«

»

Cladiri vechi – structuri noi: Rosetti ApartHotel

Share

 

Rosetti Butique ApartHotel este un proiect de mici dimensiuni din categoria Nou si Vechi, care pune in discutie dezvoltarea orasului in tesutul traditional, negocierea limitelor intre trecut si viitor. Proiectul este un posibil raspuns la intrebarea daca noul si vechiul pot coexista armonios. Un raspuns, de altfel, considerat pertinent atat de arhitecti cat si de proiectanti: recompensat, in 2022, cu un premiu de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), filiala Bucuresti, la Anuala de Arhitectura Bucuresti – editia a XX-a, in cadrul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura publica, Rosetti ApartHotel a primit anul acesta si recunoasterea comunitatii profesionale a inginerilor proiectanti de structuri, respectiv Premiul III, intre Proiectele Anului, in cadrul celei de-a 32-a editii a Conferintei Nationale AICPS

 

 

DESCRIEREA CONSTRUCTIEI INITIALE 

Imobilul initial, situat in str. Maria Rosetti nr. 4, sector 2 ‒ in partea de est a centrului orasului Bucuresti, in apropierea Bisericii Icoanei si a Schitului Darvari ‒ a fost construit in anul 1903, fiind compus din teren intravilan si o cladire cu regim de inaltime Sp(beci)+P+M.

Cladirea a fost una cu semnificatie pentru locul in care se afla, dupa cum releva o analiza a imobilelor contruite inainte de primul razboi mondial, dar, abandonata vreme de multi ani, a ajuns intr-o stare de degradare avansata.

Vedere a fatadei imobilului contruit in 1903

Constructia era lipita la calcanele existente pe latura dinspre vest, aflate la adresele str. I.L. Caragiale nr. 26 si str. Maria Rosetti nr. 2.

Sistemul constructiv al imobilului initial era format din ziduri din caramida si planseu din grinzi de lemn, intreaga structura fiind acoperita cu o sarpanta din lemn ecarisat. Zidurile perimetrale aveau o grosime de 45 cm, iar cele interioare, de 30 cm.

Fundatiile, cu adancime de 1,20 m, erau din caramida, asezate pe stratul de praf argilos nisipos, cafeniu-deschis, plastic vartos, conform dezvelirilor si studiului geotehnic efectual pe amplasament. Nivelul panzei freatice se afla, in zona, la adancimea de 6,20 m de la cota terenului, conform aceluiasi studiu geotehnic.

Dezvelire efectuata in cadrul studiului geotehnic

 

PROPUNEREA PENTRU NOUA CLADIRE 

Avand in vedere degradarea avansata a imobilului, beneficiarul, prin arhitectul sau, a solicitat reabilitarea si transformarea cladirii in spatii de cazare de tip apart-hotel, propunand urmatoarele lucrari:

  • desfiintarea partiala a constructiei existente Sp (pivnita)+P+Mansarda cu functiunea de locuinta, in vederea edificarii unei noi constructii cu regim de inaltime S+P+5Er, conform prevederilor PUZ „Strada Maria Rosetti, nr. 4, sector 2, Bucuresti” aprobat prin HCGMB nr. 421/ 21.12.2016
  • in cadrul reabilitarii si extinderii constructiei, pastrarea elementelor valoase ale imobilului initial, si anume:
    • fatada dinspre strada Maria Rosetti si o portiune din fatada spre curtea interioara dinspre est;
    • reabilitarea si remontarea miniturlei care marcheaza cele doua fatade.

 

Din punct de vedere al amplasarii fata de vecini s-a prevazut a se pastra alinierea la str. Maria Rosetti prin pastrarea segmentului de cladire catre strada, etajele superioare retragandu-se fata de aliniament astfel:

  • etajele 1 si 2 ‒ alipite si aliniate la calcanul cladirii cu adresa str. Maria Rosetti nr. 2, conform planului de reglementari aferent PUZ-ului;
  • etajele 3, 4 si 5 ‒ retrase de la aliniament cu 6,5 m;
  • fata de limita posterioara sud: ca urmare a alipirii la calcanul existent din str. I.L. Caragiale nr. 26 ‒ distanta variabila intre 1 m si 5 m pe parter si intre 1 m si 2 m la etajele superioare, conform plansei cu reglementari;
  • fata de limita laterala cu proprietatea de la nr. 6 din str. Maria Rosetti, catre est ‒ o distanta de 3 m la parter si 2 m la etajele superioare;
  • alipirea constructiei la calcanele existente pe laterala dinspre vest: nr. 26 din str. I.L Caragiale si nr. 2 de pe str. Maria Rosetti, fara a depasi inaltimea acestora;
  • pe zona fara calcan de pe latura dinspre vest s-a propus o retragere a etajelor superioare (3, 4 si 5) de 2,28 m.

Propunere front stradal

 

PROIECTAREA STRUCTURII NOII CLADIRI 

In vederea satisfacerii cerintelor beneficiarului au trebuit gasite solutii ingineresti pentru urmatoarele probleme:

  • realizarea unui subsol sub cladirea existenta, la costuri minime, fara a pune in pericol structura acesteia sau a cladirilor invecinate;
  • pastrarea intacta a anumitor pereti si a elementelor arhitecturale valoroase ale cladirii existente;
  • realizarea unei structuri din beton armat cu neregularitati atat in plan cat si pe verticala.

Sectiuni caracteristice ale imobilului proiectat

 

O provocare pentru echipa de proiectare a fost ca noul subsol trebuia integrat in sit tinand cont de cladirile existente, astfel:

  • pe latura de vest, de cladirile prevazute cu subsol din str. I.L. Caragiale nr. 26 si str. Maria Rosetti nr. 2, la calcanele carora noua constructie trebuia sa ramana alipita ‒ cladiri vechi cu subsoluri de caramida ce nu puteau prelua eventuale tasari;
  • pe latura de est, de o cladire de birouri ‒ ROSETTI TOWER ‒ str. Maria Rosetti nr. 6, prevazuta cu 2 subsoluri realizate sub protectia unei incinte de piloti forati;
  • pe latura de est, de o cladire de locuinte colective amplasata pe str. Thomas Masaryk nr. 11, prevazuta cu subsol adanc, avand pe acesta latura o retragere fata de acest subsol pana la limita de proprietate.

 

Pentru realizarea subsolului sub cladirea existenta, pe fondul unei buget restrans, s-a optat pentru executia unor subturnari in doua etape, fiecare avand inaltimea de pana in 1,00 m, concomitent cu realizarea unor sprituiri metalice fixate in radierul viitorului imobil pentru sprijinirea peretelui existent de caramida.

Detalii realizare subzidiri

Detalii realizare spraituri si micropiloti

Pe latura de vest, adiacent cladirii din str. Maria Rosetti nr. 2, in urma executiei sapaturii s-a observat ca aceasta are peretele subsolului degradat, existand pericolul prabusirii. Drept urmare, s-a hotarat, in timpul executiei, realizarea unor micropiloti cu diametrul de 30 cm si armati cu profil metalic (HEA 140), inglobati ulterior in peretele subsolului noului imobil.

 

Noul imobil este fundat direct prin intermediul unui radier general pe stratul de praf argilos nisipos, cafeniu-deschis, plastic vartos. Radierul este executat inclusiv sub peretii de zidarie ai cladirii initiale, dupa subfundarea in prealabil a acestora.

 

Structura noului imobil este realizata din cadre de beton armat ce inglobeaza pe nivelul parterului peretii pastrati ai cladirii existente. La subsol, peretii perimetrali sunt realizati din beton armat.

Etajul 5 este prevazut cu un etaj intermediar metalic, creandu-se o supanta necesara realizarii unor apartamente de tip duplex.

Elementele structurale ale subsolului

Planseu peste subsol

Planseu peste etajul 1

Planseu peste etajul 2

Planseu peste etajele 3-6

Structura imobilului este neregulata pe inaltime, cu iesiri in console, rezultand torsiuni propuntate.

 

CONCLUZII 

Rosetti ApartHotel este o prezenta discreta, de scara redusa, ascuns in spatele statuii lui I.L. Caragiale din piateta cu acelasi nume, pozitionat intr-un tesut eclectic, printre cladiri vechi si noi, intr-o varietate de scara cum numai Bucurestiul poate sa ofere.

Caracteristicile lotului, extrem de ingust si adanc, constrangerile urbanistice si prezenta unei case vechi cu regimul de inaltime parter au modelat arhitectura si structura acestui imobil.

Un volum alb si simplu se ridica deasupra unui postament de piatra care se naste printre zidurile casei vechi. Din casa veche am pastrat elementele valoroase, fatadele principale si cupoleta cu iz oriental. Volumul casei vechi este aliniat la strada si ramane ca un volum de primire adapostind receptia si lobby-ul, iar zona de cazare se ridica in spate, retrasa mult fata de aliniament. In felul acesta, noul si vechiul coexista si nu se exclud. Trei finisaje majore definesc volumele: tencuiala traditionala a casei vechi, zona de piatra de Vrata care creeaza o discontinuitate la nivel de finisaj intre nou si vechi si placarea cu fibro-ciment alb a volumului din spate, in consola. Placile de fibro-ciment alb, simple, sunt intercalate cu placi de fibro-ciment riflate care marcheaza pozitia planseelor, iar liniile balustradelor preiau si continua liniile de riflaj.

Butique ApartHotelul adaposteste 24 de unitati de cazare de tip studio, fiecare camera fiind dotata cu o zona de dormit, o chicineta si un loc de luat masa. La ultimul nivel, nivelul 5, sunt pozitionate 4 duplexuri cu zona de dormit la etaj. Din cauza spatiului redus, unitatile au rezultat cat mai organic, diferite intre ele si atipice pentru un imobil cu functiune hoteliera.

Pentru acomodarea functiunilor a fost necesara realizarea unui subsol pe limita proprietatii, inclusiv pe conturul imobilului existent, iar in suprastructura au fost executate retrageri succesive si iesiri in consola.

Pe fatada de est, din cauza constrangerilor de spatiu si a distantei minime obligatorii fata de limita de proprietate, am imaginat o serie de balcoane frantuzesti de forma organica ce ies discret din planul fatadei si creeaza un joc de umbre pe fatada de altfel destul de simpla.

Arhitectura fatadelor este una a detaliilor si a umbrelor, create de riflaje, balustrade si balcoane frantuzesti. Arhitectura interiorului este una a detaliilor si luminii lasate sa patrunda prin alternarea golurilor fatadei cand ample, cand inguste.

Rosetti ApartHotel: Premiile Anualei de Arhitectura Bucuresti – editia a XX-a (2022), sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura publica”

 

____________________

Fatada principala

Vedere exterioara

Fatada est

Terasa etaj 2

 

 

Autori:

ing. Adrian ZECHERU, ing. Cristian ARVINTE ‒ ENERGOPROIECT SRL

arh. Carmen TANASE

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 218 – octombrie 2024, pag. 50-53

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/10/08/cladiri-vechi-structuri-noi-rosetti-aparthotel/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>