«

»

FPSC: Ziua Nationala a Constructorului 2024, marcata prin lansarea unui apel public de recunoastere a meritelor celor ce construiesc zi de zi in Romania

Share

 

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii a marcat, anul acesta, Ziua Nationala a Constructorului ‒ sarbatorita in data de 14 septembrie ‒ prin initierea unei ample campanii de informare privind necesitatea recunoasterii publice a meritelor celor care lucreaza in constructii, sector atat important astazi. Cu 8% din PIB si peste 450 de mii de oameni angajati, sectorul constructiilor are cea mai mare crestere economica din ultimii 30 de ani.

 

 

Din anul 2018, cand a fost promulgata Legea nr. 350 /2018 privind instituirea zilei de 14 septembrie ‒ Ziua nationala a constructorului, FPSC a promovat atat in randul membrilor sai cat si in randul partenerilor de dialog social viziunea asupra acestei sarbatori.

 

 

Ziua Nationala a Constructorului se sarbatoreste incepand cu anul 2018, in data de 14 septembrie, data la care, in anul 1895, Regele Carol I inaugura, la Cernavoda, cel mai lung pod din Europa (4.408 m), un proiect ambitios, coordonat de inginerul Anghel Saligny. In presa vremii, orice relatare a evenimentului prin care intreaga Europa a fost schimbata, fiind asigurata legatura dintre Dobrogea ‒ provincia cu acces la Marea Neagra ‒ si restul continentului, a oferit detalii si despre masa populara si banchetul organizate pentru a marca acest episod important in evolutia proaspatului regat. „Sub aceste umbrare se impartea norodului o bucata de carne fripta, o bucata de piine si o barsaca cu vin, pe cari se duceau sa le consume asezandu-se pe niste banci de scinduri, in mijlocul unui nor gros de praf” (Adevarul, Anul VIII, No.2314, Sambata, 16 septembrie 1895).

Avand in gand sarbatoarea populara de-acum aproape 130 de ani, FPSC, constant, incepand cu anul 2019, s-a implicat activ in promovarea acestui eveniment. Marile companii de constructii, membre ale patronatelor din cadrul Federatiei, au organizat si anul acesta evenimente interne pentru angajati.

FPSC spera ca, in timp, ziua de 14 septembrie va fi asociata de catre toti angajatii si angajatorii din constructii cu sarbatoarea lor profesionala, a celor ce construiec zi de zi in Romania.

In realizarea acestui deziderat, FPSC a solicitat sprijinul universitatilor de invatamant de specialitate, confederatiilor reprezentative, sindicatelor din domeniu, asociatiilor profesionale, autoritatilor publice centrale si locale. Reprezentantii acestora si-au manifestat public aprecierea fata de activitatea constructorilor. Pe pagina de internet dedicata evenimentului, www.ziuaconstructorului.ro, sunt publicate 54 de mesaje de apreciere a contributiei constructorilor la dezvoltarea societatiii romanesti. Media de specialitate a sustinut acest demers al FPSC, preluand si promovand aceste mesaje de recunoastere publica.

 

Celebrarea Zilei Nationale a Constructorului a depasit anul acesta granitele formale, iar ideea de a stabili, sarbatori si transforma aceasta zi intr-una populara a fost preluata de catre parteneri externi ai FPSC: European Construction Industry Federation si partenerii sociali din Republica Moldova: CONDRUMAT ‒ Federatia Patronatului din Constructii si Producere a Materialelor de Constructii si SINDICONS ‒ Federatia Sindicatelor din Constructii si Industria Materialelor de Constructii.

 

 

In Republica Moldova, statul garanteaza marcarea sarbatorilor profesiilor (Hotararea Parlamentului nr. 433/1990). Dupa o perioada de 30 ani cand, aici, Ziua Lucratorului din Constructii s-a sarbatorit in a doua duminica a lunii august, conform Hotararii Guvernului nr. 307/1994, din luna mai a acestui an ‒ „in vederea marcarii Zilei lucratorului in constructii similar Romaniei, tinand cont de conlucrarea reprezentantilor companiilor si salariatilor de ramura din Republica Moldova si Romania si doleanta aprecierii lucratorilor din constructii in aceeasi zi” – Ziua Lucratorului in Constructii a fost stabilita pentru 14 septembrie (Nota informativa la proiectul de hotarare a Guvernului pentru modificarea punctului 1 din Hotararea Guvernului nr. 307/1994 cu privire la declararea unor zile drept sarbatori profesionale).

O delegatie formata din conducerea FPSC, a Federatiei Generale a Sindicatelor Familia (FGS Familia) si a Casei Sociale a Constructorului a participat, la Chisinau, sambata, 14 septembrie 2024, la prima sarbatorire a Zilei Lucratorului din Constructii de dupa intrarea in vigoare a prevederilor amintite.

 

 

Pe plan intern, pe langa petrecerile populare organizate de catre marile firme de constructii pentru proprii angajati, la Constanta, reprezentantii Federatiei au participat, alaturi de reprezentanti ai autoritatii publice locale, la un moment solemn, dedicat inginerului de geniu Anghel Saligny: depunerea unor coroane de flori la statuia inginerului din Portul Constanta.

 

 

O asemenea trecere in revista nu poate fi incheiata fara inca o intoarcere in timp, in anul 1928, cand, in 14 septembrie, se inaugura Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial de pe Muntele Caraiman, azi monument istoric, realizata din fier reciclat, fier provenit de la podurile distruse in Primul Razboi Mondial. Practic, pana la instituirea cerintelor fundamentale pentru constructii, in regulamente europene, predecesorii constructorilor de azi au stiut sa construiasca cum noi abia azi invatam: sustenabil.

Pentru ca ce poate fi mai frumos decat a uni breasla ‒ aparent, pentru o zi, dar, de fapt, pentru a crea legaturi de apreciere si incredere intre angajati si angajatori, intre constructor si beneficiar, intre concurentii din piata care trebuie sa mearga in aceeasi directie? De aceea, demersul FPSC s-a dovedit a fi unul de bun augur si va trebui continuat.

 

Autor:

Andreea UNCROP, director de program FPSC

 

_____________________________

 

  • Marcel CIOLACU ‒ PRIM-MINISTRUL ROMANIEI, presedinte al Partidului Social Democrat: Un gest de fireasca recunoastere a importantei unui sector devenit pilon strategic pentru dezvoltarea tarii

Marcarea Zilei Nationale a Constructorului reprezinta un gest de fireasca recunoastere a importantei unui sector devenit pilon strategic pentru dezvoltarea tarii, prin volumul de investitii pe care le atrage si prin contributia in crestere la PIB-ul economiei romanesti.

Din pozitia de prim-ministru, dar si ca simplu cetatean al acestei tari, nu pot decat sa ma bucur vazand numarul in crestere al santierelor de constructii, in toate zonele de infrastructura, mai ales ca vorbim si despre capacitatea de care dau dovada constructorii romani de a lucra la nivelul de exigenta al celor mai noi standarde in domeniu si de a-si asuma finalizarea la termen a unor obiective uneori extrem de complexe. V-am transmis si cu alte ocazii, ori de cate ori am avut prilejul de a interactiona cu reprezentanti ai acestui sector, faptul ca sunt mandru de tot ceea ce ati reusit in ultimul timp, spulberand practic prejudecatile celor care sustineau ca firmele romanesti nu ar fi capabile sa construiasca autostrazi, scoli, spitale, stadioane sau alte infrastructuri de utilitate publica.

Iata ca ati dovedit ca se poate! Si, foarte important, prin aceasta implicare ati reusit sa contribuiti cu 8% la PIB-ul anual al Romaniei, o pondere care a crescut de la an la an, ceea ce a facut ca acest sector al constructiilor sa se transforme treptat intr-un veritabil motor al economiei romanesti. Avem la ora actuala un ritm fara precedent al investitiilor, iar in ultimii doi ani Romania a avut, pentru prima oara in ultimii 30 de ani, o crestere economica bazata pe investitii, iar lucrul acesta se datoreaza in mare parte sectorului constructiilor.

Avem perspective reale de a continua in ritmul acesta prin marile obiective de investitii incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta si prin alte programe de finantare nerambursabile, orientate spre dezvoltarea si modernizarea retelei nationale de infrastructura rutiera si feroviara, eficientizarea energetica a cladirilor si consolidare seismica – lucrari care tin de sectorul constructiilor si pe care Guvernul este ferm angajat sa le sustina asigurand cofinantarile de care este nevoie de la bugetul de stat. Provocarea este sa atragem si sa folosim transparent si eficient finantarea pe care Romania o are alocata in exercitiul financiar european actual si prin PNRR.

Sa construim inseamna dezvoltare si locuri de munca, mai ales daca tinem cont ca sectorul constructiilor este la ora actuala cel mai mare angajator din Romania, de la forta de munca necalificata, pana la specialisti pregatiti la cel mai inalt nivel din punct de vedere al progresului tehnologic. Si din punctul acesta aveti un sprijin ferm din partea mea si a intregului Guvern, prin masurile pe care le-am luat si finantarile insumand circa 1 mld. de euro pe care le-am alocat pentru dezvoltarea invatamantului dual – solutia prin care putem contribui inclusiv in zona de constructii cu pregatirea de personal calificat.

Munca dumneavoastra, a celor care va desfasurati activitatea in acest sector al economiei romanesti, este una plina de responsabilitate, foarte complexa si chiar foarte dificila, daca ne gandim la conditiile de munca de santier.

Va admir pentru ceea ce faceti si ma bucur sa ma alatur celor care va adreseaza felicitari, cu prilejul Zilei Nationale a Constructorului!

La multi ani, tuturor, si succes in activitatea dumneavoastra!

 

  • Roxana MINZATU ‒ europarlamentar, PARLAMENTUL EUROPEAN: Constructorii romani sunt parteneri-cheie in dezvoltarea Romaniei

Constructorii romani sunt parteneri-cheie in saltul de dezvoltare a Romaniei pe care l-am inceput deja. Am oferit valoare acestui „Impreuna” intre mediul de afaceri si Guvernul Romaniei, lucrand, cot la cot, in Grupul de lucru interministerial pentru sectorul apa-canal.

Colaborand, am generat legislatie aflata astazi in vigoare care sa stimuleze forta de munca in sectorul constructiilor, care sa optimizeze proiectarea si derularea investitiilor publice si care sa permita constructorilor romani sa fie mai dinamici si mai performanti.

Sarbatorim, in 14 septembrie, Ziua Constructorului, un simbol pe care tot impreuna l-am legiferat. Asa incat va spun: „La Multi Ani!”

Am incredere ca parteneriatul sectorului public cu sectorul constructorilor este un model de buna practica care va inspira un mod de a genera politici publice eficiente in Romania.

  

  • O datorie in fata predecesorilor nostri si in fata copiilor nostri, carora constructia trebuie sa le ramana marturie a eforturilor noastre comune

  ‒ Mesajul presedintelui Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, dr. ing. Cristian Romeo ERBASU ‒

 Astazi, 14 septembrie 2024, de Ziua Nationala a Constructorului, in calitate de om al carui intreg parcurs profesional este legat de domeniul constructiilor, domeniu atat de important – fundatie a unei societati dezvoltate si motor al economiei actuale, urez, cu recunostinta si recunoastere, „La multi ani!” tututor constructorilor, indiferent de profesia sau meseria pe care si-au ales-o!

Noi, constructorii, putem doar impreuna sa continuam sa dezvoltam Romania ca pe o constructie trainica. Avem aceasta datorie in fata predecesorilor nostri si in fata copiilor nostri, carora constructia trebuie sa le ramana marturie a eforturilor noastre comune. Pe 14 septembrie, de Ziua Nationala a Constructorului, ii sarbatorim pe toti cei fara de care realizarea si exploatarea unor constructii de calitate nu ar fi posibile: executanti, de la muncitorul necalificat la inginer, consultanti, supervizori, cercetatori, specialisti, proiectanti, arhitecti, producatori si distribuitori de materiale de constructii, laboranti, cadre didactice.

Fata de alte profesii sau meserii cu o raspundere la fel de mare, noi, constructorii, am ales sa facem ca scolile copiilor nostri sa fie sigure, am ales sa descoperim tainele hazardului seismic, am ales sa aducem aproape de oricine confortul anilor in care traim: apa, gaz, curent electric, am ales sa construim poduri peste cele mai involburate ape si sa unim destinatii indepartate prin lucrari de infrastructura de orice tip – terestra, aeroportuara, maritima, feroviara. Toate aceste alegeri atrag raspunderi morale, sociale, economice sau legale. Din primul moment in care alegem, devenim raspunzatori pentru actiunile noastre. Si de Ziua Constructorului, de ziua noastra, nu pot sa nu sustin ca am facut, toti constructorii, una dintre cele mai bune alegeri profesionale, si sa subliniez, inca o data, ca alegerea facuta trebuie mereu luata in serios.

De Ziua Nationala a Constructorului, imi doresc sa alegem bine si pentru viitor, sa avem in continuare capacitatile intelectuale, fizice si emotionale care sa ne permita o privire sincera in oglinda la care sa raspundem mereu afirmativ: „Da, sunt acel specialist dedicat care contribuie la durabilitatea acestei constructii”. Si sa nu uitam niciodata ca omul sfinteste locul! La multi, productivi, inovatori si calitativi ani, tuturor celor care construiesc caractere, constructii si societati dezvoltate!

 

  • CSEKE Attila ‒ senator UDMR, fost ministru al DEZVOLTARII, LUCRARILOR PUBLICE SI ADMINISTRATIEI: Prin colaborarea cu profesionistii dumneavoastra am reusit sa depasim momente grele de pe piata constructiilor, oferind solutii viabile si eficiente pentru ajustarea contractelor de executie de lucrari publice

 Ziua de 14 septembrie este un reper extraordinar al activitatii inginerului Anghel Saligny. Este totodata si cea mai potrivita zi aleasa pentru a ne bucura de Ziua Nationala a Constructorului. Le urez tuturor celor care lucreaza in acest domeniu sa aiba parte de tot ceea ce isi doresc, sanatate si multe impliniri profesionale!

Sectorul constructiilor a fost si este un segment important din economia tarii, iar contributia lui la dezvoltarea infrastructurii, fie urbana, fie rurala, este hotaratoare.

In perioada in care am avut onoarea de a detine calitatea de Ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Administratiei, impreuna cu breasla Dumneavostra am lucrat pentru a aduce Romaniei constructii sigure si eficiente, ivestitii aprobate in valoare totala de peste 25 de miliarde de euro, noi programe de investitii, cel mai important, evident, denumit dupa Anghel Saligny.

Prin colaborarea cu profesionistii Dumneavoastra am reusit sa depasim momente grele de pe piata constructiilor, oferind solutii viabile si eficiente pentru ajustarea contractelor de executie de lucrari publice, Romania fiind printre putinele tari din Uniunea Europeana care a gasit solutii concrete pentru fenomenul cresterii pretului materialelor de constructii.

De asemenea, una dintre cele mai importante cooperari in materie de act legislativ este Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, legislatia care va guverna domeniile avizarii, autorizarii, implementarii si monitorizarii constructiilor, respectiv aspectele esentiale ale urbanismului.

In toate aceste demersuri, consider ca cel mai important aspect pe care ne-am bazat impreuna, si care trebuie sa calauzeasca activitatea acestui sector, este respectul reciproc intre administratia publica si sectorul privat de constructii.

Va urez tururor sa fiti in continuare profesionisti, dedicati breslei si implementatorii dezvoltarii Romaniei si a comunitatilor locale!

 

La Multi Ani de Ziua Constructorului!

  

  • Piero PETRUCCO ‒ presedinte, EUROPEAN CONSTRUCTION INDUSTRY FEDERATION: Industria constructiilor joaca un rol esential in economiile si societatile noastre

In calitate de presedinte al FIEC, am onoarea de a profita de aceasta oportunitate unica pentru a transmite acest mesaj cu privire la initiativa-cheie a federatiei noastre membre din Romania, FPSC, care sarbatoreste o recurenta speciala: Ziua Nationala a Constructorului, pe 14 septembrie.

Industria constructiilor joaca un rol esential in economiile si societatile noastre, oferind, pe de o parte, cladiri sustenabile si accesibile, esentiale pentru bunastarea tuturor cetatenilor si, pe de alta parte, infrastructura necesara pentru o mobilitate inteligenta si pentru competitivitatea economiilor noastre. Acest lucru este cu atat mai adevarat in contextul obiectivului principal al UE de a atinge o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050. Acest obiectiv nu va fi posibil fara implicarea activa a industriei constructiilor.

Pentru a fi reprezentativa si eficienta, o organizatie europeana are nevoie de participarea activa a afiliatilor sai. La FIEC, salutam dedicarea aratata de federatia noastra membra din Romania, FPSC, in cadrul unui parteneriat fructuos si al cooperarii continue din ultimii 2 ani. Sunt convins ca aceasta colaborare va fi si mai intarita acum, avand in vedere ca Romania are un loc in Comitetul de Conducere al FIEC in mandatul actual.

La multi ani de Ziua Nationala a Constructorului 2024! (text tradus)

  

  • Prof. ing. Nicolae St. NOICA ‒ membru de onoare al ACADEMIEI ROMANE, director general al Bibliotecii Academiei Romane: Toti cei care au inaltat edificii publice, cu pricepere si pasiune, merita recunostinta noastra

Un element capabil sa masoare gradul de civilizatie al unei societati este masura in care patrimoniul construit contribuie la calitatea modului de viata al oamenilor.

Incepand cu infaptuirea Regatului Romaniei, sub Carol I, societatea romaneasca a facut o prioritate din estetica si functionalitatea unor constructii de utilitate publica si privata, devenite reper in arhitectura romaneasca, multe dintre ele putand fi admirate si astazi ca blazoane identitare ale Capitalei si ale marilor orase din tara. Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost construite Ateneul Roman, Palatul Bancii Nationale a Romaniei, Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni, Teatrul National din Iasi. Ele dovedesc priceperea, talentul si vointa de a construi ale inaintasilor nostri, precum si orgoliul lor de a avea o tara cu care sa se mandreasca.

Dar aceasta vocatie a constructiilor impresionante, care sa dureze, nu s-a stins odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea. Dimpotriva, a continuat si in secolul urmator, iar de mai bine de un secol si jumatate acest patrimoniu al marilor edificii se tot imbogateste cu edificii care fac mandria locuitorilor si starnesc privirile admirative ale vizitatorilor.

Peisajul urban romanesc a fost intregit, la nivelul tarii, cu bijuterii arhitectonice, precum Catedrala Reintregirii (Incoronarii) de la Alba Iulia, Palatul Cercului Militar, Palatul Ziarului „Universul”, o multime de scoli si licee din toata Romania, Palatul de Justitie din Galati (astazi, sediul Universitatii), Palatul Scolii Superioare de Arhitectura din Bucuresti, Palatul Administrativ din Iasi (azi, Palatul Culturii), Primaria din Constanta (azi, Muzeul de Arheologie).

Toti cei care au inaltat aceste edificii publice, cu pricepere si pasiune, merita recunostinta noastra, a celor de azi, pentru confortul si bucuria pe care ni le-au oferit, de a trai intr-un mediu urban si civilizat, devenit o atractie inclusiv pentru specialisti occidentali care aleg sa isi duca viata in tara noastra.

De aceea, incepand cu anul 2018, la 14 septembrie este celebrata in Romania Ziua Constructorului. Ea a fost instituita prin Legea nr. 350/2018 privind instituirea zilei de 14 septembrie ‒ Ziua nationala a constructorului. A fost aleasa ziua de 14 septembrie pentru valoarea ei simbolica, pentru ca este ziua in care, in anul 1895, inginerul de geniu Anghel Saligny, fost presedinte al Academiei Romane, a receptionat podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda, o minune tehnica ale carei vestigii se vad si astazi, care la vremea respectiva a reprezentat o referinta pentru Europa.

 

  • Prof. dr. ing. Radu VACAREANU ‒ rector, UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI: Aportul inginerilor constructori este esential pentru edificarea unei societati moderne si sustenabile

Marcam, cu ocazia Zilei Constructorului, un moment deosebit in care recunoastem si omagiem eforturile si realizarile celor care contribuie la dezvoltarea constructiilor din Romania.

Aportul inginerilor constructori este esential pentru edificarea unei societati moderne si sustenabile, dedicarea, profesionalismul si ingeniozitatea acestora reprezentand cheia pentru construirea unei fundatii solide a societatii, a progresului si a stabilitatii.

In calitate de centru national de formare a noilor generatii de specialisti si de cercetare stiintifica performanta in domeniul constructiilor, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti isi exprima aprecierea profunda si recunostinta fata de toti inginerii constructori care, cu pasiune si responsabilitate, au depus si depun eforturi constante si inovatoare pentru a asigura siguranta, durabilitatea si functionalitatea proiectelor din domeniul constructiilor din Romania. Suntem mandri sa putem contribui la acest efort prin pregatirea temeinica a generatiilor viitoare de ingineri constructori.

Le multumim inginerilor constructori romani pentru contributiile lor valoroase si pentru profesionalismul de care dau dovada in fiecare zi. Le dorim mult succes in continuare si ii incurajam sa continue sa inoveze si sa construiasca pentru Romania.

La multi ani tuturor inginerilor constructori!

  

  • Cristian PISTOL ‒ director general, COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE: Modernizarea Romaniei depinde in mare masura de eforturile constructorilor

Sarbatorim astazi Ziua Constructorului, o buna oportunitate de a onora munca celor care contribuie la modernizarea si dezvoltarea infrastructurii Romaniei.

Fiecare kilometru de drum construit, fiecare proiect finalizat ne aduce noi beneficii si noi oportunitati economice.

In calitate de director general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mandru sa fac parte dintr-o echipa dedicata si profesionista, care pune pe primul loc siguranta si confortul cetatenilor.

Modernizarea Romaniei depinde in mare masura si de eforturile constructorilor, iar rezultatele muncii in santierele din intreaga tara se vad zi de zi.

Le multumesc tuturor colegilor si partenerilor nostri pentru implicarea neconditionata si pentru determinarea cu care depasesc provocarile, construind cu responsabilitate viitorul Romaniei.

Impreuna, vom putea sa ridicam in continuare standardele care vor aduce beneficii tuturor cetatenilor Romaniei.

La multi ani, tuturor constructorilor!

 

  • Stefan BALICI ‒ presedinte, Ordinul Arhitectilor din Romania: Ziua Nationala a Constructorului ‒ prilej pentru reflectie cu privire la nevoile acestui domeniu dinamic si incercat

Pentru oricine este activ in domeniul constructiilor sau este, ca cetatean, sensibil la acesta si la impactul sau asupra mediului nostru de viata, ziua de 14 septembrie este, de cativa ani incoace, prilej de a-i sarbatori pe cei care dau viata santierelor de constructii, dar si, poate mai ales, prilej pentru reflectie cu privire la nevoile acestui domeniu dinamic si incercat.

Ziua aleasa pentru a le fi dedicata constructorilor, 14 septembrie, este ziua inaugurarii, in anul 1895, a Podului Regele Carol I de la Cernavoda, un monument care exprima intr-o forma exemplara relatia dintre decidenti politici capabili sau chiar vizionari, profesionisti pregatiti sa gandeasca si sa puna in practica viziunile de dezvoltare si sistemul administrativ si institutional bine conformat, care are capacitatea sa desfasoare in bune conditii intregul proces. Aceasta relatie subintinde fiecare proiect public de succes, iar referirea, prin alegerea datei Zilei Nationale a Constructorului, la acest monument exemplar este o alegere plina de semnificatie.

Este cu atat mai important sa ne inspiram din astfel de exemple astazi, cand in tara se desfasoara programe ample de investitii publice – unul dintre ele purtand chiar numele lui Anghel Saligny! – iar rezultatele de inalta calitate nu apar suficient de frecvent.

 

Provocarile pe care trebuie sa le infrunte sectorul constructiilor astazi nu se rezuma la cele de proces, pe care le-am mentionat mai sus, sau la cele deja cunoscute de mai multa vreme, cum este emigrarea fortei de munca cu inalta calificare. In conditiile schimbarilor structurale pe care le sufera societatea noastra in cursul tranzitiei climatice si al celei digitale, sectorul constructiilor trebuie astazi sa se reinventeze, si trebuie sa o faca impreuna cu sectorul serviciilor intelectuale, in care proiectarea este o piesa-cheie. Suntem impreuna deci in aceasta noua etapa dificila.

Reflectand asupra acestor probleme, nu facem decat sa urmam chiar intentia care sta la baza legii prin care a fost instituita Ziua Nationala a Constructorului, in 2018. Dar aceasta zi este, asa cum am afirmat din primele randuri, si prilej de apreciere, de sarbatorire.

Astfel, fie ca vorbim despre investitii publice sau despre investitii private, indiferent de scara acestora, noi, arhitectii, suntem constienti ca viziunea noastra nu poate prinde forma fara contributia directa si esentiala a constructorilor. Ei sunt cei care transforma proiectele noastre in cladiri functionale si durabile.

Macar atunci cand aniversam Ziua Nationala a Constructorului, va invit pe toti sa va opriti o clipa pentru a admira acele locuri si cladiri care ne modeleaza in mod fericit mediul de viata si sa va ganditi la constructorii lor, de la muncitori, la artizani, la mesteri, la tehnicieni, la ingineri, la personalul administrativ. Noi, arhitectii, le suntem alaturi pe parcursul tuturor proiectelor, le suntem ‒ in aceasta zi speciala ‒ alaturi pentru a-i pretui si stim ca doar impreuna vom reusi sa dirijam spre mai bine modul in care se construieste in Romania.

 

 


(Cele de mai sus sunt doar o mica parte dintre gandurile indreptate catre constructori, de ziua lor. Toate mesajele pot fi citite online, pe site-ul Revistei Constructiilorwww.revistaconstructiilor.eu)


  

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 218 – octombrie 2024, pag. 16-19



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/10/08/fpsc-ziua-nationala-a-constructorului-2024-marcata-prin-lansarea-unui-apel-public-de-recunoastere-a-meritelor-celor-ce-construiesc-zi-de-zi-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.