Pe 22 octombrie, Autoritatea Europeana a Muncii (ELA) a organizat a patra reuniune a Posting 360, Forumul privind detasarea lucratorilor. Intalnirea s-a concentrat in principal pe Raportul Comisiei asupra aplicarii si implementarii Directivei 2018/957 privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii. In acest context, dorim sa ne exprimam pozitia cu privire la raport si actiunile ulterioare propuse.
Salutam raportul si concluzia sa principala, care afirma ca Comisia Europeana „nu vede ca este necesar sa propuna modificari la aceasta directiva sau la Directiva 96/71/CE in acest stadiu”. Dar observam ca companiile se confrunta inca cu multe probleme si sarcini birocratice atunci cand detaseaza angajati in alte state membre. Prin urmare, suntem pe deplin de acord cu Comisia Europeana ca mai este mult de facut pentru a asigura transpunerea completa si pentru a imbunatati punerea in aplicare a directivei. Organizatiile noastre si angajatorii pe care ii reprezentam sunt pe deplin angajate in acest obiectiv.
Avand in vedere noile prioritati ale Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea si simplificarea, consideram ca ar trebui sa se acorde prioritate aplicarii normelor care decurg din directiva, mai degraba decat introducerii altora noi. Aceasta din urma ar crea o povara administrativa mai mare, uneori chiar incertitudine si confuzie pentru toti actorii implicati in detasarea lucratorilor. In acest sens, progresul in ceea ce priveste revizuirea Regulamentului 883/04 ramane esential.
Recunoastem ca detasarea resortisantilor tarilor terte (RTT) este o tendinta in crestere si suntem de acord ca este de o importanta cruciala sa se asigure un proces legal si ordonat de intrare in UE a RTT inainte ca acestia sa inceapa sa treaca peste granite. Cu toate acestea, aceasta este responsabilitatea oficiilor de migratie ale statelor membre, in conformitate cu schemele de migratie aplicabile ale UE si/sau nationale, si nu a companiilor de detasare. Odata ce au intrat in UE si isi au resedinta si lucreaza in mod legal intr-un stat membru al UE, ar trebui tratati ca lucratori obisnuiti detasati intr-o logica a pietei unice si sa faca obiectul acelorasi reguli si proceduri eficiente de obtinere a vizelor, acolo unde este cazul. Prin urmare, nu vedem necesar sa suprareglementam detasarea RTT-urilor.
In plus, am dori sa reiteram sprijinul nostru pentru activitatea ELA in acest domeniu si salutam posibilele masuri propuse de Comisia Europeana in raport, in special:
- Recunoastem ca activitatea desfasurata in cadrul Forumului privind detasarea lucratorilor este necesara, deoarece permite discutarea provocarilor si schimbul de bune practici intre toate partile interesate. Partenerii sociali, in special, joaca un rol important in procedurile Forumului pentru a identifica si implementa imbunatatirile necesare. Forumul ar trebui sa continue sa monitorizeze punerea in aplicare a directivei si sa discute despre cum se poate imbunatati in continuare o aplicare armonizata a normelor in statele membre din perspectiva diferitilor utilizatori si tinand cont de rolul important al subcontractarii pentru a obtine eficienta economica si a sprijini accesul la competente in fata fortei de munca structurale si a penuriei de competente.
- Comisia insasi constata ca partenerii sociali si angajatorii subliniaza in special dificultati in stabilirea remuneratiei aplicabile lucratorilor detasati, cu toate elementele sale obligatorii. Prin urmare, este de cea mai mare importanta sa se elaboreze un instrument care sa faciliteze calculul remuneratiei lucratorilor detasati (asa-numitul „calculator de remunerare” pentru contractele colective care au fost declarate aplicabile universal). ELA ar putea dezvolta un instrument care sa ajute angajatorii sa identifice elementele de remunerare aplicabile, tinand cont de legislatia nationala si de contractele colective aplicabile universal, precum si de specificul fiecarui sector si tara. ELA ar putea incepe cu sectoarele cu cea mai mare proportie de lucratori detasati. Acest lucru ar trebui realizat in stransa cooperare cu partenerii sociali europeni si nationali pentru a concepe un instrument care sa ofere informatii fiabile.
- Solicitam o imbunatatire a informatiilor disponibile cu privire la termenii si conditiile de angajare pentru lucratorii detasati. Este important sa ne asiguram ca informatiile disponibile sunt usor accesibile (in toate limbile UE), transparente, cuprinzatoare si exacte. Vom continua sa cooperam cu ELA in acest sens, in special in campania de comunicare si diseminarea materialelor. ELA ar trebui, de asemenea, sa isi imbunatateasca sprijinul acordat statelor membre si partenerilor sociali in incercarile acestora de a face site-urile web nationale unice (SNW) cat mai compatibile posibil si de a oferi acelasi set de baza de informatii fiabile si actualizate. De asemenea, este timpul ca asa-numitul helpdesk pentru companii sa fie infiintat si implementat de catre ELA pentru a le oferi suportul necesar si raspunsuri concrete pe tema postarii si astfel sa creeze valoare adaugata reala in operatiunile de zi cu zi.
- Dupa cum s-a anuntat in programul de lucru al Comisiei pentru 2024, solicitam Comisiei Europene sa-si prezinte rapid initiativa privind e-Declaratia ca instrument universal care poate fi utilizat pe baza voluntara de catre statele membre. Aceasta initiativa va simplifica si facilita procedurile administrative atunci cand angajatorii detaseaza lucratori in strainatate. Eforturile ar trebui continuate pentru a face din e-Declaratia un instrument de notificare generala la nivelul UE scopuri si, in mod ideal, sa convinga toate statele membre sa implementeze si sa utilizeze e-Declaratia pentru a facilita procedurile de detasare.
In cele din urma, dorim sa reamintim ca reprezentam milioane de companii care respecta legislatia aplicabila. Acestea nu ar trebui sa fie trase la raspundere pentru comportamentul neadecvat al catorva angajatori. La nivel national si european, partenerii sociali si companiile inoveaza si iau mai multe initiative pentru a imbunatati aplicarea legislatiei. Provocarile specifice sectorului sunt cel mai bine abordate sector cu sector, intr-o abordare de jos in sus, luand in considerare cadrele nationale. Unul dintre exemplele specifice sectorului sunt cartile de identitate sociale, care functioneaza bine in sectorul constructiilor din mai multe state membre. Un altul este utilizarea beneficiilor furnizarii transfrontaliere de servicii in sectorul muncii temporare. Directiva revizuita privind detasarea lucratorilor extinde protectia acordata de Directiva privind munca temporara lucratorilor temporari detasati, care a fost transpusa corect. Imbunatatirea accesului la informatii pentru detasarea lucratorilor temporari prin intermediul site-urilor web nationale unice ar fi esentiala.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 219 – noiembrie 2024, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns