Atunci cand se ia in considerare alegerea tehnologiei de constructie pentru construirea unei cladiri, unul dintre factorii-cheie este costul materialelor. Pretul materialelor utilizate intr-un proiect de constructie afecteaza in mod semnificativ costul total al proiectului. In acest mecanism, cum se pozitioneaza aluminiul secundar, in comparatie cu materialele traditionale de constructii?
Materialele traditionale de constructii, cum ar fi caramida, lemnul si argila, sunt larg disponibile si ieftine, ceea ce le face o alegere populara. Cu toate acestea, ele au limitari, precum durabilitatea, de exemplu, in cazul unor dezastre naturale. Pe de alta parte, metalele, inclusiv aluminiul, sunt durabile si rezistente la conditii meteorologice nefavorabile. Desi structurile metalice sunt mai scumpe, durabilitatea si longevitatea lor le fac rentabile pe termen lung. Pretul aluminiului este compensat de costurile sale reduse de intretinere. Iar alegerea aluminiului reciclat are beneficii suplimentare, atat economice, cat si pentru mediu.
Costuri mai mici de intretinere pentru structurile din aluminiu
Eficienta economica a aluminiului poate fi clar observata, atunci cand trecem de la etapa de construire la o analiza a ciclului de viata al cladirii. Rezistenta la coroziune a acestui material inseamna ca nu se inregistreaza costuri ridicate de intretinere pentru componentele din aluminiu, si ca acestea pot ramane intacte pentru o perioada lunga de timp. Nu presupune nici costuri de mediu si nici costuri financiare de exploatare, precum cele necesare pentru a proteja structurile din beton, lemn sau alt tip de materiale. Rezistenta crescuta a aluminiului inseamna si costuri mai mici de reparatie.
Durabilitatea structurilor din aluminiu este estimata la peste 70 de ani. Acestea sunt doar estimari, deoarece exemple ca Empire State Bulding, care va implini in curand 100 de ani, demonstreaza ca structurile din aluminiu pot supravietui mult mai mult timp. Spre comparatie, structurile din beton ‒ in functie de metoda de construire si de conditiile climatice ‒ pot rezista intre 30 si 100 de ani. Iar costurile de exploatare a acestora vor creste si mai mult, din cauza necesitatii reparatiilor si securizarii cladirilor in cauza.
Aluminiu primar versus cel reciclat
Reciclarea unei tone de aluminiu permite economisirea a 4 tone de bauxita. Acest lucru este important deoarece, daca aluminiul poate fi prelucrat la nesfarsit, depozitele de bauxita nu sunt inepuizabile.
Potrivit United States Geological Survey, rezervele globale de bauxita sunt de 55-75 miliarde de tone, cu o rezerva de baza de 30 miliarde de tone. Avand in vedere o productie anuala de 300 de milioane de tone, bauxita poate fi exploatata timp de cel putin 100 de ani. Desi este un material cu numeroase resurse, nu este inepuizabil si merita sa avem grija si sa pastram rezervele cat mai mult timp posibil.
„La ALUPROF folosim pana la 65% aluminiu reciclabil. Acest lucru ne permite nu numai sa reducem consumul de minereuri naturale, ci mai ales sa reducem amprenta de carbon a structurii construite”, explica Hubert NUCKOWSKI, Managing Director al ALUPROF SYSTEM ROMANIA.
Costurile ascunse ale deseurilor de constructii
Cat de valoros este aluminiul, ca material de constructii, devine evident atunci cand analizam costurile asociate cu prelucrarea deseurilor din constructii. 37% din totalul materialelor de constructii utilizate in proiecte devin deseuri (conform datelor dintr-o analiza ALUPROF din anul 2023) ‒ un procent urias, deseuri care trebuie eliminate si care se adauga la problemele de mediu, devenind astfel o problema reala pentru investitori si antreprenori.
Aluminiul nu presupune doar mai putine deseuri, ci, inainte de toate, si posibilitatea de a le folosi. Si acest lucru este valabil si in cazul in care decidem sa folosim aluminiu reciclat, deoarece acesta poate fi transformat la nesfarsit, fara a face rabat la calitate.
Aluminiul reciclat poate fi utilizat cu succes in economia circulara, conducand nu numai la o reducere a amprentei de carbon a cladirii, ci si la obtinerea de catre cladire a certificarilor BREAM sau LEED, din ce in ce mai cautate.
„O serie de cladiri care utilizeaza fatade din aluminiu ALUPROF au obtinut certificate, in baza carora se poate confirma calitatea si eficienta energetica a acestora. Nu este vorba doar de certificate BREAM sau LEED, ci si de certificate de pasivitate sau de economie circulara Cradle to Cradle”, explica Hubert NUCKOWSKI.
In plus, solutiile pe baza de aluminiu puse la dispozitie de catre companie asigura un nivel ridicat de izolare termica in cadrul cladirilor in care sunt utilizate, ceea ce face posibila reducerea semnificativa a costurilor de exploatare a cladirii. Printre exemple se numara fatadele din aluminiu care folosesc sistemul MB-MT50N sau MB-SR50N. Atat componentele, cat si procesul lor de fabricatie respecta cerintele de durabilitate si conceptul de economie circulara.
Stapaneste riscul schimbarilor climatice, controleaza costurile
In zilele noastre, cand acordam o atentie din ce in ce mai mare mediului inconjurator, constructiile realizate din aluminiu reciclat imbina eficient ecologia si economia. Acest tip de constructii presupune si economii, datorita costurilor mai mici de intretinere, reparatii si eliminare a deseurilor. In plus, aceste constructii fac posibila obtinerea unor certificate de mediu, ceea ce duce la cresterea valorii cladirii. Beneficiile economice pe termen lung, cum ar fi economia de energie, reducerea costurilor de mediu si durabilitatea, le depasesc pe cele aferente materialelor traditionale de constructii.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 219 – noiembrie 2024, pag. 24-25
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns