Conferinta de specialitate „Instalatii durabile si energie inteligenta: perspective si provocari”, ajunsa la cea de-a VII-a editie, a avut loc in perioada 12-13 septembrie si a fost gazduita de Facultatea de Constructii Brasov. Organizatori au fost Asociatia Inginerilor Instalatori din Romania (AIIR), Departamentul de Instalatii pentru constructii al Facultatii de Constructii din Universitatea Transilvania din Brasov si Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Intr-o lume aflata sub constrangerea limitarii emisiilor de carbon si a epuizarii resurselor securitare, folosirea surselor de energie curata in vederea atingerii tintelor Uniunii Europene de reducere a gazelor cu efect de sera este o necesitate. Introducerea surselor de energie regenerabila, a sistemelor de incalzire mai putin poluante, alimentarea sustenabila cu apa si un mediu curat necesita o gandire de ansamblu asupra intregului sistem de furnizare a utilitatilor, in conditii de deplina siguranta, de la sursa pana la consumator. De aceea cercetarea / inovarea continua si pregatirea resurselor umane sunt esentiale, dar reprezinta in acelasi timp o provocare.
In cadrul conferintei de la Brasov, a existat o sectiune dedicata hidrogenului ca vector al energiei, acest element fiind abordat ca forma de energie cu rol hotarator in echilibrarea sistemelor energetice ca urmare a variabilitatii surselor de energie regenerabila tot mai prezente in balanta de energie primara, dar si in „inverzirea” gazelor naturale prin amestecul metan – hidrogen si folosirea acestora in activitatile casnice si industriale din prezent. Delgaz Grid a prezentat rezultatele experimentelor realizate prin amestecarea metanului cu hidrogen in cadrul proiectului romanesc 20HyGrid pe care l-a dezvoltat in scopul pregatirii adoptarii mixului energetic pe baza de gaze naturale si hidrogen.
In premiera au fost prezentate cazane si seminee folosind biomasa, realizate in Romania, la Odorheiu Secuiesc, indicandu-se calitatea acestora de instalatii durabile, eficiente si sigure. O tema importanta dezbatuta a fost legata de influenta echipamentelor asupra confortului, dar si a sanatatii oamenilor. In acest context au fost expuse rezultatele cercetarii despre efectele poluarii cancerigene si cumulative produse de platforma industriala a municipiului Sebes asupra locuitorilor si a mediului localitatii, dar si agentii frigorifici care pot fi utilizati in activitatea actuala de refrigerare respectand constrangerile legislative si tehnice europene de reducere a emisiilor de carbon si, in final, de decarbonatare a atmosferei terestre.
Importanta apei intr-o comunitate a fost o alta tema care a ridicat multiple dezbateri: de la modul in care trebuie sa se proiecteze si construiasca retelele utilitare, pana la prezentarea unei tehnologii de montare a capacelor si gratarelor din fonta auto nivelante care sa rezolve problema multiplelor denivelari din soselele romanesti.
Nu in ultimul rand, s-a vorbit despre rolul esential al instalatorilor profesionisti (HVAC) in tranzitia energetica si despre importanta, in cercetare, a colaborarii intre mediul academic si industria HVAC, in scopul atingerii eficientei energetice si neutralitatii climatice.
www.asociatiaenergiainteligenta.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 219 – noiembrie 2024, pag. 23
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns