Pentru Grupul AVITECH, conceptul de protectie activa impotriva incendiilor include nu numai detectarea timpurie a incendiului, ci si stingerea eficienta a focului, acordand, alaturi de protectia proprietatii, o prioritate absoluta protectiei persoanelor si a proceselor operationale. Sistemele de stingere cu gaze sunt o solutie eficienta pentru apararea impotriva incendiilor in spatii unde sunt prezente echipamente electronice, electrice, IT sau arhive, asigurand atat protejarea si salvarea datelor stocate in mediul virtual, cat si functionarea neintrerupta a unei companii sau institutii.
Avand avantajul inlocuirii rapide si la un cost redus in cazul unei deversari (serviciu realizat de firma noastra), precum si al caracterului lor 100% ecologic, fiind gaze care se regasesc in mod normal in atmosfera, gazele inerte – IG100 Azot, IG01 Argon sau combinatia IG541/INERGEN (52% N2+40% Ar+8% CO2) – sunt solutia ideala pentru protectia arhivelor, spatiilor cu echipament electric si electronic, tablourilor electrice etc.
Mecanismul de stingere, in cazul gazelor inerte, este cel al reducerii concentratiei de O2 din incapere sub 15% (nivelul minim necesar pentru ardere), deversarea agentului de stingere facandu-se in maximum 120 de secunde.
Gazul inert se gaseste in butelii la o presiune de 200 sau 300 bar si este descarcat in incaperea protejata in regim controlat de presiune si debit (tehnologie Constant Flow). Pentru utilizarea in camere tehnice ce gazduiesc echipamente de stocare de date cu hard disk-uri sau alte echipamente IT&C sensibile la vibratii, sistemele de stingere cu gaze inerte trebuie prevazute cu atenuatoare de vibratii, pentru reducerea presiunii sonore provocate de deversarea gazului.
Avand avantajul unei declansari imediate, al unei deversari in maximum 10 secunde, precum si al unei presiuni reduse la iesirea din duze, agentul de tip halocarbon, avand denumirea generica FK5.1.12, este recomandat pentru protectia incaperilor IT, a arhivelor sau a dulapurilor electrice.
Desi agentul este initial in forma lichida, la deversarea in zona protejata se realizeaza vaporizarea acestuia. Caldura latenta de vaporizare este preluata din incapere, racind atmosfera si absorbind energia necesara arderii. Datorita presiunilor mai mici si nivelului de zgomot redus din timpul deversarii, sistemele de stingere cu FK5.1.12 nu afecteaza siguranta hard disk-urilor serverelor, in conditiile respectarii normelor de montaj date de producatori.
Nici gazele inerte si nici halocarbonul nu sunt gaze toxice, nu au efect de sera si nu induc efecte adverse observabile asupra organismului uman, cat timp se respecta valorile NOAEL/LOAEL normate de standardele internationale de proiectare.
Pentru functionarea corecta a sistemelor de stingere cu gaze, specialistii AVITECH realizeaza testele de etanseitate a incaperilor protejate, conform standardelor in vigoare.
Sistemele de stingere cu gaze se realizeaza intotdeauna alaturi de un sistem de detectie propriu, independent de sistemul de detectie al cladirii. Centrala de stingere proprie poate fi preluata apoi in BMS-ul cladirii pentru o monitorizare de la distanta a zonei protejate.
Pentru toate aceste aplicatii, Grupul AVITECH sta la dispozitia partenerilor sai cu consultanta, proiectarea, montarea si punerea in functiune a sistemelor de detectie si stingere. Garantia noastra este data atat de siguranta utilizarii sistemelor celor mai importanti producatori mondiali si a certificatelor internationale VdS/FM, cat si de mentenanta periodica asigurata de specialistii firmei noastre.
Scaneaza codul QR pentru mai multe informatii:
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 219 – noiembrie 2024, pag. 10-11
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns