Dezvoltarea economica a Municipiului Oradea si a Judetului Bihor a dus la o cerere crescuta pentru servicii de transport, logisitica si depozitare. Aceasta cerere s-a concretizat intr-o serie de investitii in centre de transport multimodale pentru asigurarea transferului de marfuri intre diversele moduri de transport. Una dintre investitiile importante in acest domeniu este reprezentata de Terminalul Cargo din cadrul Aeroportului Oradea.
In anul 2021 s-au demarat procedurile pentru realizarea unui terminal multimodal conectat la Aeroportul Oradea, avand ca scop transferul marfurilor venite pe cale aeriana catre transportul rutier, si invers. A fost identificat un teren in zona de est a Aeroportului Oradea ce a putut fi alocat pentru extinderea facilitatilor aeroportului.
Pentru a indeplini acest obiectiv, Consiliul Judetean Bihor, in asociere cu un partener privat, au propus realizarea urmatoarelor obiective:
- Cale de rulare pentru acces de la pista
- Platforma aeroportuara
- Hala A pentru transbordarea si verificarea marfurilor intre avioane si camioane
- Halele B si C pentru depozitare sau productie
- Drumuri, platforme si parcari pentru traficul auto din incinta
- Posturi de control acces si Gospodarie de apa
- Spatii verzi
Proiectul a demarat cu calea de rulare, pentru care s-au executat toate lucrarile pregatitoare, astfel incat executia in zona critica a pistei sa se realizeze intr-un termen foarte scurt, de numai 2 saptamani, reprezentand perioada de oprire temporara a operarii pistei de decolare ‒ aterizare a aeroportului. Construirea caii de rulare si conexiunea cu PDA s-au incadrat in termenul stabilit.
Calea de rulare are o latime totala de 25 m, fiind compusa din parte portanta = 18 m si acostamente = 2 x 3,5 m. Aceasta va asigura rulajul fara restrictii al aeronavelor de cod C (B737, A320/321). Suprafata portanta si acostamentele au fost realizate din imbracaminte de beton BcR 5,0 sub care se gaseste un strat de agregate naturale stabilizate cu lianti hidraulici, fundatie din balast si un strat de forma din pamant stabilizat cu lianti hidraulici.
Preluarea apelor pluviale de pe suprafata caii de rulare este asigurata de o rigola carosabila din beton, cu clasa de incarcare F900, amplasata la marginea zonei portante (pe partea de sud). De aici, apele se descarca, prin elemente speciale, in reteaua de canalizare nou realizata, ce descarca la randul ei in canalizarea pistei existente.
S-au realizat marcaje axiale, marginale si pentru pozitie de asteptare la pista cu vopseluri reflectorizante pe baza de microbile.
Calea de rulare este prevazuta cu sistem de balizaj coordonat din turnul de control al aeroportului. Balizajul este compus din lampi de balizaj, circuite electrice secundare, transformatoare de separatie, circuite electrice primare de tip serie si un conductor de legare la pamant. In proximitatea uzinei electrice a aeroportului s-a amplasat un container ce contine alimentarea si comanda lampilor de balizaj.
In continuarea caii de rulare se afla platforma aeroportura. Aceasta are o lungime de 210 m si latimea de 101 m, o suprafata totala de 21.210 mp si asigura spatiul de parcare si rulaj pentru 4 aeronave de cod C, de tip B737 sau A320/321. Platforma are o structura similara cu calea de rulare si este dotata cu lumini de balizaj. Colectarea apei meteorice se face cu rigole F900 si D400 (in zonele unde nu circula avioanele) si apa este directionata spre reteaua de canalaizare nou-realizata in incinta depozitelor.
In plus fata de calea de rulare, platforma este dotata cu 3 piloni de iluminat cu inaltime de 25 m, dotati cu cate 4 proiectoare LED, ce asigura iluminatul platformei pentru operatiunile pe timp de noapte.
Elementele principale ale ansamblului de depozitare/productie sunt cele 3 hale, avand functionalitati diferite, dupa cum urmeaza:
Hala A, cu suprafata totala de 14.090 mp si inaltimea de 14,50 m, are rol de terminal cargo aer ‒ sol, cu regim de inaltime parter si mezanin partial, si este pozitionata in partea de vest a terenului, langa platforma de aeronave. Hala gazduieste spatii pentru serviciul vamal si spatii de receptie/livrare si depozitare marfuri generale aflate in tranzit, cladirea facand legatura intre transportul de marfuri aerian si cel terestru. Constructia este impartita in doua module cu functiuni identice (modul A1 si modul A2), fiecare fiind impartit la randul lui in zone de import si export. Depozitarea marfurilor se face paletizat, atat pe rafturi cat si pe pardoseala de la parter si mezanin. Accesul in terminal al marfurilor dinspre si inspre platforma de aeronave se face prin usi sectionale de tip drive-in cu dimensiunile de 4,50×4,50 m. Pe latura opusa sunt prevazute rampe de andocare pentru autocamioane, usi sectionale de tip drive-in si usi pietonale pentru personal.
La mezanin si partial la parter sunt spatii de birouri, spatii sociale si spatii tehnice.
Halele B si C au rol de spatii de depozitare sau productie usoara nepoluanta, in functie de cerintele viitorilor operatori. Halele sunt impartite pe module, fiecare avand toate facilitatile necesare operatorilor. Suprafata parterului este ocupata de spatiile de depozitare, prevazute cu rampe de andocare pentru autocamioane, usi sectionale de tip drive-in si usi pietonale pentru personal. La mezanin si partial la parter sunt spatii de birouri, spatii sociale si spatii tehnice.
Hala B are o suprafata totala de 9.257 mp, cu inaltimea de 8,45 m.
Hala C are o suprafata totala de 36.824 mp, cu inaltimea de 14,50 m.
Cele 3 hale au un sistem constructiv tip cadre din beton armat prefabricat cu stalpi, grinzi si pane, travee 12×24 m. Stalpii sunt fixati in fundatii izolate tip pahar din beton armat monolit. Pardoseala este realizata dintr-o placa din beton armat cu grosime de 20 cm, sclivisita, ce poate suporta exigentele de incarcare specifice depozitelor.
Peretii exteriori sunt alcatuiti din panouri termoizolante tristrat cu miez din vata minerala, cu grosimea de 15 cm. Invelitoarea este din tabla cutata autoportanta asezata pe panele prefabricate din beton armat, termoizolata cu vata minerala cu grosimea de 25 cm si hidroizolata cu membrana tip PVC.
Peretii de compartimentare intre spatiile de depozitare si birouri/camere tehnice sunt din zidarie de BCA, iar in interiorul zonelor de birouri peretii sunt din gips-carton. Tamplariile exterioare (usi-ferestre) sunt din aluminiu. La interior s-au utilizat usi metalice rezistente la foc si usi din lemn stratificat melaminat.
Amenajarile si compartimentarile interioare au fost realizate conform cerintelor chiriasilor si respectand legislatia specifica in vigoare.
Halele sunt dotate cu toate instalatiile necesare bunei functionari si conform cerintelor operatorilor:
- instalatii electrice curenti tari ‒ iluminat, alimentare echipamente, prize normale, prize pentru masini electrice;
- instalatii electrice curenti slabi ‒ detectie si avertizare incendiu, voce-date, CCTV;
- instalatii sanitare ‒ grupuri sanitare si dusuri; pentru economisirea apei la toalete se utilizeaza si apa de ploaie;
- instalatii de stingere – hidranti si sprinklere alimentate de la o gospodarie de apa comuna situata in incinta;
- instalatii termice – centralele furnizeaza agent termic pentru aerotermele din spatiile de depozitare si VCV-urile din zonele de birouri;
- instalatii de alimentare cu gaz – pentru centralele termice de la cele 3 hale.
Pentru controlul accesului in incinta s-au realizat 2 posturi de control acces cu structura usoara:
- post control acces 1 – pentru paza si controlul accesului general in zona depozitelor;
- post control acces 2 – pentru controlul si verificarea personalului si autovehiculelor ce acceseaza zona aeroportuara.
In exteriorul halelor s-au amenjat platforme de acces la rampele de incarcare si la zonele de drive-in, finisate cu pavele autoblocante pentru trafic greu. Drumurile de acces si parcarile au fost finisate cu beton rutier. S-au asigurat parcari pentru toate vehiculele din incinta, incepand cu masinile personalului, autoutilitare de transport marfa si camioane, inclusiv cu semiremorci.
Spatiile verzi au fost amenajate cu vegetatie perena, ce necesita intretinere minima, irigarea lor urmand a se realiza cu rezerva de apa din bazinul de retentie, accentul fiind pus pe economia de apa.
Investitia a fost receptionata, si astazi putem vedea primii operatori de marfuri la lucru.
Proiectant general: S.C. CONSITRANS SRL
Autor:
arh. Radu POPESCU ‒ sef Departament Constructii Civile, Consitrans SRL
CONSITRANS SRL
Str. Polona nr. 56, Bucuresti
office@consitrans.ro
www.consitrans.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 219 – noiembrie 2024, pag. 4-6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns