Fundatia unei cladiri este componenta structurala care se regaseste in partea de jos a constructiei si preia in totalitate incarcarea acesteia prin intermediul elementelor portante (stalpi, ziduri) pentru a o transmite spre terenul de fundare. Exista varii tipuri de fundatie, dar cele mai simple sunt:
- fundatia izolata sub stalpii de sustinere;
- fundatia continua;
- fundatie de tip radier.
Cuzinetul este un element de constructie executat din beton armat, cu rolul de a prelua toata incarcarea unui element de rezistenta al unei constructii (stalp) si a o transmite spre blocul de fundare executat din beton simplu, care, mai departe, o va transmite spre terenul de fundare. Dimensiunea cuzinetului variaza in functie de compozitia terenului, de solicitarea la care este supus, de dimensiunea constructiei etc.
Armarea cuzinetului se efectueaza cu bare de otel-beton (PC) cu diametrul minim de Φ 10, pas minim 10 cm si pas maxim 25 cm. Coeficientul minim de armare pe fiecare directie este 0,01. Principalele date si caracteristici legate de armarea cuzinetului le puteti observa in imaginea de mai jos.
Blocul de beton poate avea 2 sau cel mult 3 trepte, cu o inaltime minima de 300 mm pentru fiecare treapta, iar inaltimea minima a treptei inferioare va fi de 400 mm. Rosturile orizontale pentru turnarea betonului vor fi tratate astfel incat sa se asigure un coeficient de frecare intre cele doua suprafete de µ = 0,7, conform SR EN 1992-1-1, prin crearea unor asperitati de cel putin 3 mm inaltime, dispuse la o distanta de 40 mm.
Clasa betonului pentru blocul de fundare trebuie sa fie cel putin C8/10. Daca in bloc sunt prevazute si armaturi pentru ancorarea cuzinetului, clasa minima a betonului va fi C16/20. Pentru cuzinet, clasa minima a betonului folosit va fi C16/20.
Fundatii C.A. este un software complet, care permite calcularea oricarei structuri de fundatii in conformitate cu EC 2/7/8.
Tipurile de calcul furnizate sunt:
- piloti si micropiloti, chiar si cei inclinati, indiferent de modul de dispunere;
- fundatii continue;
- radier simplu sau casetat pe pamant elastic Winkler;
- radiere simple sau casetate in elevatie pe suporturi fixe sau elastice;
- fundatii izolate de suprafata pe pamant elastic Winkler;
- fundatii izolate pe piloti;
- fundatii continue pe piloti;
- radier pe piloti;
- fundatii continue pe pamant elastic Winkler.
Fundatii C.A. poate importa, de asemenea, fisiere text care contin combinatiile de sarcini transmise de suprastructura calculate in alte software-uri structurale.
Pentru mai multe detalii, va asteptam pe
www.geostru.eu
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 219 – noiembrie 2024, pag. 42-43
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns