In perioada 10‑11 octombrie 2024, a avut loc la Focsani a doua editie a Conferintei de seismologie, organizata de Consiliul Judetean Vrancea, alaturi de SC Alma Consulting SRL in calitate de organizator secundar. Conferinta are drept scop constientizarea la nivelul beneficiarilor si finantatorilor, dar si reunirea celor mai importanti specialisti pentru o mai buna conlucrare si o mai profunda intelegere a acestui fenomen natural catastrofic, in folosul umanitatii.
Conferinta a avut 2 zile de dezbateri, care s-au desfasurat in Sala Mare a Consiliului Judetean Vrancea si in spatii puse la dispozitie de Pensiunea Laguna din Focsani. In prima zi, au prezentat comunicari stiintifice mai multi participanti, specialisti de cel mai inalt nivel in domeniul cercetarii si invatamantului universitar, atat din tara cat si din Republica Turcia. A doua zi, au avut loc workshop-uri sustinute, de asemenea, de specialisti reputati, pe subiecte legate de tematica Conferintei. Evenimentul stiintific a atras nu doar specialisti, ci si beneficiari: primari si personal din birourile de investitii ale autoritatilor locale din Vrancea si din judetele Buzau, Bacau si Galati.
Deschiderea Conferintei a fost facuta de prefectul Judetului Vrancea, care le-a urat bun venit celor prezenti, a subliniat importanta seismologiei pentru Vrancea si a transmis urari de succes si incredere in viitorul cercetarii stiintifice pe acest domeniu. Un scurt cuvant de bun venit a adresat, in continuare, dl prof. univ. dr. ing. Radu VACAREANU, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Acesta a reiterat faptul ca, fiind focsanean, se bucura de fiecare data cand are ocazia sa vina in urbea natala.
Primul a luat cuvantul dl prof. univ. dr. Adrian CIOROIANU, care a povestit despre cutremurul din 4 martie 1977, subliniind totodata riscul pentru populatia care traieste in cladirile neconsolidate.
Urmatorul speaker a fost dl prof. univ. emerit, dr. ing. Ramiro SOFRONIE ‒ actualmente, seful Catedrei de structuri a Patrimoniului Mondial Unesco pentru Europa, Comitetul Stiintific International. Domnia-sa a prezentat o analiza referitoare la solutiile de consolidare a cladirilor de patrimoniu si a facut recomandari ale ISCARSAH-ICOMOS (Comitetul Stiintific International) privind calculul, conservarea si restaurarea structurala a patrimoniului arhitectural.
A continuat dl conf. univ. dr. ing, cercetator stiintific gr. I, Claudiu Sorin DRAGOMIR, directorul general al INCERC Bucuresti, tema prezentata fiind Zona seismogena Vrancea: Efectele istorice si progresele in cunoastere bazate pe inregistrarile Retelei Nationale Seismice pentru Constructii INCERC/RNMPSPC (IOSIN).
Urmatorul vorbitor a fost dl prof. univ. dr. fiz. Mircea RADULIAN, cunoscut de toti participantii din aparitiile TV, atunci cand evenimentele de natura cutremurelor au necesitat explicatii suplimentare. Dl profesor a avut ca subiect de expunere Forme de seismicitate in Romania si zonele seismogene.
Lucrarea prezentata de dna conf. univ. dr. ing. Daniela TEODORESCU, de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Facultatea de Instalatii ‒ Sisteme de sustinere cu rol in protectia la seism pentru instalatii ‒ s-a bucurat de un real succes, participantii solicitand raspunsuri la diverse intrebari, dovada ca nu numai structura cladirilor trebuie luata in calcul la cutremur, ci si instalatiile acestora.
A urmat dl dr. ing. Stefan Razvan SILVIU, facility manager la ELI-NP Magurele ‒ Centrul de cercetare de excelenta. Domnia-sa a avut ca tema de discutie Provocari si exemple de bune practici in facilitatile de cercetare de mari dimensiuni, dand exemple de detalii privind rigurozitatea constructiilor intr-un asemenea spatiu de cercetare, unic in lume.
Dupa pauza pentru cafea si gustari a urmat dl prof. univ. dr. ing. Alper ILKI, de la Universitatea Tehnica de Constructii din Istambul, specialist de renume international, care a analizat diverse aspecte ale cutremurului produs in Turcia in februarie 2023. Dl profesor ILKI a expus, prin exemple reale, impresionante, greseli pe care le-au facut cei implicati in proiecte de constructii si consecintele acestor greseli, astfel incat exemplele date sa fie si pentru noi, dar mai ales pentru specialistii nostri, lectii in evolutia necesara pe calea frumoasei profesiuni de constructor. Masurile expuse, cu responsabilitati la nivelul Guvernului, al Autoritatilor, Universitatilor, dar si colaborarea cu societatea civila, ne-au facut sa reflectam cu multa atentie la activitatea noastra in acest domeniu, in asteptarea marelui cutremur.
Dl prof. univ. dr. ing. Radu VACAREANU, impreuna cu dl conf. univ. dr. ing. Viorel POPA, au facut, in cadrul temei Reglementari tehnice pentru managementul riscului seismic in Romania, o analiza referitoare la prioritizarea investitiilor publice, barierele Strategiei Nationale pentru reducerea riscului seismic si metode de evaluare. Exemplele de erori in conceperea cladirilor, insotite de fotografii de la cutremurul din Albania, si propunerea de organizare pentru Programul de evaluare vizuala rapida ne-au reamintit cat de importanta este activitatea noastra si cum trebuie sa actionam in permanenta pentru siguranta constructiilor.
La finalul expunerilor stiintifice din prima zi, a luat cuvantul dl presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Nicusor HALICI, pentru a sublinia importanta unei discipline riguroase in constructii, mentionand ca, in ciuda avansurilor tehnologiilor, multe cladiri din Vrancea raman neinventariate sau nesecurizate in fata riscurilor seismice.
Prima zi a Conferintei s-a incheiat cu o vizita la Centrul seismologic de la Vrancioaia, localitate aflata la cca. 50 km de Focsani, unde, prin grija INCERC Bucuresti, sunt montate echipamente de inalta tehnologie pentru monitorizarea cutremurelor. A urmat o masa rustica si prieteneasca organizata de primarul comunei Vrancioaia, dl Ionel DANTIS, si revenirea la cazare in Focsani.
Ziua a doua a inceput cu expunerea dlui Tugrul SEZDIRMEZ, seful Departamentului pentru evaluarea dezastrelor din Ministerul turc pentru mediu, urbanism si schimbari climatice. Prezentarea ne-a impresionat atat in ceea ce priveste foarte buna organizare de la nivelul Ministerului turc dupa catastrofa din februarie anul anterior, cat si din punctul de vedere al suferintei poporului turc. Organizarea si instruirea dinainte de dezastru si practicile abordate in timpul acestuia si imediat dupa le-am vazut ca pe o strategie de tip militar de cel mai inalt nivel, care, odata aplicata, a condus intr-un timp record la rezultate foarte bune de punere la adapost pentru populatia zonei afectate. Numarul de specialisti instruiti dupa aceleasi reguli, atat on-line cat si face to face, aparatura de detectie utilizata, vehiculele de zbor fara pilot dar si atribuirea unui cod de bare fiecarei cladiri din zonele afectate, analiza cladirilor din punctul de vedere al degradarilor si incadrarea in categorii bine delimitate au constituit elemente de planificare de mare acuratete si cu perspectiva de succes foarte ridicata.
Ziua s-a incheiat cu prezentarea dlui conf. dr. ing. Petru MIHAI, care a detaliat un experiment stiintific facut la Facultatea de Constructii din Iasi, privind betoanele cu cauciuc.
Au luat cuvantul, de asemenea, dl ing. Florin DANA de la Inspectoratul in Constructii Bucuresti, imputernicit de dna inspector general de stat Victorita DUMITRASCU, si seful Inspectoratului Judetean in Constructii Vrancea, dl ing. Cristian PRESCORNITOIU.
Conferinta s-a incheiat cu o masa festiva, la care a contribuit cu succes ansamblul folcloric Tara Vrancei, si cu promisiunea tuturor ca aceasta actiune va continua, astfel incat efectele unor astfel de catastrofe naturale sa poata fi diminuate/prevenite, pe cat posibil.
Autor:
ing. Viorica ALEXANDRU-MANTA ‒ Alma Consulting SRL Focsani
ALMA CONSULTING SRL FOCSANI
Str. Poienitei nr. 4, ap. 1, Focsani, Vrancea
Tel./Fax: 0237-238.577; 0237-206.760
Email: office@almaconsulting.ro
Https://almaconsulting.ro/
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 136-137
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns