In perioada 25-27 octombrie 2024, Asociatia Romana a Geosinteticelor (ARG) a organizat la Sambata de Sus, jud. Brasov, evenimentul Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice 2024. La aceasta a treia editie, dupa cele organizate in 2022 si 2023, au participat peste 40 de studenti, masteranzi si doctoranzi, dar si 20 de cadre didactice sau specialisti din toata tara.
Programul evenimentului, similar editiilor anterioare, a cuprins 4 sesiuni si un total de 7 prezentari sustinute de cadre didactice si specialisti din companii producatoare, distribuitoare si utilizatoare de materiale geosintetice.
Bineinteles ca nu au lipsit concursurile pe echipe care, ca de fiecare data, au fost tratate cu mare interes si dorinta de castig din partea tuturor participantilor.
In planul de activitate al actualei conduceri a Asociatiei Romane a Geosinteticelor se afla organizarea anuala a evenimentului Workshop GeoSint / Atelierul de Geosintetice, dedicat in special tinerilor studenti, masteranzi sau doctoranzi, dar si tuturor celor interesati de utilizarea corecta, optima si eficienta a materialelor geosintetice. Beneficiind de succesul editiilor anterioare, concretizat printr-un numar de participanti la limita superioara propusa, de cca. 60…70, in mare parte studenti, si de sprijinul sponsorilor, fara de care astfel de activitati nu pot fi organizate, in perioada 25-27 octombrie 2024, la pensiunea Poiana Izvorului din Sambata de Sus, jud. Brasov, s-a desfasurat cea de-a treia editie.
Le eveniment au participat 42 de studenti din 5 centre universitare din tara: Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi si Universitatea Politehnica Timisoara. Speram ca la urmatoarele editii vom reusi sa avem participanti si din alte centre universitare. Multumiri cadrelor didactice care si-au indrumat si chiar insotit studentii la eveniment. Lista participantilor a fost completata de 20 cadre didactice si specialisti sau ingineri interesati sa isi imbunatateasca cunostintele despre materiale geosintetice.
Ziua de vineri, 25 octombrie 2024, a fost una de introducere in eveniment, cunoastere si adaptare. Domnul conf. dr. ing. Ernest OLINIC, presedintele Asociatiei Romane a Geosinteticelor, a facut o introducere despre materiale geosintetice si despre rolul, obiectivele si activitatile recente ale ARG si evenimente viitoare sub egida International Geosynthetics Society (IGS) la care studentii beneficiaza de importante avantaje, care pot fi descoperite de cei interesati pe paginile ARG si IGS.
Ziua de sambata, 26 octombrie 2024, a fost deschisa tot de conf. dr. ing. Ernest OLINIC, cu o prezentare despre Materiale geosintetice: tipuri si functii, alternata si completata de istoria si activitatile ARG. A doua prezentare a zilei a fost Materiale geosintetice – solutii integrate a domnului Petrica PINZARU, reprezentant al sponsorului ViaCon Geotechnical Solutions.
A urmat a doua sesiune a zilei, care a debutat cu prezentarea domnului conf. univ. dr. ing. Vasile FARCAS de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, avand titlul Rolul parametrilor geotehnici la proiectarea structurilor care inglobeaza materiale geosintetice, cu o foarte interesanta abordare si probleme intampinate in evaluarea in situ a parametrilor geotehnici. Sesiunea a continuat cu prezentarea domnului Nicolae ENE, reprezentant al sponsorului Novatex Solutions din Oradea.
A treia sesiune a cuprins tot doua prezentari. Doamna conf. univ. dr. ing. Tatiana OLINIC, de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, a expus rezultatele unui proiect de cercetare cu acronimul GeoRoots, in cadrul prezentarii cu titlul Utilizarea materialelor geosintetice pentru controlul antierozional. Ultima prezentare a zilei a fost a domnului prof. univ. dr. ing. Manole-Stelian SERBULEA, care, sub titlul Curgerea apei in pamant. Aplicatii pentru materiale geosintetice, a pus bazele teoretice ale concursului organizat pentru studentii participanti.
Sponsorii evenimentului au expus mostre de materiale geosintetice si pliante sub forma unei expozitii tehnice la care toti participantii au avut acces in pauzele sesiunilor.
Din experienta evenimentelor anterioare, concursul s-a bucurat de acelasi succes foarte ridicat. Prin tragere la sorti, au fost formate cinci echipe alcatuite exclusiv din studenti, masteranzi sau doctoranzi, care au trebuit sa estimeze prin calcul timpi de curgere a apei in modele supuse testelor de catre prof. Manole-Stelian SERBULEA. Concursul a avut si o a doua componenta, care a implicat un chestionar privind tipuri si functii ale materialelor geosintetice. Acelasi tip de test a fost adresat participantilor la inceputul si sfarsitul evenimentelor anterioare. De data aceasta, raspunsurile au fost date prin consultarea pe echipe si, avand in vedere si importanta raspunsurilor, s-a consemnat un procent mult mai ridicat de raspunsuri corecte.
La finalul concursurilor, locul 1 a fost ocupat de echipa formata din: Elena-Mihaela STAN, Andreea Oana Beatrice ILEANA, Denisa-Florina ROMANCIUC, Raul Ioan MULEA, Denis Stefan SIMOTA, Luca Gabriel GEORGESCU, Andrei CONTIU, Ioana ANANIA ‒ studenti, masteranzi si doctoranzi din centre universitare din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.
Participantii si toti membrii ARG au primit materialul rezultat in urma evenimentului, sub forma unui volum de 295 pagini, care cuprinde toate prezentarile, concursurile si fotografii.
Workshop Geosint / Atelierul de GeoSintetice 2024 a fost organizat de Asociatia Romana a Geosinteticelor cu sprijinul urmatoarelor cadre didactice si doctoranzi – cadre didactice asociate din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti: conf. Daniel MANOLI, prof. Manole SERBULEA, conf. Ernest OLINIC, asist. Gheorghe PANTEL si drd. Mihaela STAN.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fara suportul financiar considerabil venit din partea sponsorilor: ViaCon Geotechnical Solutions, Novatex Solutions si Inoveco Expert, dar si sprijinul partenerului media, Revista Constructiilor. Sumele obtinute din sponsorizare au fost folosite pentru a acoperi in proportie de cca. 80% taxa de participare pentru cei 40 de studenti, masteranzi si doctoranzi. Membrii ARG au beneficiat si ei de o taxa de participare redusa.
Asociatia Romana a Geosinteticelor isi propune sa organizeze Workshop Geosint / Atelierul de GeoSintetice si in anul 2025, tot in perioada octombrie. Detalii despre aceste eveniment dar si alte informatii utile puteti gasi pe pagina geosint.ro.
Urmatorul si cel mai important eveniment organizat de ARG este a 4-a Conferinta Nationala de Geosintetice, care se va desfasura la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, in perioada 3-4 aprilie 2025, la care va asteptam intr-un numar cat mai mare.
Autor:
conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC ‒ presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor | director Departament de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 126-127
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns