«

»

UGR: 2024 – an de succes pentru geodezia romaneasca

Share

 

 

Pentru profesia de geodez, putem spune ca anul 2024 reprezinta borna „zero”, fiind anul in care aceasta minunata profesie a fost legiferata.

Uniunea Geodezilor din Romania (UGR), prin membri sai, a avut o contributie majora la realizarea acestui deziderat de a avea o Lege a profesiei de geodez.

Dar Legea nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum si infiintarea Colegiului Geodezilor din Romania, nu este singurul proiect de succes in care UGR si-a adus contributia in 2024.

 

 

Uniunea Geodezilor din Romania ‒ reprezentare pe plan intern

Uniunea Geodezilor din Romania incearca sa-i stranga in interiorul si in jurul ei pe toti cei care doresc sa se implice in recunoasterea acestei profesii, sa fie forumul in care solutiile profesionistilor la provocarile aparute in domeniile in care activeaza sa poata fi mai bine reprezentate si rezolvate, spre beneficiul intregii societati. Prin reprezentantii si membrii sai, Uniunea Geodezilor din Romania participa activ la evenimentele interne si internationale din domeniul geodeziei.

Inca de la inceputul anului, uniunea a demarat organizarea celui mai important eveniment al geodezilor din Romania, Saptamana Geodeziei Romanesti (SGR), editia cu numarul 5.

Dar pana la cea de-a cincea editie a SGR, desfasurata in luna octombrie, uniunea a fost alaturi de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia in organizarea Simpozionului stiintific national cu participare internationala GeoCAD 2024, sprijinind readucerea acestui frumos eveniment in centrul atentiei profesionistilor din domeniu.

GeoCAD este evenimentul stiintific al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, organizat o data la doi ani, de catre colectivul Departamentului de Cadastru, Inginerie Civila si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii. Anul acesta a fost reluata organizarea in format fizic a GeoCAD, manifestare ajunsa la a XVI-a editie, dupa o pauza de 6 ani, editia din 2022 fiind organizata in format online, iar cea din 2020 fiind anulata.

Manifestarea a fost dedicata cadrelor didactice, cercetatorilor si expertilor care activeaza in domeniul geodeziei, topografiei, cadastrului si dezvoltarii regionale, si a adus impreuna peste 120 de cadre didactice, cercetatori si experti care activeaza in domeniul ingineriei geodezice dar si reprezentanti ai firmelor de profil din tara si strainatate.

Sectiunile simpozionului au cuprins tot arealul aspectelor cu privire la profesia de inginer geodez, situatia cadastrului sistematic la nivelul tarii, situatia retelelor geodezice, utilizarea aparaturii de ultima generatie in masuratorile terestre si aeriene, precum si probleme organizatorice ce deriva din implicarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara in activitatile curente specifice.

Scopul principal al simpozionului a fost acela de a le oferi expertilor, cercetatorilor si doctoranzilor romani si straini ocazia de a-si prezenta cele mai recente rezultate, precum si de a se intalni, a stabili si cultiva relatii personale si profesionale. Domeniile de interes pentru simpozionul GeoCAD 2024 au fost: geodezie, cadastru, topografie, inregistrare imobiliara si planificare teritoriala.

Sesiunile de prezentari stiintifice, atelierele de lucru, masa rotunda dar mai ales expozitia de tehnologie au facut ca Simpozionul GeoCAD sa devina un eveniment de referinta in calendarul academic si profesional, facilitand nu doar schimbul de idei, ci si consolidarea retelelor de colaborare intre diverse parti interesate, contribuind astfel la dezvoltarea cunoasterii si a practicilor din domeniul ingineriei geodezice.

 

Pe plan intern, a urmat organizarea Saptamanii Geodeziei Romanesti, eveniment aflat la cea de-a cincea editie si initiat de catre Uniunea Geodezilor din Romania. Fiecare editie a SGR este organizata in parteneriat cu un centru universitar care are in programa materii din domeniul geodeziei. Anul acesta, Saptamana Geodeziei Romanesti a fost organizata in parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, si in colaborare cu Comisia 9 a Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG), Grupul European al Geodezilor (EGoS), Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Evenimentul a avut loc la Bucuresti, in perioada 23-25 octombrie 2024. Pe parcursul celor 3 zile, aproximativ 300 de participanti, din tara si din strainatate, din domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului, evaluarii si gestionarii terenurilor, administratiei locale, GIS si alte domenii conexe au luat parte la manifestarile organizate cu ocazia cele de-a cincea editii a Saptamanii Geodeziei Romanesti.

SGR a debutat cu cea de-a 7-a Intalnire europeana a tinerilor geodezi din cadrul FIG (7YSEM), avand tema Construim impreuna: Geodezii in fruntea provocarilor de maine.

Peste 50 de studenti si tineri geodezi din 13 tari europene, alaturi de invitati de renume din tara si de peste hotare, au avut parte de un program captivant cu interventii ale invitatilor, prezentari tehnice, dar si programe de socializare unde toti participantii au putut interactiona cu colegii si specialistii prezenti, dar si dezvolta noi relatii.

25 dintre studentii centrelor universitare de profil din Romania, participanti la 7YSEM, au fost castigatorii burselor acordate in urma concursului organizat de catre Uniunea Geodezilor din Romania, UGR iti gaseste sponsor si te trimite la cel mai mare eveniment dedicat geodezilor din Romania. A fost pentru al doilea an consecutiv cand UGR a organizat acest concurs si, cu ajutorul sponsorilor, a reusit sa ofere oportunitatea de a participa la cel mai mare eveniment al geodezilor din Romania unui numar de 25 studenti.

7YSEM a fost organizata de catre FIG (Federatia Internationala a Geodezilor) Young Surveyors Network, CLGE (Consiliul European al Geodezilor) si Comisia de Tineret a Uniunii Geodezilor din Romania, fiind prima data cand o intalnire la nivel european a tinerilor geodezi este gazduita in Romania.

La lucrarile 7YSEM, alaturi de tinerii geodezi au fost dnii Mircea AFRASINEI – presedintele UGR, Peter ACHE – presedintele Comisiei 9 a FIG, Jean-Yves PIRLOT – directorul general al CLGE, Iaroslav ZIFCEAC – presedintele Comisiei de Tineret a UGR, Cornel PAUNESCU – presedinte onorific al UGR, reprezentanti ai sponsorilor manifestarii, dnele Lidija ŠPIRANEC – LEICA Global si Diana Andreea Cristina MANCAS – ESRI Romania, invitati din tara si din strainatate, personalitati din mediile privat, public si academic.

Un numar de 3 studenti din strainatate au beneficiat de burse de participare din partea FIG Foundation.

Partea centrala a evenimentului de la Bucuresti, din perioada 23-25 octombrie 2024, a reprezentat-o Simpozionul International GeoPreVi – manifestare stiintifica a Facultatii de Geodezie, care anul acesta a avut o tema ce a condus la multe dezbateri: Ingineria geodezica in slujba comunitatii. Aceasta manifestare a debutat in data de 24 octombrie cu o sesiune plenara, prezidata de catre presedintele Uniunii Geodezilor din Romania, dnul Mircea AFRASINEI, impreuna cu Rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, dnul Radu Sorin VACAREANU.

In cadrul sesiunii de deschidere, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, organizatiilor profesionale partenere ale UGR, au transmis, in numele ministerelor sau institutiilor in care activeaza, mesaje de recunoastere a importantei acestei profesii si cuvinte de sprijin pentru activitatea desfasurata de catre cei ce activeaza in domeniul geodeziei.

Bine-cunoscuta, de acum, si mult-asteptata expozitie de tehnologie a fost inaugurata imediat dupa festivitatea de deschidere. Anul acesta, 14 parteneri au fost prezenti in cadrul expozitiei, oferindu-le celor aproximativ 300 de participanti la SGR oportunitatea de a intra in contact cu cele mai noi tehnologii in domeniu, dar si de a testa si afla mai multe informatii despre exponatele prezentate.

Au urmat mese rotunde pe teme de interes pentru comunitatea geodezilor – Cadastrul economic, PNCCF, Parti interesate din mediul academic si privat: Provocari actuale, prezentari tehnice, dar si evenimente sociale in cadrul carora participantii au avut ocazia dezvoltarii de noi relatii personale si profesionale, bucurandu-se si de reintalnirea cu vechi parteneri din tara si din strainatate.

Manifestarile celei de-a cincea editii a SGR s-au incheiat cu sedinta Consiliul National al UGR, prezidat de catre presedintele Mircea AFRASINEI, unde s-a discutat pe marginea subiectului de interes pentru comunitatea geodezica, si anume aprobarea Legii de organizare, exercitare a profesiei de geodez precum si a infiintarii Colegiului Geodezilor din Romania, promulgata sub nr. 267/2024, la doar cateva zile de la finalizarea lucrarilor Saptamanii Geodeziei Romanesti.

Consiliul European al Geodezilor (CLGE), sustinator al UGR in procesul de legiferare a profesiei, a fost reprezentat la SGR de catre dnul Jean-Yves PIRLOT, care a transmis felicitari pentru reusita.

 

 Alte actiuni pe plan intern

Pe tot parcursul anului 2024, Uniunea Geodezilor din Romania a participat in mod constant la intalniri cu reprezentantii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, organizate pe baza unui calendar stabilit de comun acord. In cadrul acestor intalniri au fost dezbatute subiecte de interes pentru profesionistii din domeniu, subiecte care au avut in vedere numeroase solicitari ale membrilor uniunii cu privire la modificarea cadrului legal actual in baza caruia se desfasoara lucrarile de cadastru sporadic si sistematic in Romania. Modificarile solicitate au avut ca obiect anumite articole din Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, proceduri de verificare si receptie in procesul de cadastru si inregistrare sistematica a proprietatilor, proceduri de corectare si imbunatatire a lucrarii dupa finalizarea inregistrarii sistematice a proprietatilor (post sistematic), prevederi legislative cu efect in realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica si dezbateri asupra articolelor din proiectul de lege a profesiei de geodez.

Participarea la toate dezbaterile organizate de comisiile parlamentare, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, diverse intalniri cu partidele politice au condus la intrarea legii profesiei in plenul Parlamentului Romaniei si votarea acesteia.

 

De asemenea, UGR a participat in mod constant la evenimentele organizatiilor profesionale partenere sau colaboratoare, in special cele ale Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR), care a sustinut activ actiunile UGR.

 

Prezente UGR peste hotare

Prezenta Uniunii Geodezilor din Romania s-a facut simtita, in 2024, nu doar in tara noastra, ci si peste hotare, prin participarea reprezentantilor uniunii la evenimente importante ale comunitatii internationale a geodezilor.

Dnul Cornel PAUNESCU, presedinte onorific al UGR si reprezentat al acesteia in cadrul Consiliului European al Geodezilor (CLGE), a fost prezent la cele doua Adunari Generale ale CLGE de anul acesta.

Prima Adunare Generala a CLGE a avut loc in perioada 18-20 aprilie, la Cavtat, in Croatia, unde s-au intalnit reprezentanti din 28 de tari membre CLGE. Din partea Romaniei, alaturi de dnul PAUNESCU a fost si dnul Valeriu MANOLACHE – presedintele Asociatiei Patronale din Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC), ambele organizatii fiind membre ale CLGE.

La cea de-a doua Adunare Generala a CLGE, desfasurata in perioada 11-12 octombrie 2024, la Stavanger, Norvegia, au avut loc alegerile pentru pozitia de presedinte al CLGE si pentru membrii Biroului Executiv CLGE. Noul presedinte al CLGE este dnul Nicholas SMITH, care a fost alaturi de Uniunea Geodezilor din Romania pe parcursul ultimilor ani. Ca si la precedenta Adunare Generala, UGR a fost reprezentata de catre dnul Cornel PAUNESCU.

 

O alta reprezentare importanta pe plan international a Uniunii Geodezilor din Romania a fost participarea delegatiei UGR la FIG Working Week (FIG WW), ce a avut loc in perioada 19-24 mai, la Accra, Ghana. Delegatia a fost compusa din dnii Cornel PAUNESCU, Iaroslav ZIFCEAC – presedintele Comisiei de Tineret din cadrul UGR, si Vlad PAUNESCU – secretar executiv al UGR.

 

In cadrul sesiunii de Actualizari din partea Comisiilor de tineret regionale/nationale, Iaroslav ZIFCEAC a sustinut o prezentare alaturi de presedintele YSN Africa si reprezentantul YSN America. La Accra, cu aceasta ocazie, Iaroslav ZIFCEAC le-a lansat tinerilor geodezi invitatia de a participa la 7YSEM – 7th Young Surveyors European Meeting, manifestare pe care Comisia de Tineret din Romania a organizat-o, impreuna cu FIG Foundation si CLGE, in perioada 23-24 octombrie la Bucuresti, in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti, si despre care am relatat pe larg mai sus.

Uniunea Geodezilor din Romania este membra a celor doua organisme internationale, FIG si CLGE, participand in mod constant la evenimentele organizate de catre acestea. Ne dorim ca pe viitor reprezentarea UGR la evenimentele organizate de cele doua organizatii sa fie din ce in ce mai mare.

 

Delegatii UGR au fost prezente si la evenimente organizate in Republica Moldova.

In perioada 19-20 septembrie 2024, UGR a participat, alaturi de conducerea ANCPI, la dezbaterea organizata de Agentia Geodezie, Cartografie si Cadastru a Republicii Moldova, la Chisinau, dezbatere privind cooperarea moldo-romana in domeniile geodeziei, cartografiei, cadastrului si infrastructurii de date spatiale, incheiata cu semnarea primului tratat de cooperare in domeniul geodeziei intre cele doua tari, Moldova si Romania. Ne-am bucurat de acest eveniment, mai ales pentru ca unul dintre motoarele realizarii acestuia a fost Filiala UGR Chisinau.

 

In data de 4 octombrie 2024, Centrul National de Expertize Judiciare de pe langa Ministerul Justitiei din Republica Moldova, in parteneriat cu institutii de profil din Armenia, Moldova, Polonia, Romania si Ucraina, a organizat in format mixt (cu prezenta fizica si online), Conferinta internationala stiintifico-practica cu tema Locul expertizei judiciare in criminalistica si in procesul judiciar, unde UGR a fost reprezentata de catre dna Aliona GRADINARU.

 

In perioada 21-23 noiembrie 2024, Universitatea Tehnica a Moldovei a organizat Simpozionul stiintific ConsGeoCad 2024. La eveniment a fost prezenta o delegatie formata din dnii Mircea AFRASINEI – presedinte UGR, Petre Iuliu DRAGOMIR – vicepresedinte UGR, Tudor SALAGEAN – vicepresedinte UGR regiunea N-V, Cosmin DRAGOMIR – vicepresedinte UGR regiunea Bucuresti – Ilfov, dna Aliona GRADINARU – vicepresedinte UGR regiunea S-E, dnii Alexandru PAUN, Dumitru DATCU, Marian MAZILU.

 

Tot in toamna acestui an, UGR a participat, cu o delegatie formata din dnii Mihnea MITRACHE – vicepresedinte UGR regiunea S-V si Vlad PAUNESCU – secretar executiv UGR, la invitatia presedintelui Asociatiei Geodezilor din Serbia, la intalnirea anuala a acestei asociatii.

 

Suntem increzatori ca reprezentarea Uniunii Geodezilor din Romania va fi din ce in ce mai mare, atat la evenimentele organizate la nivel national, cat si la cele organizate la nivel international.

 

Legea Geodezilor

Succesul cel mai mare al anului 2024, pentru intreaga comunitate a geodezilor din Romania, il reprezinta Legea nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum si infiintarea Colegiului Geodezilor din Romania, incununand cu succes munca de ani de zile a celor din comunitatea geodezilor in vederea legiferarii profesiei.

In sfarsit, avem o recunoastere a rolului profesiei de geodez. Legea profesiei de geodez marcheaza un nou inceput, serviciile pe care profesionistii geodezi le ofera sunt si vor fi de calitate. Consideram ca diminuarea numarului celor ce doresc sa urmeze „caile geodeziei” nu este cauzata de dificultatea profesiei, ci indeosebi de lipsa de sprijin, motivare si respect de care se lovesc ulterior. Serviciile oferite de geodez reprezinta fundamentul pe care orice proiect din domeniul ingineriei in constructii se dezvolta. Din acest motiv, ne dorim ca profesia pe care o reprezentam sa fie recunoscuta de catre societate la adevarata ei valoare.

Chiar daca Ziua geodezilor se sarbatoreste pe plan international in data de 21 martie, putem spune ca cea de-a treia decada a lunii octombrie reprezinta sarbatoarea Geodeziei Romanesti.

 

 

Toate evenimentele si actiunile Uniunii pot fi urmarite pe site-ul www.ugr.ro, iar pe site-ul www.sgr.ugr.ro puteti vedea retrospectiva Saptamanii Geodeziei Romanesti.

 

 

Uniunea Geodezilor din Romania le multumeste tuturor membrilor, participantilor la evenimentele organizate de catre UGR, sponsorilor, partenerilor media si tuturor celorlalti parteneri, din tara si din strainatate, pentru suportul si implicarea in activitatea desfasurata in 2024!

 

Profesia de geodez se cladeste pe precizie si responsabilitate. Invitam toti geodezii sa ne unim energiile in directia realizarii intereselor comune acestei profesii vocationale, de o frumusete aparte. Cand spui Uniunea Geodezilor din Romania te gandesti la colaborare, impartasire, inovatie, educatie, comunitate, unitate!

 

 


Sarbatori binecuvantate alaturi de toti cei dragi, si un An 2025 cu multe realizari si impliniri! 

La Multi Ani!


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 141-144

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/12/08/ugr-2024-an-de-succes-pentru-geodezia-romaneasca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.