«

»

CEMIX: Renovarea peretilor cu umiditate ridicata si acumulari de saruri

Share

 

 

Pentru renovarea corecta a cladirilor, este nevoie de o documentare precisa despre cum s-a realizat initial fatada, ca sa putem veni cu solutii care se incadreaza in cerintele exigente actuale. Materialele trebuie sa fie unele cu caracteristici bine definite, necesare realizarii acestor proiecte.

Restaurarea unui obiectiv istoric necesita in toate fazele de lucru specialisti, incepand de la arhitect pana la mester, deoarece ea difera mult de o simpla cosmetizare a unei fatade obisnuite.

 

Cu o traditie indelungata in productia de mortare uscate, Cemix a pornit in realizarea acestor lucrari pe principiul „…renovam respectand ce (ne-)au construit inaintasii!

 

 

 

Din cauza faptului ca umiditatea si sarurile din ziduri afecteaza puternic confortul locuintei si functionalitatea cladirilor vechi, acestea nu pot fi refacute folosind tencuieli obisnuite! De aceea, se impune aplicarea produselor speciale de renovare ‒ asanare, care va duce la redarea si pastrarea functiilor depline ale acestor constructii.

 

Cauzele umiditatii din structura peretilor

Problemele cu umiditatea si sarurile sunt observate mai intai in soclurile cladirilor si pe peretii interiori ai subsolurilor, iar mai tarziu la parter, absorbtia capilara a apei din sol fiind cel mai adesea cauza principala. Dar realitatea este ca mai multe mecanisme pot actiona in acelasi timp:

  • absorbtia capilara a apei;
  • contactul dintre cladire si sol (infiltratii din panza freatica);
  • incarcarea fatadelor in urma precipitatiilor, direct sau prin stropire;
  • absorbtia higroscopica a apei (capacitatea sarurilor de a retine apa din umiditatea aerului);
  • absorbtia de apa in urma condensarii.

Primele trei mecanisme implica absorbtia de apa sub forma lichida, in timp ce ultimele doua sunt variante ale absorbtiei de apa sub forma de vapori.

 

De ce este important sa se renoveze cladirile afectate de umiditate si saruri?

Umiditatea si acumularea de saruri in pereti pot avea un impact negativ asupra capacitatii de utilizare a locuintelor vechi si, adesea, si a celor nou construite. Incarcarea cu umiditate si saruri ia de obicei forma „eflorescentei de sare” si a exfolierii tencuielii. Un efect secundar neplacut este faptul ca nivelul de izolare termica al peretilor umezi este mult redus, ceea ce creste costurile de incalzire si reduce confortul. Condensarea apei pe suprafetele umede si reci ale peretilor duce la formarea de mucegaiuri, care reprezinta un risc grav pentru sanatatea ocupantilor locuintei.

 

EUROSAN ‒ solutia

Poate parea evident ca, folosind cel mai rezistent material posibil pentru a inlocui tencuiala veche si sfaramicioasa, acesta va rezista cu siguranta la uzura. Realitatea, insa, este ca aceasta abordare va face mai mult rau decat bine, deoarece utilizarea tencuielilor pe baza de ciment forteaza apa sa urce in perete, problemele reaparand deasupra zonei reparate.

Reabilitarea peretilor afectati de umiditate si acumulari de saruri cu tencuieli de asanare va readuce cladirea la potentialul sau maxim, oferind un spatiu de locuit sanatos si igienic si protejand in acelasi timp mediul inconjurator.

Peretii umezi si usor incarcati cu saruri pot fi renovati cu sistemul de asanare si renovare EUROSAN. Datorita porozitatii ridicate si proprietatilor hidrofobe ale tencuielilor EUROSAN, umiditatea care exista in pereti nu poate deteriora tencuiala de asanare, evaporandu-se in apropierea suprafetei exterioare a peretilor. Suprafata peretelui ramane uscata in permanenta, iar sarurile dizolvate in apa sunt stocate in porii tencuielii, dar nu ajung la suprafata.

 

SISTEMUL WTA

Pentru peretii cu incarcatura mare de saruri, se recomanda sistemul WTA, care are certificare WTA, standard european pentru renovarea cladirilor si monumentelor istorice.

 

In vederea alegerii sistemului potrivit, este recomandat sa solicitati ajutorul expertilor Cemix Romania, care vor efectua teste de laborator pe baza unei prelevari de probe la fata locului si vor oferi o garantie in timp pentru solutia de renovare propusa.

 

 

 

 

 

 

CEMIX ROMANIA
Sediul social: 550076 Sibiu/Romania. str. Saliste, nr. 2
Adresa postala: 550073 Sibiu/ Romania. str. Cristian, nr. 38
Tel: 0269-206.017
Fax: 0269-206.016
office@cemix.ro
www.cemix.ro 

 



 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 14-15

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/12/09/cemix-renovarea-peretilor-cu-umiditate-ridicata-si-acumulari-de-saruri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.