Societatea GEOSOND SA reprezinta un actor important in domeniul fundatiilor speciale si al geotehnicii, cu o experienta de peste 30 de ani. Compania a demonstrat o capacitate remarcabila de adaptare la cerintele evolutive ale pietei, investind constant in modernizarea parcului tehnologic si in implementarea de solutii tehnice inovatoare. Aceasta abordare proactiva a permis GEOSOND SA sa isi consolideze pozitia pe piata si sa le ofere clientilor servicii de inalta calitate.
Activitatea GEOSOND SA se dezvolta in principal in urmatoarele directii:
- Proiectare si executie lucrari de geotehnica aplicata in constructii;
- Cercetare geologico-tehnica, geotehnica si hidrogeologica;
- Explorarea si exploatarea resurselor minerale subterane, in special cele acvifere.
Din activitatea companiei, ne oprim in acest numar asupra tehnologiilor de executie pentru consolidarea structurilor geotehnice si rutiere in zonele montane din Romania, tinand cont de conditiile specifice fiecarui amplasament. Activitatea de proiectare a luat in considerare conditiile dificile de santier, respectiv spatiul de lucru limitat ‒ lucrarile de consolidare si drenaj au fost executate strict in cadrul zonei rutiere si astfel incat traficul sa nu fie intrerupt si sa se poata desfasura in siguranta.
Consolidarea structurilor rutiere existente este un aspect crucial al dezvoltarii infrastructurii, in special in regiunile montane. Terenul dificil si conditiile geologice specifice din aceste zone necesita metode de proiectare specializate si tehnologii de executie pentru a asigura stabilitatea si durabilitatea structurilor rutiere. O abordare pentru consolidarea structurilor rutiere in aceste zone este utilizarea barelor autoforante injectate. Aceasta tehnologie ofera o solutie economica si eficienta pentru consolidarea structurilor geotehnice si stabilizarea fundatiilor rutiere. In ultimii zece ani, multe proiecte de construire de drumuri din Romania au intampinat dificultati care au sporit vulnerabilitatea la alunecari de teren ‒ astfel de situatii pot fi remediate rapid cu tehnologia barelor autoforante.
Primul caz de studiu este cel al unui zid de sprijin in zona urbana a orasului Brasov. Structura existenta a fost construita din piatra bruta si beton ciclopian, cu o fundatie din beton simplu de calitate slaba. Dimensiunile zidurilor erau variabile, astfel: latimi intre 0,60 m si 3,00 m la baza zidului, lungimi intre 40,00 m si 80,00 m si inaltimi variind de la 0,90 m pana la 10,00 m.
Lucrarile de consolidare au constat in executia de micropiloti forati verticali in corpul structurii (L = 18 m), cu injectie in doua etape, care au fost conectati la partea superioara printr-o grinda de beton armat. Au mai fost executati doua niveluri de micropiloti inclinati (L = 12 si 15 m) si un nou sistem de drenaj.
Un al doilea caz este cel al unui drum national din Romania, din zona montana, cu trafic intens, pe care s-au produs fisuri si crapaturi ale suprafetei rutiere indicand o zona ce a suferit instabilitati, cu o evolutie rapida, accentuata de conditiile meteo defavorabile.
Investigatiile geotehnice, inclusiv masuratorile inclinometrice, au evidentiat un prim strat de argila nisipoasa moale si nisip afanat pana la o adancime de aproximativ 6,00 m, deasupra unui strat de marna argiloasa consolidata. Apa subterana a fost interceptata la adancimi cuprinse intre 0,40-4,10 m, prezentand uneori caracter de suprapresiune, din cauza lentilelor de argila din primul strat care blocheaza curgerea apei subterane si genereaza local izvoare. In urma analizelor de stabilitate efectuate, a rezultat ca versantul este stabil in conditii dinamice si statice numai atunci cand stratul de pamant nu este saturat. Astfel, prin proiect, au fost prevazute lucrari pentru a asigura curgerea controlata a apelor de suprafata si subterane, consolidarea pamantului moale si asigurarea stabilitatii generale si locale a amplasamentului. Constrangerea a fost aceea ca lucrarile de consolidare si drenaj trebuiau executate strict in cadrul zonei rutiere (aproximativ 9 m latime) si fazele de executie (lucrarile) trebuiau executate astfel incat traficul sa se poata desfasura in siguranta.
In acest caz, a fost proiectata o solutie complexa cu micropiloti autoforanti, verticali si inclinati, care asigura imbunatatirea terenului in zonele cu conditii dificile si transferul de sarcina catre straturile argiloase marnoase, precum si stabilitatea zonei. Avantajul acestei solutii este ca se bazeaza pe o tehnologie de executie rapida si eficienta, deoarece barele autoforante permit injectarea dinamica in timpul forarii. Pe langa reducerea semnificativa a timpului de executie, solutia permite si injectarea eficienta a suspensiei de ciment in jurul micropilotilor. Au fost executati micropiloti verticali din bare autoforante cu lungimi cuprinse intre 9 si 10,50 m si micropiloti inclinati cu lungimea de 12,00 m. Pentru drenajul apelor subterane, a fost prevazut un sistem de colectare a apei din infiltratii, format dintr-un tub riflat, invelit intr-un filtru geotextil, montat la o adancime de aproximativ 2,00 m.
Solutia de consolidare pentru structura, cat si de imbunatatire a pamanturilor care apare datorita actiunii factorilor naturali sau antropici, este necesar sa se aleaga in functie de conditiile specifice ale amplasamentului, sa fie minim invaziva si foarte eficienta. Injectarea dinamica cu presiuni intre 10-40 bari in timpul procesului de forare ofera avantajul imbunatatirii pamantului din jur prin injectare, si, in plus, executia poate fi realizata cu echipamente moderne de dimensiuni acceptabile. Utilizarea barelor autoforante pentru lucrari de consolidare si fundatie este o solutie moderna si eficienta, cu productivitate mare, care poate fi aplicata in astfel de cazuri.
Solutia a fost aplicata cu succes in multe proiecte din Romania, in asociere cu lucrari de drenaj.
Cu ocazia sfintelor sarbatori, uram tuturor colaboratorilor si partenerilor nostri:
GEOSOND SA
Romania, Bucuresti, Sector 6, Strada Alexandru Ivasiuc nr. 12
Tel/fax: + 40 (21) 319 48 44; Mobil: +40 749 12 08 45 / +40 744 55 00 14
www.geosond.com; office@geosond.com; birou@geosond.com
Autori:
ing. Ionut Alexandru CIOCANIU
ing. Alexandru-Catalin ONESCU
ing. Petre UTA
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 114-115
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns