Biserica Sfantul Mihail, un simbol al orasului Cluj-Napoca, este una dintre cele mai valoroase cladiri gotice din Transilvania, cu o istorie ce dateaza din secolul al XIV-lea. Intre anii 2016 si 2022, aceasta cladire a trecut printr-un complex proces de restaurare, care a inclus si reconstructia scarii interioare, ce permite accesul permanent al publicului la turnul bisericii si la observatorul de la nivelul balconului. Proiectul de reabilitare a fost distins cu premiul „Europa Nostra” in 2024. In cele ce urmeaza voi sintetiza provocarile ingineresti intampinate de echipa GORDIAS la proiectarea scarii metalice de acces in turn.
Inainte de restaurare, scara interioara a turnului neogotic era o structura din lemn, neadecvata pentru accesul publicului (fig. 1). Potrivit site-ului bisericii, inca din anii 1960, turnul a servit drept spatiu de depozitare pentru artefacte din piatra, sculpturi medievale si moderne, descoperite in timpul unor lucrari anterioare, si doar prin reconstruirea scarii putea fi asigurat accesul publicului in turn si la observatorul bisericii.
Proiectarea scarii metalice a inceput cu un studiu detaliat, la fata locului, al turnului neogotic, completat de o scanare 3D realizata de echipa de proiect. Aceasta tehnologie a fost cruciala in procesul de proiectare, dar scanarea 3D nu s-a putut face si dupa demontarea scarii de lemn (fig. 1). Astfel, norul de puncte a fost dificil de gestionat, din cauza densitatii mari a datelor, ceea ce a ingreunat si prelungit procesul de prelucrare.
Structura de rezistenta a scarii metalice proiectate consta din cinci plansee intermediare si zece rampe de scara, toate realizate din grinzi metalice laminate la cald, cu trepte si podest din lemn masiv. Inaltimea totala a scarii este de 26 m, iar dimensiunile planseelor intermediare variaza in functie de diametrul turnului la fiecare nivel (fig. 2). Cel mai mic planseu are dimensiunea in plan de 6,23 m x 6,54 m (nivelul +26,005), iar cel mai mare, 9,00 m x 8,30 m (nivelul +11,245).
Pe langa garantarea sigurantei in exploatare a structurii de rezistenta, a fost necesara o evaluare detaliata a deformarilor rampelor, pentru a evita spargerea balustradelor din sticla.
Ancorarea structurii metalice in peretii turnului s-a realizat prin piese inglobate fixate in gauri forate, folosind ancore chimice pe baza de rasina de vinil hibrida, ca material de ancorare si pentru protectia pietrelor (fig. 3). Capacitatea limitata a acestui material a impus alegerea atenta a punctelor de fixare. Pentru a trasa punctele de fixare a structurii in peretele turnului (fig. 4), pozitia gaurilor forate a fost determinata prin masuratori topografice. Imbinarile intre piesele ancorate si structura metalica au fost gandite sa aiba tolerante suficiente pentru a compensa neregularitatile peretilor din piatra.
Complexitatea proiectului a fost amplificata de conditiile de montare a structurii, spatiul ingust si limitat din turn excluzand utilizarea utilajelor mari de montaj in interior. Astfel, s-a impus impartirea structurii in ansambluri cu greutate limitata, pentru a putea fi manevrate de oameni. Greutatea maxima a unui ansamblu a fost de 143 kg.
Proiectarea structurii metalice a scarii interioare din turnul neogotic al bisericii Sfantul Mihail a fost un demers unic si plin de provocari, necesitand adaptarea structurii la peretii existenti. Colaborarea stransa intre ingineri, arhitecti, topografi si constructori a fost esentiala pentru succesul proiectului. Rezultatul acestei colaborari remarcabile poate fi admirat in Piata Unirii din Cluj-Napoca (fig. 5 si 6), unde structura finalizata contribuie la frumusetea si accesibilitatea unuia dintre cele mai pretioase monumente ale orasului.
Sarbatori fericite! Va multumim ca ne-ati fost alaturi in toate proiectele dezvoltate, si ne dorim sa ne reintalnim cu bine in 2025!
Craciun Fericit si multe bucurii alaturi de cei dragi!
Autor:
prof. univ. dr. ing. Zsolt NAGY – director Gordias SRL
GORDIAS s.r.l
Cluj–Napoca, RO-400180
Str. Carpati nr. 1,
Telefon: +40 753 109 394
Email: office@gordias.ro
www.gordias.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 88-89
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns