Cand spui: „imbunatatirea terenului de fundare, executia de piloti”, probabil te gandesti: „bani aruncati pe fereastra, multa dezordine, prelungirea timpului de executie”. Dar este intotdeauna necesar ca, atunci cand investigatiile geologice arata conditii dificile ale terenului pentru o investitie planificata, sa fie aduse utilaje de foraj pentru piloti si sa se toarne hectolitri de beton in pamant? Ei bine, nu. Mai mult decat atat, este adesea posibil sa se realizeze lucrari care nu necesita furnizarea de materiale suplimentare pe santier, bazandu-se doar pe compactarea in profunzime a pamantului existent.
Imbunatatirea terenului de fundare pentru investitii dificile
In prezent, investitiile sunt adesea planificate pe terenuri care anterior au fost excluse de la constructii din cauza parametrilor geotehnici scazuti. Acest lucru se datoreaza faptului ca terenurile cu parametri geotehnici suficienti pentru fundatii directe au fost deja, in mare parte, construite. De asemenea, se intampla ca terenurile abandonate sa fie reutilizate prin demolarea structurilor existente, dar atunci apare problema straturilor necontrolate de pamant impropriu construirii, compuse din moloz, resturi de beton, otel, caramizi etc.
Achizitionarea terenurilor cu parametri geotehnici scazuti
Este important de subliniat ca perspectiva dobandirii unui teren cu parametri geotehnici slabi nu ar trebui sa fie un impediment major in calea achizitionarii respectivului teren pentru investitii. De cele mai multe ori, preturile oferite pentru astfel de terenuri sunt mai mici, comparativ cu cele ale terenurilor cu parametri buni, astfel incat costul imbunatatirii terenului de fundare nu determina o crestere a pretului total al investitiei. Adesea, este posibil sa se aleaga o metoda de imbunatatire a terenului astfel incat pretul final al terenului, pregatit pentru investitie, sa fie mai mic decat cel al unui teren cu parametri geotehnici buni de la inceput. Desigur, aceasta este o problema individuala, care depinde de locatia specifica si de conditiile specifice ale terenului si trebuie analizata pentru fiecare caz in parte.
Cum si cand se poate vorbi despre consolidarea pamantului fara materiale suplimentare?
Consolidarea terenului fara a instala materiale suplimentare (cum ar fi betonul, pietrisul sau drenurile PVC prefabricate) este posibila atat pentru pamanturile coezive, cat si pentru cele necoezive, insa in ambele cazuri trebuie respectate anumite conditii:
- Pentru pamanturile coezive, cea mai buna metoda prin care se pot imbunatati rezistenta la forfecare si parametrii geotehnici este consolidarea prin suprasarcina. Aceasta implica realizarea unui strat supraincarcat, cu o masa corespunzatoare incarcaturii proiectate pentru constructie. Totusi, consolidarea este un proces lent, care poate dura chiar si un an in lipsa drenajului (cum ar fi drenuri verticale VD, coloane din material granular SC sau coloane de inlocuire dinamica DR).
- Pentru pamanturile necoezive, cum ar fi nisipurile sau pietrisurile, tehnici precum vibroflotarea sunt foarte eficiente. Aceasta implica utilizarea unui vibrator adanc care compacteaza pamantul prin vibratii, reducand volumul si crescand densitatea.
Metode tehnologice pentru imbunatatirea terenului de fundare
- Compactarea dinamica (DC): Aceasta metoda, utilizata pentru pamanturi necoezive sau mixte, implica caderea libera a unui mai greu (5-15 tone) de la inaltimi mari (6-18 metri). Energia impactului modifica structura pamantului, compactandu-l. Este ideala pentru adancimi mai mari, dar necesita timp pentru stabilizarea presiunii apei poroase.
- Compactarea rapida prin impact (RIC): O metoda care utilizeaza lovituri rapide pe o placa aflata la suprafata, oferind rezultate rapide pentru adancimi de pana la 4,5-5 metri.
- Tehnologii pentru adancimi mici:
- Compactare cu role (RDC/HEIC): Utilizeaza un cilindru special pentru generarea undelor de presiune si compactare locala, fiind eficienta pentru adancimi de pana la 3 metri.
- Vibratii la suprafata (PRIC): Utilizeaza o placa vibratoare la suprafata terenului, ideala pentru pamanturi necoezive, pana la 3 metri adancime.
Rezumand, in functie de tipul de pamant, exista intotdeauna posibilitatea de a implementa proceduri care sa mareasca capacitatea portanta proprie a pamantului – crescand rezistenta acestuia la forfecare si unghiul de frecare interna – cu costuri relativ reduse, fara a se recurge la materiale suplimentare. Uneori, acest lucru presupune o durata de executie mai mare, ca in cazul pamanturilor coezive. Totusi, luand in considerare calculul total al costurilor, daca timpul nu este un factor critic, astfel de lucrari pot fi eficiente din punct de vedere investitional.
MENARD Romania
Str. Banu Dumitrache nr. 30, sector 2
RO 023765, Bucuresti
+40 740 156 396
www.menard.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 122-123
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns