Cu lipsa fortei de munca afectand negativ termenele proiectelor, raportul PlanRadar evidentiaza tehnologia ca solutie esentiala, dar prea putin utilizata.
Un nou studiu realizat de PlanRadar, platforma de top pentru documentatie digitala, comunicare si raportare in constructii, managementul facilitatilor si proiectelor imobiliare, arata ca dezvoltatorii de locuinte se confrunta cu presiuni semnificative, aproape 80% dintre respondenti raportand cresterea costurilor. Raportul arata ca lipsa fortei de munca este principala provocare pentru respondenti si contribuie semnificativ la cresterea costurilor, aproape doua treimi dintre acestia confruntandu-se cu cresteri salariale, iar peste 75% mentioneaza intarzieri ale proiectelor din cauza lipsei fortei de munca, ceea ce afecteaza rentabilitatea proiectelor. Conform a 65% dintre respondenti, investitiile in tehnologie ar spori profitabilitatea prin cresterea eficientei. Cu toate acestea, in ciuda recunoasterii acestui potential, adoptarea solutiilor tehnologice ramane lenta.
Constatarile, detaliate in eBook-ul recent lansat de PlanRadar, Studiul Global al Constructorilor de Locuinte 2024, ofera o imagine de ansamblu a situatiei globale din industria constructiilor de locuinte. Un total de 669 de companii din 17 tari au participat, oferind viziuni valoroase asupra provocarilor actuale cu care se confrunta sectorul constructiilor de locuinte si asupra perspectivelor pentru viitor.
Datele prezentate ofera imaginea unei stari de fapt pline de provocari pentru sectorul constructiilor rezidentiale. In ciuda unui context macroeconomic de scadere a volumului constructiilor rezidentiale, cererea ramane robusta, aproape 75% dintre cei chestionati raportand ca cererea pentru servicii a crescut sau a ramas neschimbata in ultimul an. In mod notabil, doar 12% dintre dezvoltatorii de locuinte isi reduc temporar activitatile, evidentiind rezilienta industriei in fata provocarilor.
Pentru a naviga prin acest peisaj complex si a face fata cererii in crestere, respondentii sondajului au identificat trei provocari principale, aproape jumatate mentionand lipsa fortei de munca, urmata de incertitudinea legata de politicile guvernamentale si constrangerile financiare. Pentru a aborda aceste aspecte critice, companiile solicita reducerea barierelor guvernamentale in calea stocului de locuinte, revizuirea politicilor de imigratie pentru a atrage muncitori calificati si stimulente financiare mai eficiente pentru a impulsiona piata.
La nivel regional, sunt impartasite preocupari similare. In Romania, desi cererea a ramas in mare parte stabila, aproape 45% dintre profesionisti raportand nicio schimbare, cresterea costurilor fiind o problema semnificativa, 72% dintre respondenti mentionand-o drept constanta ultimului an. Factorul principal, conform a peste 80% dintre respondenti, este cresterea generala a salariilor.
Pe langa cresterea costurilor, cercetarea evidentiaza ca principala provocare cu care se confrunta industria in Romania este lipsa fortei de munca, in mare parte cauzata de absenta muncitorilor tineri, urmata de incertitudinile legate de politicile guvernamentale.
Intr-o industrie dinamica, cu cerere in crestere, sondajul a constatat ca 50% dintre companiile globale cauta activ oportunitati de crestere pentru a traversa aceste conditii de piata dificile ‒ un procent similar inregistrandu-se si in Romania.
Cand au fost intrebati despre solutii, 65% dintre respondentii globali au subliniat cresterea investitiilor in solutii tehnologice, cum ar fi software-ul de management al constructiilor si BIM, drept esentiale pentru imbunatatirea profitabilitatii si eficientei. In Romania, acest sentiment a fost si mai puternic, 80% dintre companii fiind de acord ca adoptarea tehnologiei poate imbunatati performanta si rezultatele financiare.
Insa, in ciuda acestei recunoasteri, peste 25% dintre companii inca nu utilizeaza un software de management al constructiilor, cum ar fi PlanRadar. Aceasta discrepanta intre recunoasterea beneficiilor tehnologiei si investitia reala in solutii digitale si competente reprezinta o bariera semnificativa care ar putea frana dezvoltarea industriei.
Sander van de RIJDT, cofondator si CEO al PlanRadar, a comentat: „Cresterea costurilor si lipsa fortei de munca zdruncina temelia industriei de constructii de locuinte, exact in momentul in care cererea globala de locuinte a atins niveluri critice. Cercetarile noastre evidentiaza aceste provocari, dar dezvaluie si un sentiment de optimism. Majoritatea dezvoltatorilor de locuinte cred ca tehnologia poate spori eficienta si profitabilitatea, oferind un drum clar inainte ‒ daca industria poate reduce decalajul de adoptie a tehnologiei”, adaugand ca „intr-o perioada de dobanzi ridicate si cerere redusa, companiile au acum o oportunitate unica de a face o pauza si de a se concentra pe optimizarea proceselor interne. Aceasta pregatire este esentiala, pe masura ce dobanzile incep sa scada, determinate de recentele reduceri ale BCE si FED, care deja semnaleaza o crestere a cererii.”
PlanRadar simplifica documentatia, comunicarea si raportarea, asigurand rezultate de inalta calitate, in conformitate cu reglementarile si mentinerea proiectelor pe drumul cel bun. 91% dintre clienti raporteaza o crestere a productivitatii*, iar 90% observa o reducere a nevoii de remediere a proiectelor*, ceea ce demonstreaza ca PlanRadar imbunatateste eficienta proiectelor si perfectioneaza colaborarea si acuratetea, esentiale pentru gestionarea lipsei de forta de munca si optimizarea resurselor.
Pentru mai multe informatii detaliate, raportul complet este disponibil la https://www.planradar.com/ebooks/global-housebuilding-report/
*Studiul Anual al Clientilor PlanRadar 2023
PlanRadar – Birou Romania
Soseaua Orhideelor nr. 15A, Orhideea Towers, etaj 14, 060071, Bucuresti
Tel.: +40 364 228 040
E-mail: info@planradar.com
https://www.planradar.com/ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 220 – decembrie 2024, pag. 40-41
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns