«

»

AVITECH: Cortine rezistente la foc si fum

Share

 

In cladirile comerciale mari exista multiple provocari atunci cand vine vorba de compartimentarea spatiului si de protectia pasiva impotriva incendiilor. Odata cu cresterea popularitatii amenajarilor in plan deschis, instalarea usilor antifoc a devenit o problema. Solutia: cortinele antiincendiu, care pot oferi niveluri de rezistenta la foc similare. Cortinele servesc trei scopuri principale intr-o cladire: sa limiteze dezvoltarea initiala a unui incendiu, sa previna raspandirea incendiului si sa protejeze caile de evacuare.

 

 

Cortinele se pot instala in tavan sau pereti sau pot fi fixate pe fata cladirii, in functie de cerintele constructive, ramanand ascunse, intotdeauna gata sa cada atunci cand este nevoie intr-o situatie de incendiu, actionate automat de sistemul de detectie sau manual. Fiind echipamente relativ usoare, nu influenteaza structura cladirii, constituindu-se uneori si ca elemente de design.

 

 

Odata cu cresterea popularitatii amenajarilor in plan deschis, a devenit din ce in ce mai dificil, daca nu imposibil, sa incorporezi usi antifoc acolo unde exista o lipsa de spatiu pe perete. Integrarea, in designul unei cladiri, a cortinelor antifoc avand acelasi nivel de protectie ca si usile antifoc separa spatiul in compartimente individuale, respectandu-se astfel reglementarile de protectie la incendiu.

Cortinele pot fi instalate in aproape orice spatiu. Zonele in care exista scari si lifturi sau holuri, care sunt probabil cele mai critice cai de evacuare, pot folosi perdele de incendiu pentru a ajuta la controlul fumului si pentru a preveni raspandirea fumului prin scara si puturile liftului.

 

 

O provocare aparte o constituie atriumurile inalte ale cladirilor comerciale, care in cazul unui incendiu se pot comporta ca un cos de fum urias, canalizand fumul in partea de sus a cladirii si contribuind la alimentarea flacarilor cu o sursa proaspata de oxigen de jos. Cu ajutorul cortinelor antifoc orizontale, spatiul vertical poate fi compartimentat, incetinind miscarea fumului si a focului pe mai multe etaje.

Rezistenta la foc si integritatea componentelor utilizate in construirea cladirilor au devenit cerinte de baza in constructii. Standardul european SR-EN 1634‑1+A1/2018 reglementeaza rezistenta la foc pentru cortine si alte bariere de incendiu. Alaturi de etanseitatea la foc (E), reducerea radiatiei termice (EW) si nivelul de izolare termica la foc (EI), acestea completeaza caracteristicile de baza ale unei cortine antifoc. Materialul din care este realizata cortina diferentiaza calitatea echipamentului in functie de cei trei parametri, definind produsele indicate pentru fiecare aplicatie.

Pentru toate aceste aplicatii, DEFLAMMO Fire Protection sta la dispozitia partenerilor sai cu consultanta, proiectarea, montarea si punerea in functiune a sistemelor pasive si active de protectie contra incendiului. Garantia noastra este data atat de siguranta utilizarii sistemelor celor mai importanti producatori mondiali cat si de mentenanta periodica asigurata de specialistii firmei noastre.

 

 

 



 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 6-7

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/02/12/avitech-cortine-rezistente-la-foc-si-fum/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>