«

»

CONSITRANS: Importanta BIM in proiectarea lucrarilor de infrastructura

Share

 

 

Ce este BIM si ce face? Aceasta este intrebarea existentiala cu care se confrunta in acest moment multi dintre antreprenorii ce ofera servicii de proiectare si opereaza lucrari de infrastructura liniara ‒ Autostrazi, Drumuri Expres, Cai Ferate si lucrari de Constructii Hidrotehnice de anvergura.

BIM este pe buzele tuturor, dar nu toti inteleg ce este, la ce se foloseste si cum se foloseste.

 

 

ing. Mircea NICOLAU ‒ BIM Manager CONSITRANS

Building Information Modeling sau BIM, cum este numit pe scurt, nu este un soft de lucru, nu este un ideal sau un tel suprem, este doar un concept de lucru care inglobeaza totalitatea etapelor si elementelor unei investitii sub aspectul informational, precum si modul de generare si transmitere a acestor informatii.

Conceptul de BIM a fost gandit la bun inceput pentru lucrarile de constructii civile (cladiri), unde nevoia de coordonare intre discipline era mai pregnanta, ca urmare a rapiditatii cu care astfel de investitii treceau de la faza de proiectare la faza de executie.

In ultimii ani se incearca o implementare a acestui concept de lucru si pentru lucrarile de infrastructura mare de drumuri, cai ferate si constructii hidrotehnice la nivel european.

 

Conceptul de lucru BIM include 4 elemente esentiale sau piloni, si anume: Oamenii, Procesele, Standardele si Tehnologia. Articolul de fata isi propune dezbaterea sumara a fiecaruia dintre acesti 4 piloni.

 

In universul BIM cel mai important pilon sunt Oamenii. Oamenii isi pastreaza calitatea de specialisti de dinainte de aparitia BIM, care este un element esential. Fara expertiza acestora, BIM nu poate exista. Specialistii nu se vor transforma, in Era BIM, in simpli utilizatori de tehnologie. Specialistii trebuie sa-si adauge in cumulul de cunostinte si abilitatea de a utiliza mediul BIM.

Ca o firma de proiectare sa poata realiza o lucrare de infrastructura in concept BIM, este necesar, in prima faza, sa-si pregateasca specialistii ‒ care trebuie sa fie ingineri cu experienta in proiectare ‒ in domeniul lor de specialitate. Un inginer care propune o solutie tehnica buna poate fi inginerul care poate realiza si modelul 3D. Fara aportul unui inginer bine pregatit, acel model 3D nu va putea fi realizat, iar acel proiect nu va putea fi livrat catre beneficiar.

 

De asemenea, exista tendinta de a avea de la BIM asteptari mult peste parametrii acestuia. Se hiperbolizeaza rapiditatea cu care se pot extrage informatii despre proiect in momentul in care modelul informatic este deja creat si apar asteptari nerealiste asupra timpului de realizare a unui astfel de model. In realitate, se omite involuntar aspectul ca o lucrare de autostrada presupune existenta a cel putin 14 discipline implicate si, ca urmare, nu are cum sa se realizeze ceva peste noapte. Pentru ca un astfel de proiect de o asemenea anvergura sa devina un livrabil conform cerintelor Beneficiarilor, sunt necesare resurse de timp si bani. Exista tendinta fireasca de a simplifica conceptul BIM, in asa masura incat o comparatie a acestuia cu un formular tipizat A4 devine fireasca. Nu este un template. Nu este un simplu plan de arhitectura. Nu este doar o cladire sau o lucrare de terasamente. Este o lucrare complexa care imbina toate specialitatile, fiecare cu specificul lor, intr-un mod interdependent.

 

 

Inginerii si arhitectii implicati intr-un proiect de tip BIM, in lumina acestor date, pe cale de consecinta trebuie sa urmeze procese riguros determinate, cu respectarea standardelor care definesc cerintele minime, ca aceste procese sa le indeplineasca. Este o cerinta de baza respectarea si intelegerea proceselor si standardelor pentru o aplicare judicioasa a cunostintelor din domeniul de specialitate in realizarea modelului 3D BIM.

 

Pilonul tehnologiei este cel care le permite oamenilor sa creeze modelul informational pe baza proceselor si standardelor. Fara componenta tehnologiei, modelele 3D BIM raman la nivelul de concept in mintea oamenilor. Modelul informational le este accesibil specialistilor prin utilizarea de instrumente tehnologice specifice BIM, iar pentru publicul larg, prin randarile generate de catre specialisti cu ajutorul acelorasi instrumente tehnologice.

CONSITRANS foloseste tehnologia de aplicatii Autodesk compatibile BIM inca din anul 2013, desi conceptul BIM a intrat abia recent, in mod timid, pe piata din Romania. CONSITRANS si-a specializat personalul propriu, format din drumari, podari, hidrotehnicieni, civilisti si arhitecti, in tehnologia Autodesk, pe aplicatiile Civil 3D si Revit, prin cursuri in-house cu traineri acreditati.

 

Primele standarde despre conceptul BIM apar in Romania, intr-o forma fizica, tradusa, in anul 2019, sub denumirea SR EN 19650-1 si SR EN 19650-2. Desi aceste standarde nu erau obligatorii, CONSITRANS a inteles necesitatea aplicarii acestui concept ca fiind viitorul in activitatea de proiectare, si l-a implementat in proiectele pe care le deruleaza pe partea de infrastructura.

 

 

In avangarda, CONSITRANS a folosit in anul 2022, pentru un proiect de drum, si componenta CDE (common data environment – mediu comun de date), adica un server de tip cloud.

 

De ce este important ca o lucrare sa fie realizata in conceptul BIM? Raspunsul este unul cat se poate de simplu. Pentru ca intr-o lucrare de drum expres sau autostrada exista multe departamente de specialitate ce participa la elaborarea proiectului, interactionand intre ele, si necesita coordonare. Aceasta coordonare trebuie sa fie precisa. Rolul ei este de a elimina conflictele dintre domenii, astfel incat produsul final sa nu se transforme intr-o neconformitate pe santier.

Utilizarea instrumentelor BIM in procesul de proiectare ofera companiei beneficii suplimentare majore, BIM Use Case-uri, si anume:

  • depistarea conflictelor si coliziunilor;
  • coordonare si colaborare eficienta intre toate departamentele de specialitate implicate (arhitectura, drumuri, poduri, constructii hidrotehnice, constructii civile, instalatii electrice, instalatii sanitare etc.);
  • modificarea rapida a modelului 3D pentru o structura lineara (drum), prin modificarea sectiunilor tip parametrizabile, si actualizarea acestuia in proiect;
  • modificarea rapida a profilului longitudinal si actualizarea tuturor lucrarilor care deriva din aceasta;
  • interogarea si extragerea rapida a cantitatilor de lucrari asociate;
  • incadrarea rapida in planse.

 

Din octombrie 2024, Compania Nationala de Investitii Rutiere a propus, in documentatiile de achizitie publica pentru o serie de proiecte de drumuri expres si autostrazi, solicitarea folosirii proiectarii si urmaririi lucrarilor prin intermediul conceptului BIM, fara a avea la baza un proiect pilot care sa cuantifice timpul necesar proiectarii si costurile necesare implementarii. CONSITRANS a investit si continua sa investeasca in proprii angajati, prin formarea si pregatirea acestora, pentru a fi apti sa raspunda cerintelor formulate prin proiectele operationale de infrastructura mare.

 

 

Autor:

ing. Mircea NICOLAU ‒ BIM Manager CONSITRANS

 

 



 

CONSITRANS SRL
Str. Polona nr. 56, Bucuresti
office@consitrans.ro
www.consitrans.ro

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 22-23

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/02/12/consitrans-importanta-bim-in-proiectarea-lucrarilor-de-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>