«

»

PPTT: O retrospectiva a actiunilor si demersurilor in sprijinul industriei de tamplarie si vitraje izolante

Share

 

 

 

Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) a traversat in ultima perioada o etapa de intensa activitate, concentrandu-se asupra sustinerii companiilor membre, initierii in domeniul legislativ, promovarii dialogului social si diseminarii noutatilor tehnice si legislative. Evenimentele organizate sub egida PPTT au devenit repere importante in bransa, contribuind la dezvoltarea unei comunitati de producatori si specialisti care impartasesc aceleasi obiective axate pe promovarea si dezvoltarea productiei de calitate din domeniul tamplariei si vitrajelor izolante.

 

In cele ce urmeaza, va prezentam o scurta retrospectiva, structurata pe principalele directii de actiune si teme de actualitate.

 

 

Valentin PETRESCU, presedinte PPTT

 

PPTT continua demersurile de sustinere a companiilor membre ale organizatiei 

Inca de la infiintare, PPTT si-a asumat misiunea de a reprezenta interesele producatorilor de tamplarie termoizolanta si de a crea un cadru favorabil dialogului cu autoritatile. Fie ca este vorba despre interventii privind stabilirea unor facilitati fiscale, de participarea activa la elaborarea, consultarea unor norme, normative si reglementari de specialitate (precum normativul C 47, Mc 001, sau P118-1/2023), ori de demersuri de imbunatatire a legislatiei referitoare la standardele de calitate, sau de problema certificarii profesionale a companiilor din industria de tamplarie si vitraje izolante, patronatul actioneaza pentru a asigura stabilitatea si progresul industriei de profil.

Printre realizarile marcante se numara implicarea activa in obtinerea facilitatilor fiscale acordate prin OUG 114/2018, elaborarea si adoptarea normativului C 47, ce include reglementari si instructiuni tehnice pentru folosirea si montajul vitrajelor si altor produse din sticla in domeniul constructiilor, imbunatatirea prin participare activa a reglementarii tehnice Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022, si a reglementarii tehnice Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, indicativ P 118/1-2023, care este in curs de aprobare, precum si consultarile pentru imbunatatirea reglementarilor din domeniul productiei tamplariei si vitrajelor izolante. De asemenea, PPTT a sustinut proiecte care urmaresc incurajarea digitalizarii proceselor si inovatiei la nivelul breslei.

 

Cooperarea dintre companii este un element-cheie pentru indeplinirea obiectivelor comune

Pentru producatorii de tamplarie termoizolanta, colaborarea s-a dovedit a fi decisiva in rezolvarea provocarilor din piata si in consolidarea pozitiei la nivel national. PPTT a lansat apeluri repetate catre toate firmele din sector pentru a se uni intr-o structura comuna de lobby si consultare, subliniind ca „numai printr-un parteneriat solid si continuu putem deveni mai puternici si avem sansa sa ne aparam interesele de breasla in raport cu autoritatile si partenerii sociali”.

In practica, acest demers s-a concretizat prin parteneriate strategice, grupuri de lucru si participari la workshopuri, seriile de conferinte Ziua producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade si Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei, targuri si expozitii internationale precum FENSTERBAU FRONTALE din Nürenberg, Germania, unde firmele din breasla noastra au putut sa socializeze, sa-si impartaseasca informatii, resurse, cunostinte tehnice, tehnologice si legislative. PPTT a profitat de ocazie pentru a avea discutii constructive atat cu organizatiile omoloage din Germania si Uniunea Europeana (VFF, respectiv EuroWindoor), cat si cu oficialii institutului de testare si certificare ift Rosenheim, in vederea schimbului de experienta si a dezvoltarii relatiilor de cooperare cu aceste organizatii, avand ca obiectiv consolidarea PPTT si dezvoltarea activitatilor de profil din Romania.

 

 

Rolul si importanta conferintelor organizate de PPTT 

PPTT organizeaza anual conferinte de mare interes pentru membrii si colaboratorii sai, precum:

  • Ziua Producatorilor si Montatorilor de Tamplarie, Vitraje Izolante si Fatade – eveniment organizat cel mai recent la Bucuresti, in data de 18 aprilie 2024, ajuns la a sasea editie, care a reunit peste 100 de specialisti si lideri din industrie, prilejuind discutii pe teme precum digitalizarea, eficienta energetica, protectia la foc sau tendintele pietei de constructii;
  • Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei – eveniment ajuns in 2024 la a saptea editie, ce se desfasoara de 2 ori pe an ‒ anual in Bucuresti si bianual la Cluj-Napoca si Iasi ‒, si reprezinta o platforma de schimb de idei si prezentari tehnice, tehnologice, cu accent pe inovare, domeniul legislativ, siguranta in exploatare si noi tehnologii. In anul 2024, data si locatiile acestor evenimente au fos 17 octombrie la Cluj-Napoca si 21 noiembrie la Bucuresti, la conferinte participand in jur de 300 de specialisti din domeniu.

Scopul acestor evenimente este de a aduce intr-un spatiu comun specialistii din domeniul executiei si montajului tamplariei termoizolante si peretilor cortina, producatorii de vitraje izolante, arhitectii si proiectantii, studentii de la facultatile de constructii si arhitectura, reprezentantii serviciilor specializate din cadrul autoritatilor locale privind arhitectura, constructiile si urbanismul din localitati. Un prilej important de diseminare a noutatilor tehnice, tehnologice si legislative, aceste evenimente sunt in acelasi timp si ocazii ideale pentru companiile membre de a-si valorifica experienta, de a-si consolida relatiile si de a identifica noi parteneriate care sa le sprijine evolutia. Totodata, sunt prielnice pentru companiile nemembre care doresc sa adere la valorile sustinute de patronat si sa devina membri PPTT.

Agenda conferintelor, bogata in prezentari interactive, studii de caz inspirationale si sesiuni de discutii deschise si libere a creat un mediu proprice pentru participanti de a-si comunica experienta si a-si forma perspective noi asupra industriei de profil, inclusiv asupra provocarilor si bunelor practici. Totodata, participantii au avut ocazia sa interactioneze cu lideri din industrie, sa afle despre cele mai recente dezvoltari tehnologice si sa exploreze solutii inovatoare care pot creste competitivitatea pe piata locala si internationala, cat si o oportunitate excelenta sa isi extinda reteaua de contacte. Pe parcursul evenimentelor s-a aratat importanta solutiilor de protectie la foc, izolare fonica, sigilarea si lipirea pentru fatade ventilate, pereti cortina, ferestre si usi, rolul digitalizarii productiei, importanta corelarii legislatiei din domeniul nostru de activitate, cumularea acestora aducand o contributie remarcabila la imbunatatirea eficientei energetice, sigurantei si confortului in spatiile locative dar si la respectarea normelor nZEB, conceptelor de sustenabilitate si dezvoltare durabila, sustinand economia circulara.

Avand in vedere succesul acestor evenimente, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta – PPTT va continua misiunea si in anul 2025 prin organizarea celei de a saptea editii a Zilei producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade pe data de 27 martie la Bucuresti, cat si a seriei a opta de conferinte Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei pe data de 16 octombrie la Iasi si pe 20 noiembrie la Bucuresti.

 

 

Organizarea PPTT, reglementata de lege 

Functionarea PPTT si a altor structuri similare are la baza prevederile Legii nr. 367/2022 a dialogului social, care detaliaza modul de constituire a organizatiilor patronale si a federatiilor/ confederatiilor.

Conform cadrului legal, patronatele au dreptul de a-si reprezenta membrii in fata instantelor si a autoritatilor publice, de a elabora coduri de conduita in afaceri, de a promova concurenta loiala si de a organiza expozitii, conferinte sau alte forme de diseminare a informatiilor esentiale pentru domeniul in care activeaza. Aceasta reglementare ofera un cadru solid pentru reprezentarea intereselor economice, juridice si sociale ale membrilor PPTT, intarind vocea unita a producatorilor in relatia cu institutiile publice si cu partenerii sociali.

Problematica de altfel foarte importanta a negocierii CCM (Contractul Colectiv de Munca) este in prezent reglementata la nivel national tot prin Legea nr. 367/2022 a dialogului social. Potrivit acestei legi, „negocierea colectiva este obligatorie pentru unitatile care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva”, de aceea demersul de negociere a unui CCM fiind nu numai o prioritate, ci si o necesitate.

Conducerea PPTT considera importanta decizia de a demara negocierile cu FGS Familia, ce va fi in beneficiul direct al tuturor companiilor care fac parte din FPSC (Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii) si, implicit, din PPTT. Dupa cum se observa, pe plan european exista o preocupare majora pentru asigurarea unui dialog social corect si constructiv intre angajatori, angajati si autoritati, iar noi suntem gata sa participam in mod activ si deschis la un astfel de proces, care este in conformitate cu strategiile de CSR si ESG, implementate de membrii patronatelor noastre.

 

 

De reamintit este ca activitatile derulate de companiile membre ale patronatului nostru se incadreaza in codurile CAEN: 1625 – Fabricarea de usi si ferestre din lemn; 2223 – Fabricarea de usi si ferestre din material plastic; 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal; respectiv 4332 – Lucrari de tamplarie si dulgherie. Pentru codul CAEN 2312, materiale pentru constructii (Prelucrarea si fasonarea sticlei plate) exista reprezentativitate, care a fost luata prin FPSC. In ceea ce priveste Sectorul de Negociere Colectiva nr. 15 – Fabricarea tamplariei izolante (Cod CAEN: 2223, 2512, 1623), exista, de asemenea, reprezentativitate tot prin intermediul Federatiei, al carei membru fondator este si patronatul nostru.

 

CAIR, cea mai recenta si inovatoare confederatie patronala din Romania, constituie un pas semnificativ catre consolidarea reprezentativitatii 

In planul dialogului social la nivel inalt, s-a remarcat infiintarea Confederatiei Antreprenorilor si Investitorilor din Romania (CAIR), structura aparuta prin cooperarea dintre Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) si Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) pentru intarirea dialogului social necesar dezvoltarii societatii in ansamblul ei.

PPTT, ca membru fondator al FPSC, sustine acest demers, considerand ca reprezentativitatea este esentiala pentru a transmite autoritatilor publice si partenerilor sociali cerintele reale ale mediului de afaceri din Romania. CAIR, fiind deschisa tuturor sectoarelor economice, isi propune sa fie un vector principal de influenta si modernizare, angrenand resursele si vocea unitara a antreprenorilor si investitorilor romani.

Scopul CAIR consta in crearea unei reprezentari la nivel inalt a membrilor sai, printr-o abordare profesionista a provocarilor cu care se confrunta antreprenorii si investitorii autohtoni. Totodata, se urmareste promovarea unitatii si solidaritatii intre membri, pentru o voce comuna si puternica in fata dificultatilor economice si sociale, precum si consolidarea eforturilor si colaborarii dintre diversele domenii de activitate. In esenta, CAIR isi propune sa puna bazele unei platforme unite, care sa concentreze resurse si influenta in vederea obtinerii unor beneficii sustenabile atat pentru membri, cat si pentru societate in ansamblu.

CAIR isi propune ca activitatea pe care o intreprinde sa fie constanta, sa isi reprezinte membrii la orice eveniment care priveste negocierea colectiva si sa participe in toate demersurile administrative care au impact asupra dialogului social.

Confederatia Antreprenorilor si Investitorilor din Romania – CAIR functioneaza conform prevederilor Legii dialogului social, nr. 367/2022, si fondatorii acesteia isi propun ca noua Confederatie sa se transforme in scurt timp intr-unul dintre cei mai importanti actori implicati in procedurile dialogului social tripartit privind negocierea si incheierea acordurilor sociale.

Infiintarea Confederatiei Antreprenorilor si Investitorilor din Romania – CAIR are la baza principiile dialogului social bazat pe respectul reciproc intre parteneri si pe capacitatea de actiune si negociere voluntara, si ale implicarii angajate a partilor.

 

LORINCZ Barnabas, director executiv PPTT

 

Intr-o perioada dominata de incertitudine, o atitudine optimista reprezinta cea mai potrivita abordare

In contextul economic si geopolitic actual, marcat de fluctuatii si de crize succesive, industria de tamplarie termoizolanta se confrunta cu provocari semnificative: scaderea exporturilor in anumite segmente, incetinirea investitiilor in constructii si presiuni privind cresterea preturilor la materiile prime. Cu toate acestea, exista semnale ca piata se poate stabiliza datorita programelor de finantare (cum ar fi PNRR) si perspectivelor optimiste pe termen mediu.

In acest context, PPTT isi incurajeaza membrii sa adopte o atitudine proactiva si sa ramana optimisti, considerand ca adaptarea rapida la schimbarile legislative si economice, investitiile in inovatie si parteneriatele de lunga durata reprezinta solutii durabile.

 

Concluzii

Retrospectiva activitatilor PPTT pune in lumina efortul colectiv al producatorilor de tamplarie termoizolanta de a-si apara interesele si de a-si promova produsele si serviciile la cele mai inalte standarde. Continuarea demersurilor de sustinere a companiilor, accentul pe cooperare si dialog social, precum si atentia permanenta fata de noutatile legislative si tehnologice creeaza premisele unei dezvoltari sustenabile pentru intregul sector.

Pe termen lung, optimismul si colaborarea raman principalii factori care pot propulsa aceasta industrie inspre o noua etapa de crestere si competitivitate, in beneficiul tuturor actorilor implicati.

 

 


Ramaneti la curent cu activitatile Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta din Romania accesand

https://www.pptt.ro/


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 87-89

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/02/12/pptt-o-retrospectiva-a-actiunilor-si-demersurilor-in-sprijinul-industriei-de-tamplarie-si-vitraje-izolante/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>