ViaCon, companie autohtona cu peste 30 de ani de experienta in domeniul constructiilor, si-a asumat rolul de pionierat in modernizarea si actualizarea solutiilor pentru poduri, podete, pasaje si viaducte. ViaCon ofera optiuni de construire inteligente si ecologice, aducand plusvaloare printr-o varietate de solutii tehnice si rezolvand problemele mediului inconjurator cu o amprenta redusa de carbon si o eficientizare a costurilor pentru clienti. Sustenabile si durabile, aceste solutii au fost validate imediat pe piata de specialitate si au favorizat extinderea grupului in toata Europa in anii 1990 si 2000.
Produsele ViaCon sunt utilizate intr-o gama larga de situatii
Domeniile de utilizare sunt variate si adaptabile pentru multiple necesitati:
- podete si subtraversari pentru drumuri, dar si accese catre proprietati, esentiale in zonele rezidentiale sau comerciale; proiecte din domeniul industrial, agricol si forestier, pentru realizarea de pasaje ecologice, pentru reabilitarea structurilor existente, prin aplicarea de captusiri noi, pentru acces si conectivitatea necesara in diverse activitati;
- sisteme de canalizare pluviala, canale, drenaje si puturi, esentiale in cazul torentelor sau al catastrofelor naturale si pentru evacuarea apei in situatii de urgenta; sistemele de ventilatie completeaza gama de aplicatii, oferind un plus de utilitate in diverse contexte;
- pentru materialele geosintetice: imbunatatirea capacitatii portante a terenurilor slabe de fundare si armarea fundatiilor; asanarea, drenarea si evacuarea apelor subterane; realizarea de ziduri de sprijin si taluzuri din pamant armat, culei din pamant armat; armarea si repararea imbracamintilor bituminoase; protectia antierozionala.
„Solutiile noastre variaza de la armarea structurilor din pamant, la depozitele de deseuri si multe altele. Cu abilitati tehnice si ingineresti dezvoltate pe parcursul a peste trei decenii de experienta, solutiile si produsele pentru ape pluviale ViaCon sunt concepute pentru a raspunde provocarilor legate de gestionarea stocarii apelor pluviale, infiltrare si drenare, precum si de tratarea apelor uzate poluate”, explica Ciprian BRATU, Director General si de Productie ViaCon.
Daca, in articolele anterioare, am trecut in revista prioritar diversele solutii si produse oferite de companie, este momentul sa sintetizam si avantajele care caracterizeaza aceste produse.
Avantajele competitive ale solutiilor tehnice din otel zincat corugat, fata de solutiile clasice
- Durabilitate si rezistenta la coroziune: Otelul zincat corugat beneficiaza de un strat de zinc care il protejeaza de coroziune. Acesta il face ideal pentru utilizarea in medii umede sau corozive, asigurand o viata mai lunga a structurilor comparativ cu cele traditionale.
- Greutate redusa: Structurile din otel zincat corugat sunt de obicei mai usoare decat cele din beton sau alte materiale traditionale, ceea ce conduce la o reducere a costurilor de transport si la o instalare mai rapida.
- Flexibilitate si adaptabilitate: Otelul corugat permite o mai mare flexibilitate in proiectare, facilitand crearea de forme si dimensiuni variate ‒ aspect esential pentru a raspunde nevoilor specifice ale diferitelor proiecte.
- Rapiditate in executie: Datorita prefabricarii componentelor din otel, timpul de construire este semnificativ redus. Proiectele pot fi finalizate mai repede, minimizandu-se astfel intreruperile si costurile asociate cu intarzierea.
- Sustenabilitate: Otelul zincat corugat este reciclabil, contribuind la o abordare mai sustenabila in constructii. Utilizarea acestui tip de material poate reduce amprenta de carbon a proiectelor de infrastructura.
- Costuri eficiente: Desi costul initial al materialelor poate fi mai mare, economiile pe termen lung, datorita durabilitatii si intretinerii reduse, pot compensa aceste cheltuieli.
- Estetica moderna: Otelul ofera un aspect contemporan si atractiv, care poate imbunatati peisajul urban si poate adauga valoare estetica structurilor.
Avantajele tevilor din plastic fata de cele din beton
- Comparativ cu tevile din beton, tevile din plastic sunt mult mai usoare si mai facil de manipulat, cu impact favorabil asupra transportului si instalarii lor, dar si asupra costurilor si timpului de punere in opera.
- Au o rezistenta remarcabila la impact si o flexibilitate crescuta, ceea ce le reduce riscul de fisurare sau spargere in conditii extreme. Aceste caracteristici sunt esentiale in aplicatii unde tevile pot fi supuse la stres mecanic sau variatii de temperatura.
- O alta caracteristica a tevilor din plastic este capacitatea lor de a fi reciclate si reutilizate, aspect ce contribuie la reducerea impactului asupra mediului si promoveaza practici mai durabile.
Avantajele oferite de materialele geosintetice
- Prin utilizarea materialelor geosintetice, se evita materialele energofage la executia filtrelor inverse, micsorandu-se de pana la 1.000 de ori volumul si greutatea acestor lucrari, respectiv reducandu-se costurile energetice, costurile de transport si de punere in opera.
- In cazul folosirii la repararea imbracamintilor bituminoase, intarzie cu cativa ani transmiterea fisurilor si consolideaza prin aceasta straturile asfaltice.
- Faptul ca se pun in opera cu tehnologii simple, ca nu reactioneaza chimic cu apa si pamantul si sunt rezistente la inghet/dezghet faciliteaza utilizarea lor in orice conditii de teren si de agresivitate, la temperaturi de pana la -5 °C, dar si pe timp ploios, scurtand astfel termenul de executie a lucrarilor.
- Avand caracteristici bine definite si controlabile, confera lucrarilor calitate si o mare fiabilitate.
- Prin faptul ca sunt compatibile cu pamantul, aceste materiale reduc impactul lucrarilor asupra mediului si se integreaza perfect in natura.
- Imbunatatesc proprietatile fizico-mecanice ale tuturor tipurilor de pamant, asigurandu-le o durata mult mai mare de exploatare in conditii de maxima siguranta.
- Imbunatatesc coeziunea intre particulele de pamant, asigurand preluarea si redistribuirea eforturilor la tractiune, forfecare, torsiune, compresiune, facand astfel posibila executia unor lucrari de constructii sau elemente de constructii pe pamanturi slab coezive, cu capacitate portanta scazuta, sau dificile (argile, nisipuri, turbarii, zone cu panza de apa freatica la suprafata, zone inundabile).
- Uniformizeaza si repartizeaza eforturile provenite din trafic si armeaza straturile din fundatie.
StormWater Solutions
StormWater Solutions reprezinta solutii esentiale in contextul cresterii volatilitatii vremii. Datorita experientei tehnice si ingineresti dovedite, solutiile si produsele oferite de ViaCon prin StormWater Solutions sunt special concepute pentru a face fata provocarilor legate de gestionarea apelor pluviale.
Oferta ViaCon include solutii dedicate infiltrarii si captarii apelor pluviale, captarii apei pentru stingerea incendiilor, precum si separarii uleiurilor si reziduurilor petroliere. Un avantaj semnificativ il reprezinta costurile totale mai reduse comparativ cu materialele concurente, cum ar fi plasticul si betonul, mai ales in cazul proiectelor mari supuse incarcarilor, contaminarii apei sau constrangerilor de spatiu. Aceste solutii sunt ideale pentru utilizarea sub parcarile zonelor comerciale si industriale, precum si in gestionarea apelor pluviale din zonele cu posibilitati limitate de deversare in emisar. Totodata, acestea contribuie la diminuarea efectelor catastrofale ale viiturilor prin stocarea si deversarea controlata a apei.
Cele mai reprezentative proiecte realizate includ resistematizarea terasamentelor la pista de decolare/aterizare nr. 2 si la caile de rulare N, V, W si O din cadrul Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti, reabilitarea si modernizarea canalelor de irigatii Borcea de Sus (Calarasi), Centrul de Management Integrat al Deseurilor din judetul Maramures, intubarea Vaii Pasteur din Oradea, precum si lucrari de infrastructura pentru Podul Adamus (Mures), Podul Baia de Fier (Gorj), Podul Solca (Suceava), Tunelul Rusu (Parang) si drumuri de legatura.
ViaCon se preocupa de impactul operatiunilor sale asupra calitatii si functionarii mediului inconjurator si ecosistemelor, prin masuri legate de gestionarea deseurilor, controlul emisiilor de gaze toxice si cu efect de sera (GES), promovarea eficientei energetice. Angajamentul fata de calitate, sustenabilitate si siguranta este certificat printr-o serie de standarde si acreditari recunoscute international: Declaratia de Produs de Mediu TIP III pentru tevi din plastic si structuri metalice evidentiaza reducerea amprentei de carbon prin utilizarea materiilor prime cu un continut ridicat de materiale reciclate si reciclabile. ISO 9001:2015 pentru Managementul Calitatii garanteaza procese eficiente si produse de inalta calitate. ISO 14001:2015 pentru Managementul Mediului reflecta grija pentru protectia mediului in toate activitatile. ISO 45001:2018 pentru Managementul Sanatatii si Securitatii Muncii asigura un mediu de lucru sigur si sanatos. SR EN 1090-1+A1:2012 (SR EN 1090-2:2018 EXC 3) pentru Certificarea CE atesta conformitatea produselor cu cerintele Uniunii Europene. SR EN 3834-2 pentru Certificarea TUV Sudura demonstreaza calitatea proceselor de sudura.
ViaCon detine si Agrement si aviz tehnic pentru produse HDPE – Pecor, Agrement si aviz tehnic pentru produse din beton – ConSpan si Certificarea AFER pentru produsele HC/PO/ConSpan/Produse Geosintetice, validand conformitatea cu standardele din domeniul feroviar. Aceste certificari si agremente tehnice atesta excelenta si fiabilitatea produselor, fiind o garantie a performantei si sustenabilitatii.
ViaCon constructs connections. Consciously.
ViaCon Romania SRL
Berlin 3; 507165 Prejmer – Brasov; Romania
tel.: +40 268 516 440 | fax: +40 268 516 381
e-mail: office@viacon.ro
www.viacon.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 68-69
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns