«

»

Dupa 20 de ani…

Share

 

 

20 de ani de activitate neintrerupta! Luna de luna, cu exceptia lui ianuarie, cand nu avem aparitie… Pe vremuri, ianuarie era o luna geroasa, grea, nu se prea putea lucra in constructii. Acum, de cand cu schimbarile climatice, se lucreaza fara probleme…

 

Revista Constructiilor implineste in aceste zile 20 de ani! Cum trec anii… Sunt clipe de bucurie, de man­drie, rememorare a unor amintiri frumoase. Dar si clipe putin… dureroase. Aceasta, deoarece nu-i mai avem alaturi de noi pe cei trei prieteni dragi alaturi de care am plecat pe acest drum frumos in februarie 2005. Drum frumos, dar si presarat cu obstacole deosebite: criza economica inceputa in 2008, ce a afectat puternic piata constructiilor, decesul neasteptat al unor persoane foarte importante din redactia revistei, razboiul de la granite cu problemele sale.

Incercam in randurile urmatoare sa va prezentam povestea Revistei Constructiilor, istoria si prezentul ei. Pentru inceput, sa ne prezentam: noi doi reprezentam/ realizam la acest moment revista: redactor-sef Alina ZAVARACHE si director executiv Elias GAZA. Si desigur, patronatul ‒ reprezentat de dna Catalina CRISTEA ‒ patronat actual cu un merit important, de altfel, in buna desfasurare a activitatii revistei: a inteles de la inceputul colaborarii noastre directe in 2019 (dupa decesul dlui Ionel CRISTEA, unul dintre fondatorii revistei) ca fiecare trebuie sa se ocupe de ce stie sa faca mai bine!… „C-asa-i in tenis!”, vorba lui nea Tomita ‒ iar patronatul chiar provine din aceasta lume a tenisului. Si desigur ca, alaturi de noi, mai sunt numerosii si deosebitii nostri colaboratori. Pe care-i vom mentiona putin mai tarziu. Asa a functionat revista intotdeauna, cu aportul deose­bit al acestor oameni minunati care sunt colaboratorii revistei: profesori, ingineri, arhitecti, proiectanti ‒ toti, oameni cu pregatire superioara.

Sa incepem povestea, asadar…

 

In perioada 1998‑2004, in cadrul editurii CIVIO ‒ Reviste Specializate, aparea revista Constructii Civile si Industriale. Cei care realizau revista erau domnii Ionel CRISTEA si Ciprian ENACHE ‒ fosti realizatori ai emisiunilor economice din TVR dinainte de ’89 si pana in 1996. Probleme aparute la nivelul patronatului editurii respectivei reviste ii determina pe cei doi ca, la sfarsitul lui 2004, sa paraseasca „corabia” si s-o porneasca pe cont propriu. Alaturi de dansii, a plecat pe acest nou drum intreg colectivul redactional: culegere text, corectura, dtp, secretariatul revistei. Daca punem la socoteala acest deloc mic detaliu, am putea spune ca Revista Constructiilor are chiar mai mult de 20 de ani…

 

Unde suntem noi doi, in aceasta poveste? Acusica va spunem: in vara lui 2003 se angajau la CIVIO ‒ Reviste Specializate 2 persoane: Alina ZAVARACHE ‒ redactor la Constructii Civile si Industriale si Elias GAZA (in cadrul departamentului Difuzare). In 15 ianuarie 2005, Alina ma opreste la serviciu si imi spune: „Vezi sa nu pleci acasa, a zis dl CRISTEA sa-l astepti ca are sa-ti transmita lucruri importante”. Aceasta, dupa ce-i inmanasem Alinei CD-ul cu baza de date a revistei, baza de date dupa care se facea distributia prin posta, si la a carei actualizare lucrasem impreuna din greu, in perioada aceea. Ajunsesem intre timp seful difuzarii respectivei edituri, ma ocupam de bazele de date pentru mai multe reviste specializate.

Dupa-amiaza, apar la sediul editurii si sefii: domnii CRISTEA si ENACHE. Dl CRISTEA zice: „Elias vezi ca noi plecam cu revista, ne-am saturat de situatia din cadrul editurii”. „Pai si eu ce fac? Ma lasati aici?”, ii raspund, speriat de-a binelea. Am omis sa va spun ca majoritatea angajatilor ne primeam salariul cand avea chef dna patron. Revista de constructii era privilegiata, mergea cel mai bine, aducea cei mai multi bani, membrii redactiei isi luau banii la timp. Restul angajatilor editurii, in functie de cheful, toanele dnei patron. Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care s-a parasit respectiva editura. Sa revenim la discutia mea cu dl CRISTEA: „Si eu o sa ma ocup tot de difuzare, da?!”, continui putin debusolat. „Nu! Te vei ocupa de publicitate!”, tuna dl CRISTEA. „Si daca nu ma descurc?!” „Lasa, ca esti baiat destept, o sa te descurci tu!” a dat sentinta dl CRISTEA. Ce-ti poate rezerva viata: in 15 ianuarie 2005 eram speriat bine-bine, imi schimbam meseria. Porneam pe un drum nou. Dupa 20 de ani, conduc Revista Constructiilor! De vreo 5 ani, mai bine spus… Cine ar fi crezut, cine s-ar fi gandit la asta la momentul respectiv? Aveam sa-i spun dlui CRISTEA, peste ani, ca am reprezentat unul dintre cele mai reusite pariuri din viata dansului.

Astfel, in februarie 2005 aparea primul numar al Revistei Constructiilor. Era o perioada buna pentru constructii, internetul abia aparea, concurenta era putina. Pana in 2008 inclusiv, revista mergea bine, daca nu chiar foarte bine. Am scos in acea perioada si reviste de 212 pagini! Din pacate, „dupa colt” ne astepta criza economica ce a debutat furtunos pentru noi in 2009. Imi aduc aminte ca contractele de publicitate semnate pentru 2009 au fost cam la jumatatea celor semnate pentru anul precedent! Norocul nostru a fost ca „am avut de unde sa cadem”. Eram undeva sus, caderea a fost destul de brutala: reducere de tiraj, s-a ajuns ca in 2010 revista sa fie capsata si nu brosata (din cauza numarului mult diminuat de pagini), s-au redus salariile, comisioanele etc. Dar totusi revista a continuat sa apara, luna de luna, cu exceptia lui ianuarie.

 

 

Aici, o sa-l introduc in poveste pe unul dintre cei trei care nu mai sunt alaturi de noi, din pacate, si extrem de regretat de mine/de noi. Este vorba de dtp-ist-ul revistei, directorul nostru tehnic Cezar IACOB. Un moldovean bland, deosebit, un personaj extrem de important in povestea revistei noastre. Ca un facut, si el activa la fosta revista tot din 2003. Prin 2007, autodidact fiind, neavand o pregatire de specialitate, a realizat singur-singurel actualul site al revistei, www.revistaconstructiilor.eu, site ce reprezinta foarte mult in economia Revistei Constructiilor ‒ este locul unde se gasesc toate articolele publicate de-a lungul timpului in paginile revistei. Cu el impreuna am pus bazele, am realizat newsletter-ul lunar al revistei (varianta online a revistei printate). Cu el am realizat si transmis newslettere pentru multe firme. El a stat la baza dezvoltarii online-ului Revistei Constructiilor. In ziua de azi, fara acest online nu se mai poate, de aceea Cezar merita toata recunostinta noastra. S-a dus in lumea de dincolo mult prea devreme, la doar 53 de ani.

In 2014, revista isi muta sediul la adresa celui mai vechi si important sustinator/sponsor: Aedificia Carpati. Relatia exceptionala dintre domnii CRISTEA si ENACHE si dl presedinte Petre BADEA ii determina sa decida impreuna mutarea redactiei revistei in Sos. Panduri 94, si in conditiile unui cost mai redus pentru chiria/spatiu platita de revista. Trebuia sa reducem costurile si de acolo…

 

Tot in aceasta perioada incep problemele de sanatate ale dlui ENACHE ‒ unul dintre cei doi membri fondatori ai Revistei Constructiilor. Sistemul medical romanesc l-a cam rapus pe dl ENACHE. A mers la spital pentru probleme de sanatate, dar nu importante, ci mai degraba minore. Dar a „reusit” sa contacteze celebrele infectii nosocomiale, ce l-au chinuit multi ani dupa aceea. A stat toti acei ani mai mult prin spitale, practic se cam retrasese din activitatea revistei. Prin 2017 s-a retras si din actionariat. Greul, si aici ma refer la partea de publicitate, ramasese pe umerii mei si ai dlui CRISTEA, care se ocupa si de partea redactionala.

 

Din pacate, vara lui 2019 avea sa ne rezerve o surpriza mare, total neplacuta si neasteptata. In perioada iunie ‒ iulie a acelui an, „dau buzna”, total pe neasteptate, probleme grave de sanatate pentru dl CRISTEA, probleme ce aveau sa duca la decesul dansului in ziua de 23 septembrie a acelui an. In 3 luni s-a dus aproape fara sa ne dam seama, a fost ceva fulgerator. O imensa pierdere pentru noi, ca revista (disparea fondatorul ei) si, desigur, pentru familie. Ce ne facem acum, la acest moment? Cezar ma tot batea la cap de vreun an-doi, la celebrele noastre „sedinte de la bere”: „Ce ne facem daca se intampla ceva cu dl CRISTEA?!” Avea totusi o varsta destul de inaintata. Deoarece nici macar nu voiam sa ma gandesc la asa ceva, domnul CRISTEA fiind bine-merci si nimic neanuntand tristul eveniment, am zis ca o sa vedem cand s-o intampla. „Vedem atunci”, am zis… Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa se intample asa curand, desi dansul avea 80 de ani. Toata lumea gandea ca revista statea doar in dl CRISTEA. Nu stiau (nici nu banuiau) de munca celorlalti din spatele cortinei… Sotia dlui CRISTEA, precum si fetele dansilor, voiau chiar sa inchida revista, credeau ca fara dansul aceasta o sa moara. Ce ne facem acum? Avem o mare si importanta problema! Ca orice problema, ea trebuie sa fie rezolvata! Am fost la domnul BADEA, la Aedificia ‒ trebuia sa preiau toate fostele contacte ale dlui CRISTEA. „Mai putem duce revista mai departe?”, ma intreaba dansul. „Pai, daca imi semnati contractul, eu cred ca da!”, ii raspund… cu o doza suficienta de neincredere. „Avem si noi, constructorii, nevoie de o publicatie unde sa ne prezentam munca, sa nu ramana anonima”, m-a incurajat dansul. Aceasta discutie a avut loc in septembrie 2019, dupa decesul dlui CRISTEA. Si suntem la inceput de 2025… Se pare ca am cam reusit sa rezolvam problema. Trebuia sa discut in acele zile si cu patronatul. Le-am zis sa aduca pe cineva sa conduca revista, eu urmand sa preiau toata publicitatea. „Tu preiei si comanda, Elias, ca te pricepi”, imi raspund dansele. „Lasa ca te descurci tu, Elias, ca esti baiat destept”, parca imi spusese si dl CRISTEA… Adevarul este ca am avut marele noroc sa am langa mine doi profesionisti adevarati: Alina ZAVARACHE (redactor-sef) si Cezar IACOB (dtp ‒ director tehnic). Acest lucru a facut sa indreptam corabia pe drumul cel bun, si sa ajungem sa sarbatorim azi 20 de ani de activitate. Cat oi fi eu de descurcaret, dar fara astfel de profesionisti nu o scoteam la capat… Ca si in constructii, de altfel, fara profesionisti adevarati nu se prea poate.

 

 

Dar sa continuam povestea…

 

In august 2021, la doi ani de la decesul dlui CRISTEA, primesc un telefon de la dl ENACHE (celalalt fondator al revistei, cu care inca mai tineam legatura). Starea de sanatate a dansului era tot mai precara, avea si vreo 86 de ani (tatal sau decedase la vreo 92). „Elias, eu mai am cateva zile de trait! Revista arata bine, s-o incurajezi pe Alina sa scrie”, imi spune. La ce orgoliu avea dl ENACHE, un astfel de mesaj chiar a reprezentat o incurajare deosebita! Vorbea foarte bine la telefon, n-ai fi zis ca mai are cateva zile de trait, ca va fi ultima noastra convorbire. Din pacate, a avut dreptate: chiar la inceput de septembrie s-a dus si dl ENACHE… tot in septembrie, ca si dl CRISTEA. Era perioada pandemiei, ne vaccinam multi ‒ nu toti. Ramasesem eu cu Alina si Cezar la revista. In octombrie 2022 ii anunt ca urmeaza sa scoatem un numar deosebit in decembrie. Urma sa marim substantial numarul de pagini, de la 64‑72, cate avem de obicei, trebuia sa trecem la peste 120! Tot doar noi, aceiasi 3 oameni. Treaba nu simpla… Spre sfarsitul lui octombrie, cand ne era lumea mai draga si munceam din greu la numarul de decembrie, alta mare surpriza neplacuta! Cezar ne spune ca nu mai poate, ca trebuie sa mearga neaparat in spital. A incercat sa stea acasa sa continue lucrul la revista, dar efectiv nu mai poate. Din pacate, in 17 decembrie, la doar 53 de ani, s-a dus si Cezar! Mare pacat, mare pierdere… un om deosebit. 144 de pagini urma sa aiba, intr-un final, revista din decembrie 2022. Cum am scos-o la capat cu acel numar doar noi stim, o intreaga aventura. Imi pare rau ca la acest moment aniversar a trebuit sa ocup atata spatiu cu aceste momente neplacute din istoria revistei noastre. Dar acesti trei oameni ‒ Ionel CRISTEA, Ciprian ENACHE si Cezar IACOB ‒ reprezinta personaje-cheie in istoria Revistei Constructiilor. Oameni fara de care aceasta revista n-ar fi existat. Fara de care n-am mai fi ajuns noi azi sa aniversam 20 de ani de activitate!

 

 

 

La acest ceas aniversar, trebuie sa le multumim, inainte de toate, tuturor clientilor nostri care, prin semnarea contractelor de publicitate, asigura „benzina” necesara bunei functionari a revistei. Un mare MULTUMIM pentru indelungata colaborare si sustinere constanta le datoram in primul rand acelora care au inteles cu adevarat necesitatea si utilitatea existentei unei astfel de publicatii:

  • domnilor Petre BADEA (Aedificia Carpati) si Cristian Romeo ERBASU (Constructii Erbasu), cei mai importanti si vechi sustinatori ai nostri. In cazul dlui ERBASU este vorba chiar de o „traditie de familie”, firma fiind prezenta in paginile fostei reviste inca de pe timpul dlui Mihail ERBASU;
  • familiei FEODOROV (Inoveco) si in principal dnei Cristina FEODOROV;
  • dlui Hubert NUCKOWSKI (Aluprof Aluminium Systems Romania);
  • dlui Liviu FLOREA (TIAB);
  • dlui Eduard HANGANU (Consitrans);
  • dlui profesor KISS Zoltan (Plan 31);
  • dlui Dragos MARCU (Popp & Asociatii);
  • dlor Ioan ASCHILEAN si Doru PECIU (Aci Cluj);
  • dlui Irinel TOFAN (Conest Iasi);
  • dlui Gabriel TRIF (All Cert Product si Euro Quality Test).

 

Mai trebuie neaparat sa le multumim: dnelor Irina si Viorica ALEXANDRU-MANTA (Alma Consulting), dnelor Michaela si Raluca BACCANTI (Rockdrill), dnei Catalina DRAGOMIR (Kone Romania), dnei Dana GEORGESCU (Knauf Gips), dnei Klari BOCSKAI (Pipelife), dnei Mihaela LATAN (Naue Romania), dnei Madalina TEODORESCU (Master Builders Solutions), dnei Diana FOCSANEANU (Helinick), dlui Daniel PITURLEA (Concelex), dlui profesor Cornel PAUNESCU (Cornel&Cornel Topoexim), dlui SATA Lorand (SBR Soletanche Bachy), dlui NAGY Zsolt (Gordias), dlor Ionut CIOCANIU si Petre UTA (Geosond), dlui Ion STELEA (Stema Grup), dlui Marian PETCU (Recon SA), dlui Nicolae PETRU (Geostud), dlui Gabriel NECULAE (SW Umwelttechnik), dlui Filippo CATANZARITI (Geostru), dlui Anton ROESCU (Avitech), dlui George TSITSAS (GT Engineering), dlui Petrica PANZARU (Viacon Romania), dlui Florica NEAGOE (Precon), dlor George DAMIAN si Tiberiu POPESCU (Topgeocart), dlor Cristian PANAIT si Adrian PUICA (Glulam), dlui Daniel CULITA (Agisfor), dlui Ciprian CONDURARU (Hidroizolatii Conduraru), dlui Virgil PROFEANU (Vego Holdings), departamentelor de marketing de la Carmeuse Holding, TeraPlast, Soudal, Etex Grup, Bauder, Saint Gobain Romania etc.

 

Un gand de recunostinta se indreapta catre partenerii nostri, asociatiile profesionale: FPSC (dnele Adriana IFTIME, Irina FORGO si Madalina PENA), ARACO (dl Laurentiu PLOSCEANU), SRGF (dnele Sanda MANEA si Loretta BATALI), ARG (dl Ernest OLINIC), UGR (dna Laura COCU), AICPS (dna Lucica STEFAN ‒ probabil cea mai veche colaboratoare a revistei), PPTT (dl LORINCZ Barnabas), PREFBETON (dna Mirela DELEGEANU), CSC, PPC, OAR, AIIR si OAER.

 

De asemenea, adanci multumiri trebuie sa le adresam colaboratorilor nostri, celor care scriu articolele de specialitate din revista ‒ atat de numerosi incat aceste pagini nu ar reusi sa-i cuprinda. Ii amintim totusi pe prof. ing. Nicolae NOICA, dr. ing. Victor POPA, arh. Horia Mihai NICOLESCU, acad., prof. univ. dr. ing. Dan DUBINA, prof. univ. dr. ing. Adrian CIUTINA, prof. univ. dr. ing. Viorel UNGUREANU, prof. univ. dr. ing. Florea DINU, prof. univ. dr. ing. Irina LUNGU, conf. univ. dr. ing. Edward PETZEK, conf. univ. dr. ing. Nicoleta Maria ILIES, s. l. dr. ing. Oana Elena COLT, ing, Alexandra ENE, prof. univ. dr. ing. Horatiu POPA, drd. ing. Ligia HANUSEAC GHALAYINI, dr. arh. Laura AMAIEI (GABUREANU), conf. univ. dr. ing. Claudiu-Sorin DRAGOMIR, conf. univ. dr. ing. habil. Iolanda-Gabriela CRAIFALEANU, dr. ing. Emil-Sever GEORGESCU, dr. ing. Adrian-Victor LAZARESCU, dr. ing. Stefan DUNA, dr. ing., ec. Catalin-Ioan LUNGU, dr. ing. Ioan Silviu DOBOSI, drd. ing. Catalin OPRITA, s. l. dr. ing. Traian-Nicu TOADER, lect. univ. dr. Florentina-Cristina MERCIU, dr. ing. habil. Cornelia-Florentina DOBRESCU, drd. ing. Florin Sebastian MUSTATEA, dr. ing. Aurel BARARIU, prof. univ. dr. ing. Gheorghe LUCACI, prof. univ. dr. ing. Gheorghe BADEA, prof. univ. dr. ing. Ana-Cornelia BADEA, av. dr. Daniel MOREANU, av. drd. Mihnea-Tudor D. ORJAN, Ionut CIUREA.

 

Si nu in ultimul rand, trebuie sa le multumim cititorilor nostri!

 

 

Am ramas eu si Alina, „ultimii mohicani”. Si, desigur, colaboratorii nostri. Asa cum ma „scolariza” dl ENACHE la inceputul lui 2005, vom incerca in continuare sa reprezentam o platforma cat mai buna de comunicare pentru toti cei care activeaza in piata constructiilor din tara noastra: constructori ‒ antreprenori, companii si birouri de proiectare, arhitectura, productie ‒ import ‒ distributie de materiale pentru constructii, de geotehnica si fundatii, structuri, scule si utilaje pentru constructii, facultati de constructii etc. Foarte multa lume se intreaba cum de mai rezistam, se mira ca existam in continuare. Sa reusesti sa scoti, la nivelul lui decembrie 2024, o revista cu 152 de pagini?! Full de publicitate! Va raspundem acum tuturor: PROFESIONALISM, MUNCA, SERIOZITATE! Ca uneori o facem mai bine, alteori mai putin bine, aceasta va lasam pe dvs sa apreciati. Nimeni nu este perfect. La inceput de an, Revista Constructiilor va doreste tuturor un 2025 cu sanatate, mult succes in afaceri si in activitatea profesionala, si fericire alaturi de cei dragi!

Doamne ajuta!

 

 

Elias GAZA ‒ director executiv, Revista Constructiilor

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 12-15

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/02/13/dupa-20-de-ani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>