Revista Constructiilor si importanta acesteia
Constructiile reprezinta cel mai important domeniu de activitate al economiei nationale, atat prin ponderea numerica uriasa si volumul mare, cat si prin nivelul semnificativ al investitiilor din domeniu. Ponderea si volumul mare se explica prin vasta varietate a constructiilor, precum: constructii civile, industriale si agricole, cu nenumarate ramificatii (locuinte, administrative, culturale, sportive, energetice, monahale, militare etc.); cai de comunicatie (feroviare, rutiere, navale, aeriene); constructii hidrotehnice (baraje, porturi navale si maritime, ecluze, centrale hidro-energetice etc.); instalatii (sanitare, electrice, ventilatie, termice etc.); utilaje pentru constructii (macarale, buldozere, excavatoare, autogredere etc.).
Constructiile constituie un bun national, alaturi de celelalte bogatii ale solului si subsolului patriei. Pentru toate aceste ramuri de constructii exista si constructori de specialitate (civilisti, drumari, podari, hidrotehnicieni, instalatori, utilajisti, dar si specialisti in studiile de teren necesare, precum topografi, geotehnicieni etc.). Mai mult decat atat, toate aceste specialitati de constructori se impart dupa modul de activitate in proiectanti, executanti, beneficiari, cercetatori, universitari. Pentru toata aceasta diversitate de specialisti era deosebit de necesara si o revista de specialitate.
Problema unei astfel de reviste s-a pus inca din anul 1949, cand necesitatea refacerii patrimoniului construit distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial a devenit acuta. Prima revista de specialitate in domeniul constructiilor a aparut in anul 1949 cu denumirea de Revista Constructiilor si Materialelor de Constructii, ca organ al Ministerului Constructiilor Industriale. Din anul 1971, revista a primit titlul Constructii. Intre anii 2009 si 2011 a fost editata in parteneriat cu INCERC Bucuresti (ulterior INCD URBAN-INCERC, din 27 noiembrie 2009), iar din 2012 a ramas doar in editarea URBAN-INCERC.
In luna august a anului 1981 a aparut in revista Constructii si primul articol al subsemnatului despre podurile peste canalul navigabil Dunare ‒ Marea Neagra, intitulat O solutie eficienta aplicata pentru relizarea podului peste Canalul Dunare ‒ Marea Neagra la Medgidia, unde se face o descriere detaliata a alcatuirii acestui pod.
Revista Constructiilor in forma actuala si-a inceput aparitia in februarie 2005, cand doi oameni inimosi (lonel CRISTEA si Ciprian ENACHE), prieteni prieteni de-o viata, au decis sa paraseasca trustul CIVIO Reviste specializate, condus de Viorel CIOABA, si revista Constructii Civile si Industriale, pe care o dusesera pana la nr. 59 (anul V). Ei au infiintat noua editura STAR PRES EDIT SRL si au pornit in forta editarea unei noi reviste care sa fie aliniata valorilor in care, cu tarie, credeau, publicatie necesara si deosebit de utila pentru specialistii in constructii.
Importanta acestei reviste este deosebit de mare, atat prin continutul ei, cat si prin aspectul atractiv de prezentare. Revista gazduieste articole tehnico-stiintifice interesante semnate de specialisti cu experienta, care, pe langa informatiile si conceptele pe care le comunica, permit si schimburi de pareri, comentarii si opinii. In acelasi timp, contine prezentarea ‒ chiar si sub forma de reclame ‒ a unor produse moderne, a materialelor de constructie inovatoare cu caracteristici superioare, a utilajelor si uneltelor eficiente si inca multe altele, prezentari gratie carora revista reuseste sa-si mentina activitatea, dar care constituie si un mijloc de cunoastere a noutatilor domeniului de catre cei interesati.
Acum, la ceas aniversar de implinire a doua decenii de la inaugurare, dorim inimoasei echipe sanatate deplina, mult succes in activitate si satisfactii pe masura!
LA MULTI ANI, REVISTA CONSTRUCTIILOR!
dr. ing. Victor POPA ‒ membru titular ASTR, presedinte S6 „Constructii si Urbanism” ASTR; presedinte de onoare CNCisC
_____________________
LAUDATIO
la 20 de ani de viata ai Revistei Constructiilor
20 de ani de viata ‒ este mult sau putin pentru o revista tehnica ce se refera la un domeniu care „a explodat” in ultima vreme: constructiile?
Doua decenii in care s-au facut eforturi uriase pentru a „tine pasul” cu noutatile domeniului, noutati care navaleau din toate partile, intr-o tara care „pierduse startul” tehnic dupa 1989 si care incerca acum sa isi recupereze intarzierea! Cum sa le selectezi, cum sa alegi esentialul de rest, care este informatia cu potential de viitor, cum o poti decela prin „zgomotele” inerente ale domeniului, care este trendul care va trece proba timpului, cui sa dai o sansa de penetrare pe o piata supraaglomerata si cine ramane „on hold”?
A fost o munca titanica, precum cea a unui inotator care – in largul marii – trebuie sa ghiceasca in ce parte este malul; a fost o munca al carei pret a fost supravietuirea si reusita intr-o lume din ce in ce mai dinamica si vorace, o lume in care nu se accepta greselile!
Daca la aceasta dilema mai adaugi si factorul de noutate absoluta, inerenta oricarui domeniu de pionierat, la care s-a inhamat mica redactie a proaspetei reviste tehnice, de-abia atunci incepi sa constientizezi sarcina uriasa careia a trebuit sa ii faca fata nou-nascuta Revista Constructiilor si sa apreciezi la justa valoare succesul ei de piata pe parcursul celor doua decenii care s-au scurs.
Aici si-au spus cuvantul mai multi factori: seriozitatea si profesionalismul echipei de redactie, „mana libera” pe care aceasta a intins-o cu inima deschisa noilor colaboratori, lipsa unei cenzuri datorita „flerului de credibilitate” acordat tuturor colaboratorilor, si inca multe alte aspecte. Ca urmare, Revista Constructiilor a crescut si a ajuns o voce autoritara si de referinta a domeniului.
Este un succes de necontestat al echipei redactionale care, acum, la 20 de ani de viata si activitate profesionala de succes, merita toate felicitarile noastre!
Aceasta „laudatio” nu ar fi completa daca nu ar cuprinde si cateva cuvinte despre sufletul acestei reviste – domnul Elias GAZA! Numai cine nu s-a angajat vreodata in viata in publicarea unei reviste periodice sau in sustinerea regulata a unei emisiuni (acum se numeste „podcast”, pe vremea mea se numea mai simplu ‒ „emisiune”) nu stie efortul inimaginabil si constant care trebuie depus pentru ca revista / emisiunea sa apara la timp si „asa cum trebuie” (in ceea ce priveste continutul sau grafica sa)! La toate astea se mai adauga si „emotiile” inerente privind primirea la timp a tuturor materialelor, verificarea acestora si inca multe alte operatii pana la BT-ul (bunul de tipar) final si – de aici – inca multe etape pana la aparitia pe piata a produsului final asteptat.
De un calm imperturbabil si cu maniere mult prea civilizate fata de aceasta epoca ‒ care alearga mereu pe „repede inainte” si care a pierdut placerea parcurgerii unor etape la viteza „omeneasca normala” ‒ directorul revistei (dl Elias GAZA) a fost si este elementul stabilizator absolut necesar unei asemenea intreprinderi. Pe toata durata existentei acestei publicatii (care a ajuns sa reprezinte, azi, deja un reper al revistelor tehnice profesionale de specialitate din Romania), dl GAZA a fost mereu elementul de echilibru si „motorul” revistei.
In incheiere, nu pot decat sa le spun – din inima – un chapeau bas intregii echipe redactionale a revistei si sa le urez, tuturor,
LA MULTI ANI si MULTE, MULTE ALTE SUCCESE PROFESIONALE!
arh. Horia Mihai NICOLESCU ‒ specialist in securitatea la incendiu si administrator al Grupului SIGURA, colaborator permanent al rubricii de „Securitate la incendiu” a revistei
_____________________
La aniversare – ne cunoastem de 20 de ani
Revista Constructiilor reprezinta un frumos si elocvent exemplu de evolutie a unei idei si de dezvoltare a unui concept.
In cei 20 de ani de existenta si activitate a evoluat de la tipul de publicatie dedicata exclusiv prezentarii unor actualitati din domeniul constructiilor din Romania la o publicatie cu caracter tehnico-stiintific, cu perspective si reflexii internationale prin calitatea sa.
Astazi, aceasta revista s-a maturizat ca forma si continut, prezentand in continuare aspecte din domeniul atat de complex al constructiilor din Romania si totodata tehnologii moderne, aspecte diferite de la manifestari stiintifice nationale si internationale, concepte noi de calcul, constructii vechi si noi, personalitati din domeniu, toate ilustrate intr-un mod atractiv si modern, imbinand astfel trecutul cu viitorul.
Chiar daca am aplica o metoda simplista, comparand numarul de pagini al Revistei de-a lungul timpului, vom observa aceasta evolutie semnificativa, generata de volumul tot mai crescut de informatii si in consecinta de pagini.
Am iubit intotdeauna lectura unor pagini tiparite pe hartie, fiind o placere sa poti rasfoi un volum scris frumos, sa poti reveni pe o astfel de pagina scrisa si apoi citita, sa pastrezi o imagine a unei astfel de pagini.
Aici a ajuns Revista Constructiilor: o adevarata placere de a o citi, de a te informa la zi, dar si de a-ti reaminti de evenimente si momente din istoria constructiilor si de oamenii ce au faurit-o.
Iata argumente de a citi in continuare Revista Constructiilor si totodata de a felicita Colectivul care a muncit si munceste pentru existenta si dezvoltarea ei in timp.
La multi ani, Revista a constructiilor, oglinda a activitatii noastre, un instrument ce uneste constructorii din Romania!
Profesor Universitar Emerit, dr. ing. Sanda MANEA ‒ presedinte de onoare al SRGF
_____________________
In repetate randuri am subliniat, de-a lungul timpului, necesitatea ca societatea romaneasca sa treaca printr-un amplu proces de educare si de redescoperire a adevaratelor valori (corectitudine, competenta, cinste), care sa-i dea capacitatea de a constientiza masura celor mostenite de la inaintasi si care s-o ghideze pe calea construirii durabile si responsabile a propriului viitor.
Prin insasi esenta mea de dascal, profesor universitar la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole din Bucuresti, titular al cursului de Istoria tehnicii constructiilor, ca si prin volumele pe care le-am dedicat istoriei constructiilor din Romania si marilor personalitati ale acestui domeniu vital si, mai recent, prin pozitia mea de Director al Bibliotecii Academiei Romane, mi-am adus contributia la educatia poporului meu in masura competentelor mele.
De ce aduc in discutie, acum, acest aspect? Deoarece o parte esentiala a educatiei (atat generale cat si de specialitate) o constituie accesul la documentul scris. Pastrate cu sfintenie de-a lungul existentei omului, documentele scrise au dus mai departe informatia de la o generatie la alta si au validat, macar temporal, evenimente si fapte.
Se impune o responsabilitate a creatorului de document scris? Fara indoiala ca da. Chiar subliniez apasat aceasta indispensabila responsabilitate, etica si buna credinta a celui care pune in circulatie cuvantul scris (intr-o forma sau alta).
Intr-o perioada din istoria umanitatii marcata tot mai acut de viteza si volum de informatie in crestere accelerata, s-ar putea crede ca textul tiparit nu mai are capacitatea de a tine pasul cu nevoile individului. Insa realitatea ne dovedeste iar si iar ca, pentru dezvoltarea profesionala si pentru relaxarea sa mentala, omul se intoarce la CARTE. Si depinde de noi, de fiecare dupa competente, sa-i facilitam accesul la aceasta carte.
Pentru cei din domeniul constructiilor, rol de carte si-au asumat si revistele de specialitate, iar timpul le-a validat, unora dintre ele, aceasta valoare. Intre aceste publicatii, Revista Constructiilor a reusit sa fie, vreme de 20 de ani, o interfata intre specialisti si public, o platforma de discutii, o sursa – in esenta – de informatii de calitate si de actualitate. Un vast document scris, pastrat si in format digital si oferit cu generozitate unei piete (si unei societati) aflate intr-o acuta nevoie de educare. Un vast document scris la care am contribuit, de-a lungul acestor 20 de ani, cu constiinta ca rezultatul efortului comun al autorilor si al echipei redactionale nu este un moft, ci o reala necesitate.
Felicit deci echipa Revistei Constructiilor pentru tot ce a reusit in acesti primi 20 de ani, si ii doresc aceeasi constanta, etica si responsabilitate in continuare!
prof . ing. Nicolae NOICA ‒ Membru de onoare al Academiei Romane, Director General al Bibliotecii Academiei Romane
_____________________
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 16-17
_____________________
Revista Constructiilor – 20 de ani de activitate pentru informarea comunitatii de constructii
Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii (SRGF) are bucuria de a fi alaturi de Revista Constructiilor la celebrarea a 20 de ani de existenta, timp in care si-a adus o contributie remarcabila la informarea membrilor comunitatii de constructii din Romania, devenind o emblema a domeniului de Inginerie Civila. In decursul acestor doua decenii, Revista Constructiilor si-a demonstrat dedicarea pentru a contribui la avansul tehnologic in domeniu prin diseminarea celor mai noi informatii privind produsele, tehnologiile, activitatile din domeniul Ingineriei Civile.
Ingineria geotehnica si de fundatii nu a lipsit din acest peisaj, Revista Constructiilor fiind partener media al SRGF si, in aceasta calitate, contribuind constant la constientizarea rolului acestui domeniu in dezvoltarea infrastructurii si constructiilor, si asigurand o platforma esentiala pentru diseminarea celor mai noi informatii, produse, studii de caz etc. Multumim autorilor si companiilor din domeniul Ingineriei Geotehnice care au contribuit si ei la succesul revistei din ultimii 20 de ani. Dar este sigur ca toate acestea nu s-ar fi putut realiza fara suportul si pasiunea continua a grupului editorial si a domnului Elias GAZA, sufletul revistei.
Ne uitam azi la viitorii 20 de ani si suntem dornici de a continua colaborarea dintre SRGF si Revista Constructiilor, partenerul nostru media, incepand chiar cu evenimentele deja planificate pentru 2025:
- Galele Ingineriei Geotehnice – editia I – UTCB, 26 februarie 2025, in care vom sarbatori 50 de ani de activitate in Inginerie Geotehnica a doamnei Profesor universitar doctor inginer emerit Sanda MANEA, presedinte de onoare al SRGF;
- Seminarul international bilateral Romania – Grecia Earthquake and geotechnical engineering – UTCB, 27 martie 2025;
- A XV-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii – Timisoara, 18 – 20 septembrie 2025 – CNGF2025.
prof. univ. dr. ing. Loretta BATALI ‒ presedinte Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii (SRGF)
_____________________
De multe ori, marile prietenii incep in mod neasteptat, dupa un conflict. Pentru mine, asa s-a intamplat atat in cazul regretatului Profesor Anghel STANCIU, cat si in relatia mea cu Revista Constructiilor. Am avut, la inceput, mici conflicte inutile, care astazi nu mai merita povestite ‒ ceea ce ramane este amintirea unui inceput al unei relatii frumoase.
Mi-am dat seama de importanta si puterea Revistei Constructiilor cand am publicat articolul De ce exista documentatii geotehnice de slaba calitate in Romania?. Dupa doar o luna, adunase peste 500 de vizualizari pe pagina de internet a revistei, si astazi a ajuns la peste 3.000! Cu siguranta niciun alt articol al meu nu a avut o expunere mai mare.
De-a lungul anilor, am publicat peste 20 de articole in aceasta revista. Prin intermediul ei, am putut sa prezint cercetarile mele si sa promovez activitatile asociatiilor profesionale in care am fost si sunt implicat. Revista Constructiilor a fost intotdeauna un sustinator al inovatiei si al dialogului intre specialisti, iar acest lucru s-a reflectat si in colaborarea cu Asociatia Romana a Geosinteticelor. Prin acest parteneriat, am reusit sa aducem in atentia publicului larg evenimente precum Atelierul de Geosintetice / Workshop GeoSint, IGS Educate the Educators, simpozionul Echoes of the 12th International Conference on Geosynthetics si cea de-a 4-a Conferinta Nationala de Geosintetice – GeoSint 2025. De anul trecut, colaborarea a fost oficializata prin faptul ca Revista Constructiilor a devenit partener media al Asociatiei Romane a Geosinteticelor si ne promovam reciproc.
Consider ca Revista Constructiilor reprezinta un pilon important in popularizarea ingineriei civile si face un mare serviciu promovarii acestui domeniu fascinant si provocator.
In nume personal dar si cu girul membrilor Asociatiei Romane a Geosinteticelor, felicit Revista Constructiilor pentru continuitate, pentru ambitia cu care reuseste sa faca fiecare numar sa fie citit de mii de specialisti din domeniul ingineriei civile!
Doresc sa felicit Revista Constructiilor pentru cei 20 de ani de activitate neintrerupta. Ii multumesc conducerii si echipei editoriale pentru dedicare si profesionalism si le doresc multe aparitii de succes in continuare.
La multi ani, Revista Constructiilor!
conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC ‒ presedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor (ARG) | director Departament de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
_____________________
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 221 – februarie 2025, pag. 60
_____________________
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns