Arhitectura a trezit intotdeauna emotii in oameni. Catedralele au evocat admiratie si umilinta, cladirile monumentale de stat ‒ un sentiment de putere, iar spatiile minimaliste ‒ armonie si pace. Cum abordeaza constructiile sustenabile impactul cladirilor asupra emotiilor?
Inca din anii 1950 a fost recunoscut impactul cladirilor asupra emotiilor. Cladirile construite in masa si neatractive din punct de vedere estetic ale vremii au inceput sa genereze stari de stres sau sa intensifice sentimente precum singuratatea, izolarea sau plictiseala persoanelor care le locuiau. Abordarea contemporana a arhitecturii, denumita „arhitectura emotiilor”, merge dincolo de estetica, punand accentul pe impactul spatiilor si cladirilor asupra psihicului, sanatatii si relatiilor noastre sociale. Asadar, cum ne influenteaza emotiile modelarea unui spatiu prin lumina, materiale sau dispunerea camerei?
Lumina – cel mai important purtator de energie
In Romania, mai ales in lunile de iarna, zilele sunt mai scurte, iar nivelul de lumina naturala poate fi insuficient, ceea ce ne afecteaza ritmul diurn si starea de spirit. Accesul la lumina zilei regleaza productia de melatonina si serotonina in organism, jucand un rol esential in calitatea somnului si in starea generala de sanatate. Cum poate fi sporita prezenta acesteia in viata persoanelor care isi petrec cea mai mare parte a timpului in interior?
Suprafete vitrate mari
In Romania, ca si in multe alte tari europene, geamurile de mari dimensiuni sunt din ce in ce mai utilizate in cladiri pentru a maximiza accesul la lumina zilei. Fatadele din sticla nu numai ca lumineaza interioarele, dar permit si contactul vizual cu mediul inconjurator, ceea ce contribuie la reducerea sentimentului de izolare si are un impact pozitiv asupra dispozitiei. Fie ca este vorba despre o cladire rezidentiala sau de birouri, asigurarea a cat mai multa lumina naturala este una dintre cele mai bune solutii pe care un arhitect le poate aplica pentru confortul si bunastarea viitorilor ocupanti.
„La ALUPROF, proiectam tinand cont de suprafetele vitrate mari. Conectorii utilizati in fatadele vitrate din sistemul MB-SR50N permit utilizarea de sticla de dimensiuni mari, iar sticla modulului fix poate cantari pana la 1.100 kg. In cazul usilor glisante de terasa din sistemul MB-82HS, am reusit sa obtinem o greutate maxima a canatului de pana la 600 kg, ceea ce permite, de asemenea, utilizarea geamurilor de dimensiuni mari. Si toate acestea, pastrand standardele corespunzatoare de izolare termica”, subliniaza Hubert NUCKOWSKI, Director General al ALUPROF SYSTEM ROMANIA.
Ecranele si umbrirea ferestrelor
Geamurile de mari dimensiuni au, totusi, provocarile lor. Acestea sunt acumularea excesiva de caldura in timpul verii si efectul de orbire. Exista insa o solutie si pentru acestea ‒ ecranele solare! Sistemul SkyTwin combina functia de rulou de umbrire cu cea de ecran, facand posibila reglarea eficienta a incidentei luminii si protectia impotriva incalzirii excesive in interior.
Amenajarea teraselor si a acoperisurilor
Inca o posibilitate este utilizarea extensiva a spatiului disponibil. Terasele verzi sau acoperisurile care ofera oportunitati de relaxare sunt o optiune pentru a creste accesul la aer proaspat si pentru a incuraja oamenii sa stea afara.
„Atunci cand am proiectat pergola MB-OPENSKY 120, am fost ghidati de ideea de a incuraja activitatile in aer liber si construirea de relatii sociale. Pergola a fost creata din aluminiu extrudat si este dotata cu o copertina mobila, un sistem de drenaj ascuns in stalpi si un sistem de actionare integrat in structura. In plus, aceasta poate fi imbunatatita cu umbrele laterale SkyRoll sau cu iluminare. Rezultatul? Se creeaza un spatiu propice petrecerii timpului impreuna in aer liber, indiferent de conditiile meteorologice ‒ atat in spatiile private, cat si in cele de birou”, explica Hubert NUCKOWSKI.
Materiale de constructie ‒ neutralitatea fata de sanatate, prioritatea absoluta
Conform ghidurilor OMS, patru factori principali sunt responsabili de poluarea aerului in apartamente sau birouri:
- materialele de constructie utilizate pentru construirea cladirii si materialele utilizate pentru finisarea interiorului,
- aparatele electrocasnice,
- radiatoarele si sistemele de incalzire,
- fumul si vaporii degajati in procesul gatirii.
Se considera ca cea mai mare amenintare la adresa sanatatii mintale si a bunastarii este reprezentata de fapt de materialele de constructie, in special de aspectele lor radioactive si chimice. Cele mai mari riscuri le implica:
- benzenul,
- formaldehida,
- dioxidul de carbon.
Acestea provin in principal din textile, solventi, adezivi si beton, care emit astfel de particule in aer.
Utilizarea materialelor de constructie ecologice reduce semnificativ riscul de imbolnavire si imbunatateste atat calitatea fizica, cat si pe cea psihica a vietii locuitorilor.
„Merita mentionat aici faptul ca aluminiul utilizat in fatade, ferestre sau usi nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Este un material non-toxic, iar studiile nu arata nicio legatura intre prezenta aluminiului in cladiri si problemele de sanatate ale locuitorilor acestora”, precizeaza Hubert NUCKOWSKI.
Singurul lucru la care trebuie sa fim atenti atunci cand echipam un apartament sau o cladire cu ferestre si usi din aluminiu etanse si calde este aerisirea regulata a incaperilor, deoarece vaporii de apa condensati si umiditatea excesiva pot duce la scaderea calitatii aerului. Totusi, acesta nu este un efect al aluminiului in sine, ci doar al etanseitatii foarte ridicate a feroneriei ferestrelor realizate din acest material.
„Atunci cand proiectam sistemele noastre de ferestre si usi, acordam atentie si acestor probleme”, adauga el. „Acesta este motivul pentru care fatadele din aluminiu din sisteme precum MB-MT50N sau MB-MM50N au drenaj si ventilatie individuale pentru fiecare zona de placare, caracterizandu-se in acelasi timp printr-o foarte buna etanseitate la apa si aer.”
Spatiul si organizarea acestuia ‒ activitate, miscare, comunicare
Bunastarea utilizatorilor cladirilor este influentata in mare masura de modul in care sunt folosite spatiul intern si imprejurimile. Proiectele sustenabile se bazeaza din ce in ce mai mult pe spatii deschise, multifunctionale, care favorizeaza interactiunea umana si sentimentul de comunitate.
Arhitectii se concentreaza pe proiectarea de spatii multifunctionale care pot fi usor adaptate la diferite nevoi prin intermediul unor partitii mobile sau al unor amenajari specifice ale spatiului. Acestia proiecteaza pasaje si cai de acces care sprijina activitatea fizica, activitate care are si un impact emotional pozitiv.
Control the climate, control the costs si… control the emotions
Combinarea esteticii cu functionalitatea si punerea in centrul atentiei a bunastarii utilizatorilor este o abordare care nu numai ca va creste in importanta, dar va aduce si castiguri in viitor pentru noile generatii de utilizatori. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam de natura, de care avem datoria indispensabila de a avea grija. Din fericire, putem controla clima, costurile si impactul cladirilor asupra bunastarii ocupantilor prin utilizarea tehnologiilor moderne si durabile de construire. Campania actuala ALUPROF, Control the climate, control the costs, al carei ambasador este arbitrul international de fotbal Szymon MARCINIAK, ne reaminteste acest lucru.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 222 – martie 2025, pag. 28-29
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns