«

»

FIEC: Declaratie comuna privind rationalizarea reglementarilor ESG si Due Diligence. Sunt necesare actiuni urgente pentru a reduce sarcina birocratica si pentru a creste competitivitatea

Share

 

5 Februarie 2025 

 

 

La 8 noiembrie 2024, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der LEYEN, a anuntat intentia de a prezenta o procedura omnibus pentru a simplifica raportarea ESG, care include Regulamentul UE privind taxonomia, Directiva de raportare a durabilitatii corporative si Directiva de due diligence in materie de durabilitate corporativa, intr-un efort de a reduce sarcinile birocratice. Noi, semnatarii, sustinem din toata inima aceasta abordare de revitalizare a competitivitatii Europei si solicitam actiuni si mai ambitioase pentru a obtine ajutor substantial pentru companii.

 

 

Intr-adevar, in ultimii ani, la nivel european au fost adoptate numeroase acte legislative suprapuse si extrem de prescriptive in ceea ce priveste due diligence si raportarea, creand o povara birocratica semnificativa pentru companiile noastre. Aceasta complexitate inabusa inovatia si impiedica capacitatea noastra de a concura la nivel global.

 

Prin urmare, va indemnam sa luati in considerare urmatoarele cerinte-cheie:

  1. Obligatiile actuale de due diligence si raportare creeaza dificultati inutile pentru toti cei afectati, inclusiv pentru sectorul privat si financiar. Prin urmare, avem nevoie de masuri indraznete pentru a reduce aceste sarcini.
  2. Companiile din UE sunt supuse unei presiuni imense din partea concurentei globale. Procesele birocratice existente impiedica raspunsurile in timp util si inovatia. In loc sa inabusim birocratia, avem nevoie de imbunatatiri in timp util ale cadrului de reglementare care sa permita inovarea si sa sporeasca competitivitatea in Europa. Cerem actiuni rapide pentru a mentine avantajul competitiv.
  3. Rationalizarea diferitelor obligatii si domenii ale diferitelor acte legislative privind diligenta si raportarea este esentiala. In plus, trebuie sa asiguram o implementare armonizata in statele membre pentru a oferi conditii coerente companiilor care opereaza pe piata unica. Acest lucru va crea conditii de concurenta echitabile si va reduce costurile de conformitate.

 

Semnatarii solicita tuturor institutiilor UE sa colaboreze indeaproape si sa examineze legislatia existenta sau viitoare – inclusiv legislatia delegata si de punere in aplicare, precum si documentele de orientare – pentru inconsecvente si deficiente in promovarea tranzitiei ecologice. Sunt necesari pasi imediati si decisivi pentru simplificarea si armonizarea reglementarilor. Acest exercitiu nu trebuie sa fie sfarsitul, ci mai degraba punctul de plecare al unei analize mai ample a eforturilor de rationalizare si simplificare in cadrul legislatiei UE, cu scopul de a reduce in mod semnificativ birocratia pentru companii.

 

Obiectivul clar al acestui demers este de a permite si accelera schimbarea prin cresterea claritatii juridice, reducerea complexitatii si a sarcinii de reglementare si, astfel, imbunatatirea conditiilor pentru afaceri, tinand cont de eforturile deja depuse de companii si investitiile realizate pentru a se conforma cadrului legislativ existent. Un omnibus este o conditie prealabila pentru o tranzitie de succes si o Europa rezistenta. Cu toate acestea, dorim sa insistam ca reducerea obligatiilor de raportare si a sarcinii administrative nu trebuie sa aiba niciun impact asupra obiectivelor ambitioase ale politicii de clima si mediu pentru 2050.

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 222 – martie 2025, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/03/11/fiec-declaratie-comuna-privind-rationalizarea-reglementarilor-esg-si-due-diligence-sunt-necesare-actiuni-urgente-pentru-a-reduce-sarcina-birocratica-si-pentru-a-creste-competitivitatea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>