Antreprenor general: SC AEDIFICIA CARPATI SA
Proiectant general: SC ROMCATEL IMPEX SRL
Proiectant de specialitate componente artistice: SC DANART IMPORT EXPORT SRL
DESCRIEREA LUCRARII:
Biserica „Domnita Balasa” a fost ctitorita in anul 1743, in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu. In 1842, dupa un cutremur care afectase grav biserica, Safta Brancoveanu, fondatoarea Spitalului Brancovenesc, a construit un alt lacas. Ulterior, in perioada 1881 – 1885, acesta a fost rectitorit dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu in stil eclectic, in forma in care o cunoastem astazi.
Este o biserica in stil bizantin cu pridvor deschis, pronaos si naos si este inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ca monument de importanta deosebita.
In timp, biserica a suferit degradari atat la structura cat si in ceea ce priveste bogatia ornamentala a componentelor artistice.
Proiectul complex de restaurare a cuprins:
- lucrari de consolidare a structurii
- arhitectura interioara si exterioara: reparatii si completari ale invelitorilor din tabla de cupru, cu completarea ornamentelor din cupru; izolarea podului; restaurarea fatadelor si a componentelor artistice exterioare; restaurarea pardoselilor din marmura; restaurarea tamplariei ornamentale din lemn de stejar; componente artistice din metal, vitralii, piatra, marmura, ipsos si lemn
- lucrari de instalatii interioare: modificarea in totalitate a sistemului de incalzire, ventilare si de alimentare cu apa; instalatii de sonorizare
- cladire anexa cu rol tehnic si administrativ
- instalatii exterioare de iluminat
- lucrari de imprejmuire; refacerea aleilor pietonale si carosabile
- lucrari de peisagistica
Deoarece in urma expertizei tehnice s-a stabilit necesitatea imbunatatirii capacitatii portante a fundatiilor cladirii prin injectii de umplere a eventualelor cavitati prezente in straturile de sub fundatie, s-au executat lucrari de injectii verticale si inclinate sub talpa de fundare pana sub stratul de argila al terenului. De asemenea, s-au executat lucrari de camasuire prin interior a peretilor celor 4 turnuri cu beton armat in grosime de 8 cm.
La interior au fost executate lucrari de arhitectura si pictura, ipsosarie si vitralii, precum si decoratii in stucomarmura si metal. Un rol important l-a ocupat restaurarea picturii murale, a finisajelor din stucomarmura la interior si completarea si restaurarea stucaturii policrome la fatada. Restaurarea vitraliilor si completarea acestora cu parti lipsa, restaurarea componentelor metalice, atat la interior cat si la exterior, restaurarea clopotelor si montarea tamplariei metalice din otel cu geam termopan pentru protejarea vitraliilor au completat lista lucrarilor.
Iluminatul arhitectural, atat la interior cat si la exterior, pune in valoare acest ansamblu de o frumusete deosebita.
Proiectul a mai inclus refacerea trotuarelor, a scarilor exterioare, a aleilor pietonale si carosabile si a spatiilor verzi. Lucrarile de peisagistica si sistematizare verticala au fost adaptate zonei pietonale si auto la o pardoseala din granit fiamat.
In completare s-a construit o cladire anexa, necesara pentru montarea echipamentelor centralei termice si tablourilor electrice, care urmeaza a fi amenajata ca muzeu.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 222 – martie 2025, pag. 10-11
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns