Industria constructiilor traverseaza un moment-cheie, aflata la intersectia dintre provocarile trecutului si oportunitatile viitorului. In prezent, si in Romania, la fel ca in celelalte state europene, piata constructiilor este marcata de un paradox: avem proiecte numeroase, investitii semnificative, in mare parte finantate prin fonduri europene nerambursabile, insa ne confruntam cu o lipsa acuta de personal calificat. Companiile din sector spun ca este tot mai dificil sa gaseasca profesionistii de care au nevoie, iar aceasta situatie ameninta capacitatea de a livra proiecte la timp si la standarde ridicate.
O combinatie de factori – schimbarile tehnologice, tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic, imbatranirea populatiei si evolutiile economice – creeaza o nevoie urgenta de adaptare a competentelor in toate industriile, iar sectorul constructiilor nu face exceptie.
In acest context, fondurile europene alocate dezvoltarii competentelor joaca un rol esential. Blueprint 2, proiect international cofinantat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, este un astfel de caz, iar Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) se afla in prima linie a acestui efort, ca partener in cadrul acestei initiative. In perioada 11-12 februarie 2025, FPSC a participat la evenimentul de lansare care a avut loc in Spania, la Madrid, fiind gazduit de catre Fundacion Laboral de la Construccion, in calitate de coordonator.
Evenimentul a reunit reprezentanti ai celor 20 de organizatii din consortiu, provenind din 10 tari europene (Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Romania, Slovenia, Spania), inclusiv federatii patronale, federatii sindicale, centre de formare si dezvoltatori de solutii digitale ce activeaza in sectorul constructii, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene: dl Roman HORVATH, responsabil de politici in cadrul Directiei Generale Piata interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri, si dl Paolo ZANCANELLA, responsabil de proiect in cadrul Agentiei Executive Europene pentru Educatie si Cultura. Proiectul Blueprint 2 este finantat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, are o valoare totala de 4.000.000 euro si se va desfasura pe parcursul a patru ani, 2025 ‒ 2028. Obiectivul principal este crearea unui ecosistem de formare modern si eficient, capabil sa raspunda provocarilor viitorului in piata muncii din acest sector.
In cadrul intalnirii de la Madrid au fost stabilite principalele directii de lucru ale proiectului. Pe parcursul a patru ani, initiativa se va axa pe imbunatatirea competentelor lucratorilor din acest sector, pe promovarea unor noi metodologii de formare si pe incurajarea colaborarii dintre angajatori si centrele de formare, in conformitate cu principiile Pactului privind competentele in constructii, care vizeaza perfectionarea si recalificarea a cel putin 25% din forta de munca la nivel european din acest sector pana in anul 2027.
Proiectul va dezvolta strategii inovatoare de formare si va adapta programele educationale la nevoile actuale ale pietei fortei de munca prin adoptarea instrumentelor digitale si prin promovarea competentelor legate de eficienta energetica si durabilitate. Printre rezultatele principale ale proiectului se numara:
- Foaia de parcurs privind masurile de actualizare a competentelor profesionistilor din sector, aliniate la principiile Pactului privind competentele in constructii;
- Introducerea unor metodologii moderne de formare, bazate pe tehnologii digitale si realitate virtuala;
- Colaborarea stransa intre companii si centre de educatie, pentru a asigura o mai buna corelare intre cererea si oferta de competente;
- Metodologia si instrumentele de monitorizare a punerii in aplicare a Pactului privind competentele si promovarea acestuia pentru a obtine noi semnatari;
- Programe de formare destinate personalului din sector, inclusiv diferite niveluri si profiluri de calificare;
- Observatorul competentelor pentru anticiparea nevoilor in materie de competente, atat tehnice, cat si transversale;
- Programe de invatamant si programe de formare (inclusiv continut de formare) pentru nevoile emergente in materie de competente in invatamantul profesional si superior;
- Actiuni de formare ‒ educatie si formare profesionala continua (CVET) ‒ pentru a raspunde nevoilor urgente in materie de competente ale actualilor lucratori in constructii;
- Aplicatie web care compileaza resursele de formare disponibile pentru sectorul constructiilor;
- Abordarea privind certificarea microcompetentelor.
Blueprint 2 aduce, astfel, oportunitatea unei adevarate revolutii in industria constructiilor din Romania. Pe langa programele concrete de formare, proiectul va pune la dispozitie o harta interactiva a bunelor practici precum si o matrice digitala a competentelor emergente pentru industria constructiilor.
In concluzie, proiectul Blueprint 2 deschide o noua etapa pentru industria constructiilor din Romania si Europa. Prin investitia in oameni, in tehnologie si in educatie, acest proiect poate deveni raspunsul la provocarile prezentului si, totodata, fundatia solida pentru constructiile viitorului.
Sprijinul Comisiei Europene pentru elaborarea acestei publicatii nu constituie o aprobare a continutului, care reflecta doar punctul de vedere al autorilor, iar Comisia nu poate fi trasa la raspundere pentru orice utilizare a informatiilor continute in aceasta.
Autor:
Theodora BLUM ‒ Director Relatii Internationale FPSC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 222 – martie 2025, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns