Deoarece retelele destinate transportului fluidelor nu mai pot fi concepute, astazi, in absenta polietilenei, va propunem sa parcurgem, in acest numar, un mic istoric al folosirii acestui material in sistemele de alimentare cu apa potabila, si sa descoperim trendurile si tendintele actuale in domeniu.
Polietilena este un material polimeric de tip termoplastic descoperit in anii ‘30 ai secolului trecut. Inca de la inceputuri, datorita proprietatilor sale mecanice si fizico-chimice unice, inginerii au intuit ca acest material, prin evolutii ulterioare, va deveni cel mai utilizat pentru sistemele de instalatii destinate transportului de fluide. Polietilena este impartita in diferite clase in functie de densitate, aceasta proprietate conferindu-i si diferitele grade de rezistenta la presiune hidrostatica pe termen lung. Astazi, pentru a usura calculele hidrostatice de dimensionare a conductelor, inginerii au impartit materialele in functie de rezistenta hidrostatica. Astfel, avem clasele de materiale PE32, PE40, PE63, PE80, si respectiv ultimul material ‒ si cel mai folosit ‒ PE100. Cu cat clasa este mai mare, creste si rezistenta hidrostatica pe termen lung, de la 3,2MPa pentru materialele PE32 pana la 10MPa pentru materialele PE100. Evolutia este imensa, daca ne gandim ca, de exemplu, o conducta Dn110 Pn10 ar fi fost necesar sa fie dimensionata cu grosimea peretelui de 15,1 mm pentru a-i conferi rezistenta minima necesara pentru 50 de ani de operare, in cazul in care am produce-o din material PE40; pe de alta parte, folosind la realizarea ei material modern PE100, grosimea peretelui trebuie sa fie de doar 6,6 mm pentru a-i conferi aceeasi rezistenta, tot pentru 50 de ani. In termeni reali, aceasta evolutie inseamna o reducere de greutate si costuri de aproximativ 55%.
Din punct de vedere istoric, polietilena a evoluat astfel:
- Materiale de prima generatie (anii ‘50-‘70) ‒ PE32, PE40 si PE63. Primele doua sorturi au fost materiale de tip joasa densitate, in timp ce PE63 este considerat deja material de densitate medie;
- Materiale din a doua generatie (anii ‘80-‘90) ‒ PE80, material de inalta densitate. Este inca folosit in prezent, desi marii producatori au incetat productia acestuia;
- Materiale din a treia generatie (dupa 2000) ‒ PE100/PE100-RC. Sunt cele mai avansate tipuri de polietilena utilizate in prezent, avand o rezistenta foarte mare la presiune si o durabilitate exceptionala, chiar si in conditii de expunere pe termen lung la medii agresive. PE100 este utilizat in conducte de transport al apei, gazelor si in diverse aplicatii industriale, avand o viata operativa mult mai lunga si capacitatea de a rezista la diverse conditii extreme. Astazi se lucreaza la materiale post-PE100, un prim pas fiind deja prezentul (ce-i drept, in cantitati mici) PE112.
Daca, in termeni de chimie, progresele sunt evidente pe parcursul evolutiei materialului, nici din punct de vedere constructiv al structurii conductelor lucrurile nu au stat pe loc. Conducta din polietilena a fost timp de decenii la rand un tub monostrat simplu. Avansul in tehnici de extrudare ne permite astazi sa realizam conducte dublu sau chiar triplustrat. La ora actuala sunt definite in standarde 3 tipuri de conducte, in functie de structura peretelui (fig. 1).
In general, la tipurile de conducte multistrat se folosesc materiale cu rezistenta sporita la sarcini punctiforme, cum este PE100-RC. Acest tip de material permite pozarea conductelor fara pat de nisip, prin metode alternative gen foraj directional sau relining/burstlining. De retinut este faptul ca aceste metode noi, mai economice, sunt deja reglementate in standardele EN ISO 11295 si EN ISO 11296 si fac referire directa la noile materiale PE100-RC. Dintre noile tipuri de conducte, cele mai interesante pentru economia de costuri sunt cele tip 2, dublu, respectiv triplustrat. In ceea ce priveste teava dublustrat, aceasta este o combinatie intre PE100 la exterior si PE100-RC la interior, in timp ce triplustratul este practic o structura tip sandwich cu miezul din PE100 iar exteriorul si interiorul realizate din PE100-RC. Combinarea acestor materiale permite economii substantiale, comparativ cu un perete 100% PE100-RC, in timp ce conducta isi pastreaza pana la 90% din proprietatile unei conducte monoperete.
TERAPLAST si-a completat recent gama de produse pentru alimentarile cu apa cu teava triplustrat, fiind unul dintre putinii producatori din zona care ofera acest tip de conducta. De notat este si faptul ca pentru aplicatii non-critice, sau unde nu sunt necesare avize de potabilitate, structura tip triplustrat ofera posibilitatea de a se face economii si mai mari folosind in miezul conductei materiale reciclate sau fara designatie de presiune, ceea ce contribuie si la aspectul de mediu.
Tot din polietilena sunt realizate si produse complementare ale sistemului de alimentare cu apa, cum ar fi caminele de apometru. Aceste incinte sunt absolut indispensabile oricarui bransament, si au rolul de a proteja si a oferi acces la zona de bransare – robineti si contor – catre conducta principala de alimentare. TERAPLAST a dezvoltat in permanenta astfel de produse, avand astazi o gama larga de dimensiuni atat pe diametru cat si pe inaltime, si, evident, dotari. Caminele pot avea structura peretelui monostrat, dar si aici, la fel ca la conducte, pentru aplicatii unde este nevoie de rezistenta crescuta la temperaturi scazute au inceput sa apara caminele dublustrat, in unele cazuri completate de izolatie suplimentara din polietilena expandata. Portofoliul complet al companiei este compus, astfel, din:
- Camine Dn500 H800 mm mono si dublustrat
- Camine Dn500 H1.200 mm mono si dublustrat
- Camine Dn500 H1.500 mm mono si dublustrat
- Camine Dn800 H1.200 mm mono si dublustrat
- Camine Dn800 H1.500 mm monostrat
- Camine Dn1.000 H1.250 mm monostrat
Toate caminele au capace dotate cu perna de aer ce protejeaza suplimentar de temperaturi scazute, iar modelele mari ‒ Dn800, respectiv Dn1.000 ‒ sunt dotate cu scari pentru usurarea accesului in interior.
Daca v-am trezit interesul, va invitam sa descoperiti intreaga gama TERAPLAST de produse pentru alimentare cu apa, cu informatii suplimentare in cataloagele de produse si pe site-ul nostru, www.teraplast.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 222 – martie 2025, pag. 3-5
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns