In fata cresterii preturilor la energie si a normelor de mediu tot mai stricte, reabilitarea energetica a cladirilor devine o necesitate. Inlocuirea usilor si ferestrelor cu solutii moderne, eficiente din punct de vedere energetic, este unul dintre elementele-cheie ale acestui proces.
Cum afecteaza inlocuirea tamplariei certificarea energetica a unei cladiri?
Certificarea energetica a cladirilor este procesul de evaluare a eficientei energetice a unei cladiri, ce are ca scop identificarea impactului asupra mediului. In Romania, ca si in multe alte tari, certificarea energetica este obligatorie pentru cladirile noi si renovate. Cel mai popular sistem de certificare din Romania este LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
In sistemul LEED, inlocuirea tamplariei cu una eficienta din punct de vedere energetic poate contribui la obtinerea unui scor mai mare in categoria „Energie si Atmosfera”. Ferestrele si usile moderne din aluminiu, caracterizate printr-o izolare termica ridicata, pot reduce semnificativ necesarul de energie al unei cladiri pentru incalzire si racire. In plus, utilizarea materialelor reciclate, cum ar fi aluminiul cu emisii reduse oferit de ALUPROF, poate contribui la obtinerea unui punctaj bun in categoria „Materiale si resurse”.
„In prezent, introducem un nou aluminiu, mult mai ecologic”, explica Hubert NUCKOWSKI, Director General al ALUPROF SYSTEM ROMANIA, explicand ca „Ultra Low Carbon Aluminium este un lingou cu emisii foarte scazute de carbon, derivat din folosirea a 85% aluminiu reciclat. Acesta se caracterizeaza printr-un coeficient de emisii de 1,24 eCo2/kg, deci semnificativ mai mic decat media europeana pentru lingouri de aluminiu, care se situeaza la nivelul de 6,3 eCo2/kg. Atat lingourile Ultra Low Carbon, cat si cele Low Carbon (2,9 eCo2/kg) asigura reducerea amprentei de carbon a constructiei.”
Pe langa sistemul international de certificare energetica LEED, Romania are si un sistem national de certificare energetica in conformitate cu o directiva a Uniunii Europene. In cadrul acestui sistem, cladirile sunt clasificate pe o scara de la A (cladiri eficiente energetic) la G (cladiri cu eficienta energetica scazuta). Inlocuirea tamplariei cu una eficienta energetic poate contribui la imbunatatirea clasei energetice a unei cladiri, ceea ce se traduce prin costuri de exploatare mai mici si o valoare de piata mai mare a proprietatii.

Terminal plecari internationale, judetul Timis, Romania. Sisteme utilizate: MB-45, MB-79N ST, MB-SR50N, MB-SR60N
Rentabilitatea investitiei in ferestre si fatade eficiente energetic
Investitia in ferestre si fatade eficiente energetic nu este doar un omagiu adus mediului, ci, mai presus de toate, o cheltuiala ce se amortizeaza, chiar daca aici este important sa se tina cont de perspectiva pe termen lung. Utilizarea sistemelor moderne permite reducerea costurilor atat pentru incalzirea cladirii iarna, cat si pentru racirea acesteia in timpul verii.
Date interesante sunt furnizate de simularea realizata de ALUPROF impreuna cu Serge FERRARI pentru o cladire de spital din Berlin, unde au fost utilizate ecrane de protectie pentru ferestre. Dupa analizarea rezultatelor, s-a constatat ca cererea anuala de energie pentru fatada sudica echipata cu ecrane parasolare s-a redus cu 50%, iar pentru intreaga cladire, cu 30%. In plus, cercetarile efectuate de ALUPROF si Universitatea de Tehnologie din Cracovia au demonstrat ca un oblon exterior poate proteja ferestrele de pierderea caldurii cu pana la 26%.
Reducerile necesarului de energie sunt doar un aspect al economiilor. Este de remarcat faptul ca ferestrele din aluminiu au o durata de viata mai lunga (chiar si de 45 de ani) comparativ cu materialele precum PVC-ul (in medie, 25-35 de ani). Ferestrele si usile din aluminiu nu necesita nici intretinere suplimentara, asa cum este cazul tamplariei din lemn.
Exemple de modernizare cu ajutorul solutiilor ALUPROF
ALUPROF ofera o gama larga de sisteme din aluminiu care sunt utilizate in reabilitarea energetica a cladirilor. Un exemplu il constituie ferestrele si usile din aluminiu din sistemul MB-79N, care combina parametrii de izolare ridicata cu estetica moderna, permitand construirea de cladiri cu geamuri mari si linii de separare minime. Coeficientul Uw de 0,64 W/(m2k) permite ca ferestrele sa fie utilizate in cladiri ce necesita o eficienta energetica ridicata, inclusiv case pasive. Geamurile panoramice pot fi obtinute si prin utilizarea ferestrelor glisante in sistemul MB-SKYLINE TYPE R. Usile de pana la 4 metri, cu un canat cantarind pana la 1.200 kg, permit proiectarea unor pereti de sticla spectaculosi. Designul specific cu zero stalpi faciliteaza utilizarea de parasolare de tip SkyFlow sau SkyRoll, ceea ce, conform cercetarilor, reduce semnificativ consumul de energie in sezonul estival.
In schimb, pentru modernizarea cladirilor istorice, elegante, putem utiliza ferestre si usi din sistemele MB-FERROLINE sau MB-SLIMLINE. Primul dintre ele este dedicat strict cladirilor istorice. Datorita designului sau, acest sistem permite pastrarea aspectului original al fatadei, ridicand in acelasi timp standardul energetic al cladirii. A doua solutie este dedicata cladirilor cu design modern si este frecvent utilizata la revitalizarea cladirilor, unde se imbina stilurile sau scopul cladirii este schimbat. Acest sistem se caracterizeaza prin profile inguste, care ingaduie patrunderea unei cantitati mai mari de lumina naturala, din diverse unghiuri, in interior.
Controleaza clima, controleaza costurile
Modernizarea energetica a cladirilor este o investitie cu beneficii atat economice, cat si de mediu. Inlocuirea tamplariei cu una eficienta energetic este unul dintre elementele-cheie ale acestui proces. Tamplaria din aluminiu, oferita de companii precum ALUPROF, constituie o solutie moderna si durabila pentru a obtine o eficienta energetica ridicata intr-o cladire.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 8-9
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns