«

»

CONSITRANS: Extinderea, modernizarea si dotarea UPU-SMURD la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau

Share

 

 

 

Romania a adoptat, prin Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, directiile generale de dezvoltare in vederea asigurarii accesului echitabil la servicii de sanatate de calitate, cat mai apropiate de nevoile individului si comunitatii. In acest context, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau avea nevoie de imbunatatirea serviciilor medicale de urgenta pentru zona judetului Salaj.

Sectia UPU-SMURD a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau gestioneaza aproximativ 50.000 de pacienti pe an, functionand in incinta corpului B, construit in 1979. In 2007, a fost realizata o extindere frontala minimala pentru zona de primiri urgente, insa spatiul ramanea insuficient pentru volumul de activitate in crestere.

 

 

Pentru a raspunde acestei nevoi critice, Consiliul Judetean Salaj a initiat un proiect major de extindere, modernizare si dotare a UPU-SMURD, cu scopul de a imbunatati conditiile de tratament si de a asigura spatii adecvate pentru fiecare specialitate medicala de urgenta.

 

 

Etapele proiectului

  1. Studiu de Fezabilitate – realizat pentru a determina configuratia optima a zonei UPU-SMURD si estimarea costurilor;
  2. Obtinerea finantarii – proiectul a fost finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020;
  3. Proiect tehnic si autorizatie de construire – aprobate inainte de demararea lucrarilor;
  4. Executia lucrarilor – desfasurata in mai multe etape, avand in vedere functionarea continua a spitalului.

 

Structura extinderii

Proiectul a inclus trei zone principale de interventie:

  • Extinderea frontala – situata la parter, cu spatii pentru sosirea ambulantelor, zona de receptie, registratura, triaj, cabinete pentru pediatrie si urgente stomatologice, un izolator chimic pentru pacientii contaminati si o sala de asteptare pentru apartinatori;
  • Reconfigurarea corpului B – prin compartimentarea optimizata a incaperilor existente pentru ortopedie, ginecologie, camere pentru medici si asistente, zone de depozitare si grupuri sanitare;
  • Extinderea posterioara – cea mai complexa parte a proiectului, desfasurata pe parter si demisol. Include sali pentru tratament intensiv, imagistica medicala (CT si radiografie), acces din exterior pentru pacienti in stare grava si o parcare acoperita pentru personal.

Din punct de vedere al proiectarii, principala problema a fost reorganizarea circuitelor medicale prin structura existenta a Corpului B, avand deschideri limitate. S-au realizat consolidari locale pentru toate golurile ce nu au fost in proiectul initial din 1979, dar si pentru noile goluri propuse. Extinderile au fost limitate din cauza spatiului restrans din jurul Corpului B, fiind necesara asigurarea de circulatii auto in curtea spitalului.

Structura extinderilor a fost realizata din cadre de beton armat. Consolidarea s-a realizat cu profile metalice in jurul golurilor si camasuire cu beton armat la pereti. Compartimentarile au fost realizate din caramida sau gips-carton, in functie de rezistenta la foc sau functiunea spatiului. Peretii au fost finisati cu vopsitorie lavabila, iar pe zonele cu circulatie intensa sau unde exista riscul de lovire a peretilor s-au montat profile si placi de protectie din plastic specifice pentru spitale.

S-au montat tamplarii PVC pentru exterior. La interior, majoritatea usilor saloanelor sunt tip glisant cu deschidere fara atingere, pentru asigurarea unei circulatii facile.

Zona UPU-SMURD a fost dotata cu toate instalatiile aferente unei unitati spitalicesti moderne, toate fiind nou-realizate.

Instalatia electrica a fost complet refacuta, cu un tablou general dedicat pentru UPU-SMURD. S-au realizat circuite pentru iluminat, prize, forta si alimentarea echipamentelor de climatizare. Ansamblul spitalicesc a beneficiat de achizitia unui grup electrogen nou, ce acopera intregul consum, astfel ca, in cazul unei intreruperi de curent, activitatea sa nu fie oprita.

S-au proiectat, pe partea de curenti slabi, sisteme de detectie si alarmare incendiu si instalatii de voce-date in toate saloanele si cabinetele, pentru asigurarea transmiterii datelor medicale electronic.

Instalatiile sanitare au fost inlocuite complet, inclusiv zonele de coloane aferente parterului. S-au realizat grupuri sanitare noi, lavoare pentru toate cabinetele, retea noua pentru hidranti si drenchere pentru protectia zonei UPU-SMURD fata de corpurile invecinate.

Instalatiile HVAC sunt diferentiate intre demisol si parter. La demisol fiind spatii fara cerinte speciale, s-a optat pentru incalzire prin radiatoare de la reteaua de termoficare a spitalului. La parter, in zonele medicale s-au prevazut VCV-uri controlate individual. Acestea primesc agent termic cald de la reteaua de termoficare a spitalului si agent termic rece de la un chiller nou amplasat pe terasa extinderii posterioare.

 

 

La demisol s-au prevazut instalatii de desfumare pentru parcare si instalatii de presurizare in sasurile de pe caile de evacuare, conform normativelor in vigoare.

S-a refacut si extins instalatia de gaze medicale astfel incat toate paturile si cabinetele sa aiba console medicale dotate cu aer comprimat, oxigen si vacuum. Suplimentar fata de ce exista in spital s-a prevazut o instalatie de producere vacuum.

Lucrarile au demarat in 2021 cu extinderea posterioara, aceasta implicand lucrari de o complexitate mai mare, fiind necesar un zid de piloti, extinderea evacuarii adapostului ALA, relocarea unor conducte de canalizare si a unei tevi de alimentare cu gaz. A urmat, in 2023, inceperea lucrarilor la extinderea frontala, unde au fost mai putine retele de relocat, lucrarea desfasurandu-se mai rapid.

Provocarea principala a venit din faptul ca tot santierul a trebuit sa se desfasoare cu afectarea minimala a functiunilor spitalului, instituindu-se toate masurile pentru protejarea pacientilor si personalului si permiterea pastrarii functionale a circuitelor medicale.

 

 

Rezultatul proiectului

In ciuda dificultatilor, proiectul a fost finalizat cu succes, oferind judetului Salaj o unitate UPU-SMURD modernizata, conform standardelor actuale. Aceasta investitie asigura conditii optime pentru interventiile de urgenta, contribuind la cresterea calitatii serviciilor medicale oferite comunitatii.

 


Proiectant: S.C. CONSITRANS SRL

Constructor: S.C. TCI CONTRACTOR GENERAL SA


 

 

Autor:

arh. Radu POPESCU – sef departament Constructii Civile, Consitrans SRL

 

 



 

CONSITRANS SRL
Str. Polona nr. 56, Bucuresti
office@consitrans.ro
www.consitrans.ro

 

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 18-19

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/04/09/consitrans-extinderea-modernizarea-si-dotarea-upu-smurd-la-spitalul-judetean-de-urgenta-zalau/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>