
prof. ing. Nicolae NOICA – directorul general al Bibliotecii Academiei Romane, membru de onoare al institutiei
Spaima constanta a romanilor, cutremurele raman, chiar si-n vremurile moderne, imposibil de anticipat si de anuntat populatiei din timp. Ciclicitatea de 35-40 de ani, luata in calcul pana nu demult, nu mai este valabila, seismele putandu-se produce oricand, a avertizat prof. ing. Nicolae NOICA, membru de onoare al Academiei Romane si fost ministru al Lucrarilor Publice, in cadrul sesiunii de dezbateri si comunicari stiintifice cu tema Cutremurele – o provocare pentru cercetare si societate, organizata in data de 4 martie la Biblioteca Academiei. El a aratat ca, din pacate, arhivele care contineau rapoarte si expertizari privind riscul seismic al unor mii de cladiri au ajuns intr-un subsol la Braila, ca si arhiva Proiect Bucuresti dupa privatizare, ceea ce reprezinta o irosire a unor eforturi importante. Pledand pentru recuperarea acestor documente valoroase, directorul Bibliotecii Academiei si-a exprimat regretul ca reprezentantii administratiei publice locale nu considera evaluarea si consolidarea cladirilor o prioritate, desi constituie o chestiune de siguranta nationala. „Este vorba despre viata oamenilor!”, a subliniat prof. ing. Nicolae NOICA, propunand introducerea in Legea nr. 212/2022 a unor sanctiuni severe pentru depasirea termenelor privitoare la reducerea riscului seismic, sanctiuni mergand de la amenzi substantiale pana la destituirea edililor vinovati.
Autoritatile locale si institutiile publice trebuiau sa inceapa evaluarea vizuala rapida a tuturor cladirilor la 1 ianuarie 2024, iar aceste proceduri trebuiau finalizate la 1 noiembrie 2024. Din pacate, acest termen nu a fost respectat, a confirmat situatia ingrijoratoare ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, CSEKE Attila. Aratand ca bugetul pentru cele patru programe de investitii privind consolidarea de risc seismic este unul record, ministrul a indemnat autoritatile locale sa depuna documentatiile necesare pentru a aplica la aceste programe. „Cu siguranta, se poate spune ca va veni un cutremur de mare amplitudine; cand va veni, nu putem sa stim cu siguranta. Intrebarea este cum ne va gasi, si depinde numai si numai de noi sa ne gaseasca cu fondul locativ mai in siguranta decat suntem astazi”, a declarat CSEKE Attila.

Prabusirea blocului Carlton, o cladire moderna pentru acea vreme, cu 12 etaje. Majoritatea persoanelor decedate in Bucuresti in urma seismului din noiembrie 1940 se gaseau in aceasta cladire, neinregistrandu-se niciun supravietuitor in urma prabusirii ei
La randul sau, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed ARAFAT, a punctat nevoia pregatirii populatiei pentru a face fata cutremurelor, aratand ca portalul fiipregatit.ro ofera sfaturi de actiune pentru multiple tipuri de crize, nu doar in caz de seism. Seful DSU a avertizat insa ca, in multe blocuri, exista problemele „ascunse” determinate de modificarile neautorizate facute in apartamente, a caror amploare nu se cunoaste. „Nu avem idee care este numarul lor, e foarte greu sa faci controale in casele oamenilor sa vezi ce au facut in apartamente”, a explicat Raed ARAFAT. In plus, el a cerut sa fie oprita „construirea canibalistica”, referindu-se la cartierele noi unde masinile pompierilor nu pot intra, din cauza cailor de acces prea inguste. Seful DSU a anuntat totodata ca, in perioada 21 – 25 iunie, va avea loc un exercitiu major de cutremur in Bucuresti si intr-o alta localitate, pentru a se testa si imbunatati mijloacele de interventie si regulamentele.
Dintre specialistii prezenti la eveniment, prof. univ. dr. ing. Radu VACAREANU, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, s-a referit la harta privind actiunea seismica la nivelul tarii, aratand ca exista doua zone, in functie de panta curbei de hazard. Bucurestiul prezinta o seismicitate mare, spre deosebire de Cluj-Napoca, de pilda, unde seismicitatea este redusa. Prof. univ. dr. ing. Paul IOAN, de la aceeasi universitate, a prezentat cauzele principale ale riscului seismic, explicand ca betonul imbatraneste accelerat dupa 60 de ani, din cauza unor reactii chimice, spre deosebire de zidarie. El a pledat pentru solutii tehnice moderne, precum pastrarea fatadei cladirilor importante, cu ridicarea de constructii noi in spate, dar si pentru consolidare exterioara a unor imobile, metoda care nu necesita mutarea locatarilor.
Acad. Dan BALTEANU a vorbit despre obiectivele Comisiei pentru Reducerea Efectelor Dezastrelor Naturale, al carei presedinte este, afirmand ca sunt urmarite nu numai cutremurele, ci si inundatiile, seceta si desertificarea. In plus, Comisia are in atentie si noua impartire administrativ-teritoriala a tarii, in functie de modul de interventie la dezastre.
Concluzia a fost ca, la 48 de ani de la cutremurul din 1977, care a dus la moartea a 1.570 de oameni (dintre care 1.391 numai in Bucuresti), la ranirea a circa 11.300 de persoane la nivel national si distrugerea a aproximativ 35.000 de locuinte, sunt inca foarte multe lucruri de facut, pentru ca viitoarele seisme sa nu mai produca tragedii de asemenea proportii.
Recent aparuta, lucrarea Evaluarea riscului seismic pentru cladirile rezidentiale din Bucuresti construite inainte de 1990, semnata de prof. Florin PAVEL si prof. Paul IOAN si prefatata de acad. Nicolae St. NOICA, ofera „o inventariere exhaustiva a tipurilor de structuri realizate de-a lungul anilor in Bucuresti, avariile si degradarile specifice fiecarui tip de structura, prezentarea succinta diverselor sisteme de consolidare realizate de-a lungul anilor.”
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 56-57
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns