«

»

FIEC: Oferte din tari terte in achizitiile publice: Spre o piata echitabila a constructiilor

Share

 

 

 

La o conferinta desfasurata in luna martie la Zagreb, liderii din industria constructiilor au discutat despre provocarea tot mai mare pe care o reprezinta companiile de constructii din tari terte, in special China, care liciteaza pentru contractele de infrastructura publica in Europa la preturi foarte mici. Evenimentul, gazduit de FIEC si parteneri, a solicitat o strategie cuprinzatoare a UE pentru a asigura conditii de concurenta echitabile si a preveni practicile de concurenta neloiala in achizitiile publice.

 

 

 

Ofertanti din afara UE in Europa si practici denaturante

La 19 martie, la Zagreb, Federatia Europeana a Industriei Constructiilor (FIEC), impreuna cu HUP (Hrvatska udruga poslodavaca ‒ Asociatia Angajatorilor Croati) si EIC (Asociatia Antreprenorilor Internationali Europeni), in cooperare cu EFBWW (Federatia Europeana a Lucratorilor din Constructii si Prelucrarea Lemnului) si SGH (Sindicatrul Croat al Constructiilor), au gazduit conferinta comuna Oferte din tari terte in achizitiile publice: Spre o piata echitabila a constructiilor.

FIEC a participat recent la mai multe astfel de initiative menite sa constientizeze pericolele pe care concurenta neloiala le prezinta pentru sectorul european al constructiilor si necesitatea unor masuri puternice pentru a combate aceasta problema. Conferinta de la Zagreb a facut parte dintr-un efort comun la nivelul UE de a aborda aceste probleme si altele conexe si a actiona in directia restabilirii unor conditii de concurenta echitabile pentru contractantii europeni pe piata unica a UE, o conditie fara exceptie pentru sectorul constructiilor.

Structurata pe 3 paneluri de discutii, conferinta a reunit reprezentanti ai autoritatilor contractante nationale, ministerelor relevante, companii de constructii, sindicate, reprezentanti ai industriei, mediul academic si institutii UE. Interventiile si prezentarile s-au concentrat pe implicatiile politice, economice si sociale ale concurentei neloiale din partea ofertantilor din afara UE in Europa si pe solutiile aplicate in prezent, respectiv potentialele solutii pentru a aborda problemele ce decurg din practicile denaturante.

In ultimul deceniu, am vazut un numar tot mai mare de proiecte de infrastructura publica atribuite intreprinderilor de stat (SOE) din tari terte, in special China, la preturi extrem de mici, cu care companiile private europene nu pot concura. In plus, UE si-a deschis intr-o mare masura pietele de achizitii publice catre tarile terte, in timp ce multe alte economii au avut un acces limitat la politica de piata”, a explicat Afonso BRITO, analist de politici FIEC, in cadrul sesiunii de deschidere a evenimentului.

 

Abordare recomandata si posibile solutii

Desi recunoastem eforturile la nivelul UE pentru a aborda aceste deficiente, FIEC continua sa solicite o strategie cuprinzatoare a UE pentru a promova conditii de concurenta echitabile si concurenta loiala. Acesta este unul dintre mesajele-cheie ale Federatiei impartasite si sustinute de partenerii sai, EIC, FETBB si HUP, care au avut, de asemenea, un rol activ in discutii.

Achizitiile publice ar trebui sa fie incurajate in acest sens”, a remarcat BRITO, „si Uniunea Europeana ar trebui sa finanteze doar proiectele de achizitii care sunt atribuite companiilor europene sau companiilor din tari care au semnat un acord care sa le ofere acces reciproc la piata de achizitii a UE”, a adaugat el. In ceea ce priveste subventiile externe, FIEC a reiterat importanta impiedicarii companiilor extracomunitare sa depuna oferte nejustificat de avantajoase din cauza existentei subventiilor. Mai mult, analizand Regulamentul privind subventiile straine, o reducere a sarcinii de reglementare asupra companiilor din UE (si Comisiei Europene) va oferi beneficii comune.

Prin prezentarea sa, Directorul EIC, Frank KEHLENBACH, a concluzionat ca „fiecare membru al WTO este liber sa se adere la GPA (Acordul de achizitii publice), astfel incat operatorii sai economici sa poata beneficia de pietele deschise de achizitii”. El a reamintit ca UE promoveaza aderarea tarilor terte la GPA fata de partenerii sai comerciali. In plus, partenerii comerciali ai UE pot cere UE sa negocieze un acord de liber schimb cu un capitol cuprinzator privind achizitiile publice. „Daca, totusi, o tara terta este reticenta sa aleaga una dintre aceste optiuni, atunci acquis-ul comunitar al UE nu ofera operatorilor economici (din astfel de tari) acces sigur la procedurile de achizitii publice din UE si acestia pot fi exclusi.

In ceea ce priveste Regulamentul privind subventiile straine, o proportie semnificativa din comunitatea constructiilor ar dori ca pragurile de notificare pentru achizitiile publice sa fie reduse, in special pentru statele membre mai mici ale UE. FIEC considera ca ar trebui sa se foloseasca mai bine instrumentul din oficiu, care permite Comisiei Europene sa deschida dosare pe baza depunerilor partilor interesate.

Angajatorii croati au remarcat ca daunele pe termen lung aduse economiei nationale legate de concurenta neloiala depasesc cu mult economiile pe termen scurt pentru cumparatorii publici. „Achizitiile publice ar trebui folosite ca instrument pentru a maximiza impactul pozitiv al investitiilor mari in infrastructura asupra economiei interne. Acest lucru poate fi asigurat doar prin conditii de piata echitabile in care companiile nationale au acces egal la contracte. Scopul tuturor este un sector de constructii puternic, cu o forta de munca bine platita si operatiuni moderne care pot concura la nivel regional”, a declarat Irena WEBER, Director General HUP.

 

Intreprinderi cu capital de stat: instrumentul online

Descoperiti cazurile identificate: vizitati harta intreprinderilor de stat (https://soes-in-europe.eu/map.php) elaborata de FIEC, in cooperare cu EIC, EuDA (Asociatia Europeana de Dragare) si UNIFE (Industria Feroviara Europeana), un site web despre procedurile de achizitii publice incepand din 2009, unde intreprinderile de stat din tari terte au avut succes, au esuat si unde rezultatul este inca deschis. Accentul geografic se afla pe UE27, Regatul Unit, Elvetia si Balcanii de Vest. Informatiile sunt disponibile publicului si se refera la contractele de constructii, dragare si material rulant.

 

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 28

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/04/09/fiec-oferte-din-tari-terte-in-achizitiile-publice-spre-o-piata-echitabila-a-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>