«

»

FPSC: Construction & Infrastructure Summit 2025 – participare record si discutii cu miza importanta la nivel national si local

Share

 

 

In data de 13 martie 2025, Cluj-Napoca a devenit centrul de interes pentru operatorii din sectorul constructii care activeaza in zona, prin organizarea unei ample conferinte sub egida Patronatului Societatilor din Constructii, cu sustinerea Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

Construction & Infrastructure Summit, moderat de Alexandra STOICA, presedinte Filiala Transilvania a Patronatului Societatilor din Constructii, a reunit cca 400 de participanti din mediul de afaceri, autoritati publice locale si centrale, mediul academic si mass-media. Evenimentul s-a desfasurat in Sala Grande Vista din Wonderland Cluj-Napoca, incepand cu ora 17:00, sesiunea de networking prelungindu-se pana aproape de miezul noptii.

 

 

Evenimentul a fost onorat de prezenta a numerosi invitati de prestigiu, intre care s-au remarcat: dr. ing. Cristian ERBASU – presedinte FPSC si CAIR (Confederatia Antreprenorilor si Investitorilor din Romania), Gheorghe FALCA – europarlamentar, Lucian BODE – deputat, presedinte al Comisiei pentru transporturi si infrastructura, Ovidiu CIMPEAN – deputat, vicepresedinte in Comisia pentru afaceri europene, Remus LAPUSAN – deputat, secretar al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare, Dan TARCEA – viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca, si reprezentanti ai autoritatilor publice locale din judetele limitrofe.

 

In primul panel de discutii, presedintele FPSC, Cristian ERBASU, a atras atentia asupra efectelor retragerii facilitatilor pentru angajatii din constructii si lipsei de predictibilitate care afecteaza major activitatea societatilor din acest segment. FPSC a anticipat urmarile acestor masuri si faptul ca nu toti operatorii economici vor putea face fata acestor schimbari, iar cifrele oficiale oferite de INS confirma acest lucru: volumul lucrarilor de constructii a scazut, ca serie bruta, cu 67,2%, fata de luna decembrie 2024, iar castigul salarial mediu net a inregistrat scaderi intre 11,5% si 15,5% in luna ianuarie, fata de decembrie 2024.

Adriana IFTIME, director general FPSC, s-a referit in principal la Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor (CATUC), un proiect de lege aflat de mai bine de un an in procedura parlamentara, extrem de important pentru sector, exprimandu-si rezerva fata de o eventuala aprobare in urmatoarea perioada. Pentru federatie, si implicit pentru majoritatea firmelor care activeaza cu buna credinta pe piata, subiectul certificarii tehnico-profesionale a firmelor de constructii este unul esential, prevederile din CATUC referitoare la infiintarea unui organism mixt de certificare, in care sa fie reprezentante organismele patronale si profesionale, institutii de invatamant si ministerul cu prerogative in sectorul constructii, fiind sustinut de federatie.

Din partea patronatelor membre FPSC au mai sustinut prelegeri Liviu SIMION, presedinte al Patronatului Societatilor din Constructii, si Alexandru FULGA, presedintele Patronatului Proiectantilor in Constructii.

 

 

In al doilea panel, accentul s-a pus pe problemele locale, un subiect de mare interes fiind construirea metroului in municipiul gazda al evenimentului, fata de care s-au conturat doua curente divergente: contestatarii proiectului apreciaza ca o astfel de investitie nu se justifica, in timp ce sustinatorii acestuia considera ca numai cei cca 70.000 de calatori care se deplaseaza zilnic pe ruta Floresti – Cluj-Napoca ar justifica necesitatea acestei noi optiuni de transport, estimativ 140.000 – 200.000 de cetateni urmand sa utilizeze zilnic viitorul metrou.

 

Un alt subiect de interes l-a reprezentat Centura Metropolitana, care intarzie sa fie finalizata. Cristian ERBASU a explicat ca unul dintre motive il constituie alunecarile de teren caracteristice zonei si lipsa unor studii geotehnice corespunzatoare la nivel de SF, implicit subevaluarea investitiei. Solutia corecta ar fi fost – in viziunea dlui ERBASU – efectuarea unor studii de teren corespunzatoare si licitarea in doua etape: proiectare si ulterior executie.

 

In ceea ce priveste prezenta firmelor non-UE – in speta a firmelor turcesti – in tot mai multe proiecte, nu numai din zona Cluj-Napoca, ci in toata tara, presedintele FPSC este de parere ca atat experienta, cat si dotarile acestora pot aduce un plus in executia lucrarilor de infrastructura, alaturi de constructorii romani.

 

Conferinta Construction & Infrastructure Summit a fost o reusita, facilitand un dialog plin de substanta si extrem de util pentru participanti, devenind un reper si un model de eveniment dedicat sectorului nostru.

 

 

 

Autor:

Irina FORGO − director FPSC

 

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 16-17

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/04/09/fpsc-construction-infrastructure-summit-2025-participare-record-si-discutii-cu-miza-importanta-la-nivel-national-si-local/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>