«

»

GORDIAS: Provocari si solutii ingineresti adoptate la proiectarea extinderii terminalului aeroportului „Traian Vuia” din Timisoara

Share

 

 

Proiectarea unei noi structuri in extinderea unui terminal de aeroport reprezinta o provocare majora pentru ingineri, avand in vedere necesitatea colaborarii intre multiple specialitati, precum arhitectura, topografie, instalatii, productie, executie si proiectare de structuri. In cazul extinderii aeroportului „Traian Vuia” din Timisoara, echipa de proiectare pe specialitatea de rezistenta, formata din asocierea Metroul SA, Gordias SRL si Plan 31 RO SRL, a avut de infruntat o serie de provocari. Cateva dintre acestea le vom prezenta in cele ce urmeaza, impreuna cu solutiile aplicate.

 

 

Avand in vedere cresterea cererii pe piata curselor aeriene, managementul Aeroportului International „Traian Vuia” din Timisoara a decis extinderea terminalului existent de sosiri pentru curse externe prin construirea unui nou terminal de plecari externe, integrat intr-un design arhitectural unic, in care intregul terminal de aeroport are forma unui avion (fig. 1). Noua constructie include un parter si un etaj partial, precum si o zona de subtraversare. Intreaga structura are o inaltime maxima la atic de 12,50 m si o deschidere maxima de 23,60 m. Stalpii si planseul intermediar sunt realizate din beton prefabricat, pe care se sprijina structura metalica, incluzand acoperisul si copertinele in consola, alcatuite in principal din grinzi cu zabrele, precum si structura metalica de inchidere a fatadelor (fig. 2). Echipa Gordias a avut un rol integrator in proiectarea structurilor si a asigurat si implementarea solutiilor pentru structurile metalice ale noului terminal, dezvoltand detalii inovatoare pentru integrarea formelor unice in ansamblul complex al intregului terminal.

 

Fig. 1: Plan parter arhitectural – faza S.F. (Proiectant de arhitectura pentru faza S.F.: WH Project SRL)

Fig. 2: Configuratia structurii extinderii (Proiectant de specialitate beton: Plan 31 RO SRL)

 

Proiectarea structurilor a inceput cu o scanare 3D a structurii existente si a amplasamentului noii constructii, pentru a obtine o imagine completa a situatiei existente. Combinarea structurilor din beton cu cele metalice reprezinta intotdeauna o provocare, din cauza diferentelor in tolerantele de executie si a solutiilor speciale de fixare. Din acest motiv, ajustarea detaliilor de rezemare a structurii metalice s-a facut pe baza ridicarilor topografice ale elementelor din beton prefabricat, eliminand astfel abaterile rezultate din montajul prefabricatelor din beton. Un exemplu de prindere a copertinei metalice de stalpul de beton este ilustrat in fig. 3. O alta provocare inginereasca a fost determinata de forma structurii, din cauza careia inclinarea acoperisului variaza, facand ca structura sa devina complexa, alcatuita din elemente si ansambluri unice (fig. 4). Aceasta a necesitat adoptarea unor imbinari complexe (fig. 5).

 

Fig. 3: Prinderea elementelor metalice de stalpul de beton

Fig. 4: Structura metalica a acoperisului

Fig. 5: Imbinarile complexe executate si verificarea lor intr-un software de calcul avansat (IdeaStatica)

 

In urma montarii structurii metalice de rezistenta, am realizat o evaluare a structurii prin scanare 3D (fig. 6), care a permis monitorizarea abaterilor provenite din fabricatia si executia acesteia. Acest pas este esential pentru o structura de asemenea dimensiuni si complexitate, oferind posibilitatea de a evalua efectul imperfectiunilor geometrice asupra comportarii structurii sub efectul incarcarilor analizate.

 

Fig. 6: Norul de puncte din scanarea 3D

 

In cadrul fiecarui proiect apar, de obicei, situatii neprevazute generate in timpul executiei, care conduc la modificari si necesita spirit de inovare. Un impact semnificativ l-a avut transformarea peretelui rezistent la foc, cu o inaltime mai mare de 10 m, care initial era prevazut din zidarie. Pe considerentul problemelor de stabilitate globala, acesta a fost inlocuit cu un sistem cu structura de rezistenta din profile laminate si bare cu pereti subtiri placate cu gips-carton. Aceasta transformare a impus implementarea unor prinderi noi in stalpii de beton deja existenti, intr-un spatiu restrans, obturat de structurile deja instalate (fig. 7).

 

Fig. 7: Prinderile structurii de sustinere a peretelui rezistent la foc

 

Chiar daca esenta lucrarilor de construire a unui nou terminal sau extinderea unui terminal existent de aeroport este optimizarea traseelor pasagerilor si reducerea timpului de imbarcare, studii in acest sens arata ca diversitatea si complexitatea dorintelor utilizatorilor si operatorilor intra in conflict cu preferintele estetice ale proiectantilor. Speram, totusi, ca am contribuit la dezvoltarea acestui aeroport de importanta strategica si va invitam sa experimentati zborurile internationale din Terminalul nou al Aeroportului International „Traian Vuia” din Timisoara! (fig. 8, 9)

 

Fig. 8: Structura metalica modelata integral

Fig. 9: Structura finalizata

 

 

 

Autor:

prof. dr. ing. Zsolt NAGY – Director Gordias SRL

 

 

GORDIAS s.r.l
ClujNapoca, RO-400180
Str. Carpati nr. 1,
Telefon: +40 753 109 394
Email: office@gordias.ro
www.gordias.ro

 



  

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 48-50

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/04/09/gordias-provocari-si-solutii-ingineresti-adoptate-la-proiectarea-extinderii-terminalului-aeroportului-traian-vuia-din-timisoara/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>