«

»

RUGBY CONSTRUCT : Conversia, consolidarea si reabilitarea unei cladiri-reper – sediul ANAF sector 1

Share

 

 


Denumire proiect: CONSOLIDAREA, AMENAJAREA SI REABILITAREA TERMICA A SEDIULUI ANAF DIN STR. CARANSEBES NR. 1, SECTOR 1, BUCURESTI ‒ CORP B4, CU REGIM DE INALTIME S+P+3E+ET

Beneficiar: Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Amplasament: Str. Caransebes nr. 1, sector 1, Bucuresti

Autor: S.C RUGBY CONSTRUCT SRL, prin sef proiect ‒ arh. Cornelia POPESCU, arh. Diana MARIN, arh. Alina PADUCEL, arh. Dorian CARLIG, arh. Andreea MOLDOVEANU, arh. Bogdan BUCSA


 

 

 

Proiectul concretizeaza o initiativa a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care si-a propus revitalizarea unei cladiri cu o valoare arhitecturala deosebita, prin transformarea intr-un nou sediu de birouri. Cladirea a fost construita in 1963, avand functiunea principala de laborator de geologie, insa in ultimii ani nu a mai fost ocupata si se indreapta intr-o directie sigura: spre degradare.

Reciclarea fondului construit existent este o componenta-cheie in strategia de planificare si regenerare urbana intr-o maniera sustenabila si in acelasi timp mentinand, pe cat este posibil, autenticitatea locului. Proiectul de fata se inscrie in aceste preocupari, vizand in primul rand valorificarea elementelor arhitecturale deosebite existente si refunctionalizarea spatiilor interioare, pentru a raspunde nevoilor utilizatorilor sai.

 

 

Prin proiectare, s-a urmarit ca toate masurile impuse pentru consolidare si reabilitare sa fie rezolvate in asa fel incat aspectul exterior al cladirii sa fie mentinut. Geometric, forma generala a acesteia este paralelipipedica, dar se remarca printr-o dezvoltare libera in plan, care gazduieste accesul si scara principala, articulata prin suprafete vitrate de corpul principal. Volumul este inchis printr-o linie de atic orizontala proeminenta din beton prefabricat, in consola, care racordeaza fatada principala cu terasa constructiei. Toate aceste elemente demonstreaza valoarea arhitecturala a cladirii, astfel ca se vor pastra toate elementele definitorii originare.

Se vor implementa masuri de eficientizare energetica, precum termosisteme din vata minerala bazaltica, tencuieli perlitice, tamplarii si fatade-cortina din aluminiu cu rupere de punte termica. In plus, vor fi prevazute surse regenerabile de energie, precum panouri solare ACM si panouri fotovoltaice, iar pe fatada principala va fi prevazut iluminat arhitectural cu surse LED.

Interiorul cladirii se va recompartimenta in vederea obtinerii unui sediu functional de birouri si sali de sedinta, care va gazdui aproximativ 500 de utilizatori. Se vor reface toate finisajele interioare prin implementarea de solutii de pardoseli flotante, finisaje naturale din piatra, tavane suspendate fonoabsorbante si fonoreflectante. Toate incaperile se vor dota corespunzator cu mobilier adaptat cerintelor contemporane de lucru in spatiile de birouri.

 

 

 

Asadar, in contextul actual al preocuparilor legate de reducerea amprentei de carbon si utilizarea eficienta a resurselor, reactivarea unei cladiri-reper conduce la o dezvoltare sustenabila in aceasta directie. Proiectul de conversie va face posibila reutilizarea unei resurse existente cu o valoare arhitecturala deosebita, pentru a corespunde si a se adapta cerintelor contemporane si, in final, pentru a reintra in circuitul urban.

 

 


CONTACT: office@ipdc.ro


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 223 – aprilie 2025, pag. 26-27

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/04/09/rugby-construct-conversia-consolidarea-si-reabilitarea-unei-cladiri-reper-sediul-anaf-sector-1/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>