«

»

GEOSOND: Stabilizarea si protectia antierozionala a taluzurilor

Share

 

 

Existenta unor amplasamente pentru constructii aflate pe panta, caracterizate prin stabilitate la alunecare la limita, sau deja instabile, a impus aplicarea unor solutii de stabilizare si protectie adaptate in functie de caracteristicile geotehnice si hidrogeologice, conditiile locale si timpul de executie. Implementarea unor solutii combinate de stabilitate si protectie este ilustrata in articol (*) prin doua studii de caz pentru lucrari de stabilizare si protectie a taluzurilor la proiecte executate in Romania.

 

 

 

Primul studiu de caz pe care-l prezentam este cel al stabilizarii si protectiei unui taluz din pamant loessoid in Municipiul Galati. Taluzul cu o inaltime de circa 15 m este caracterizat prin panta relativ mare, de aproximativ 45o. Masivul din amplasament este format din pamant sensibil la umezire (PSU) ‒ praf argilos nisipos (loess), uscat, cu porozitate mare, iar in baza acesta este deja umezit, apa subterana fiind interceptata la circa 1 m de baza acestuia.

Pentru aceasta locatie a fost implementata o solutie complexa de consolidare, adaptata la conditiile din amplasament, dupa cum urmeaza: realizarea unui zid de sprijin din beton armat, la baza versantului, cu lungimea de 38 m, ancorat, fundat pe micropiloti, prevazut cu sistem de drenare a apelor (drenuri forate); structura de sprijin la creasta taluzului, cu lungime de 49,5 m, formata din micropiloti ancorati, solidarizati superior de o grinda din beton armat; protectia taluzului, pe o suprafata de circa 850 m2, prin utilizarea de material geosintetic (matrice polimerica tridimensionala extrudata fixata pe o plasa de sarma din otel dublu rasucit, protejat anticoroziv) fixat in teren prin bare metalice cu caroiaj 2x2m.

 

Profil transversal prin lucrarile de stabilizare si protectie. Imagini din timpul executiei lucrarilor

 

Pentru executia lucrarilor de consolidare s-a folosit tehnologia barelor autoforante atat pentru fundarea elementelor de beton cat si pentru fixarea materialelor geosintetice in taluz.

Pentru protectia taluzului a fost utilizata o georetea armata (compozit a carui structura 3D este incorporata intr-o armatura); stratul tridimensional este deformabil si cu porozitate ridicata, fiind o solutie permanenta, pe termen lung, pentru protectia impotriva eroziunii. In final au fost realizate lucrarile de consolidare de la baza taluzului, impreuna cu sistemul de colectare si dirijare a apelor.

 

Dificultatile intampinate pe parcursul executiei au constat in pozitionarea in panta a amplasamentului (spatiu restrans de acces si de lucru, presupunand utilizarea unor utilaje si echipamente de gabarit mic), inclinarea mare a taluzului si spatiul relativ redus de manevra la baza zidului, cat si pentru lucrarile executate pe suprafata acestuia.

 

Lucrarile executate au asigurat stabilitatea si protectia versantului si totodata s-au incadrat corespunzator ‒ peisagistic si ecologic ‒ in zona rezidentiala in care se afla amplasamentul.

 

Imagini cu taluzul dupa finalizarea lucrarilor

 

 

Cel de-al doilea exemplu este cel al stabilizarii si protectiei unui taluz din Municipiul Drobeta-Turnu Severin, situat in centrul localitatii, tot intr-o zona rezidentiala. Taluzul este caracterizat de o inaltime variabila, intre 3 si 9 m, si diferite pante. Pe suprafata acestuia sunt prezente umpluturi antropice si urme de siroire a apelor de suprafata, stratificatia terenului constand din umpluturi eterogene alcatuite din materiale de constructie, fragmente de caramida, nisip cu pietris si pamant argilos pana la 2,70 m, continuate, pana la cca. 9 m, de nisip argilos si nisip grosier, roscat, slab la mediu indesat, si nisip argilos si nisip fin, cu fragmente de calcar degradat si mic pietris. In conditiile initiale, taluzul prezenta urmatoarele caracteristici (rezultate din calcule privind stabilitatea la alunecare): factor de stabilitate supraunitar (1,11>1,00) pentru situatia de proiectare permanenta si factor de stabilitate subunitar (0,96<1,00) pentru situatia de proiectare seismica, ceea ce reflecta o stabilitate in conditii statice (factor de stabilitate supraunitar la limita) si instabilitate in conditii dinamice (factor de stabilitate subunitar).

 

Profil transversal lucrari de stabilizare si protectie taluz

 

Lucrarile de punere in siguranta si protectie a taluzului au constat din: curatarea de vegetatie si obstacole si aducerea taluzului la unghiul specificat in proiect; realizarea micropilotilor la baza si la varful taluzului prin sistemul autoforant si injectare in doua etape; realizarea unei grinzi de coronament din beton armat cu lungimea aproximativa de 50 m; realizarea unui sistem de ancore pasive (tintuire) prin autoforare si injectare in doua etape; instalarea sistemului antierozional realizat dintr-o matrice polimerica tridimensionala extrudata fixata pe o plasa de sarma din otel dublu rasucit.

In cadrul acestui proiect, sistemul de ancorare este pasiv si este permanent, servind fixarii si tintuirii plasei de protectie antierozionala. Sistemul de protectie antierozionala se ancoreaza la partea superioara si inferioara a taluzului prin micropiloti forati, intregul ansamblu constituind o lucrare definitiva de consolidare a taluzului. Micropilotii au rol atat de consolidare, cat si de asigurare a stabilitatii taluzului.

 

 

CONCLUZII

Abordarea complexa a solutiilor de stabilizare si protectie a taluzurilor atrage dupa sine si dezvoltarea si optimizarea solutiilor de executie si proiectare geotehnica, asa cum a rezultat din studiile de caz prezentate. Astfel, prin aplicarea acestor solutii combinate se asigura atat stabilitatea la alunecare cat si protectia antierozionala a taluzurilor. Utilizarea materialelor geosintetice de protectie conduce la o solutie care se integreaza peisagistic si ecologic in zona, prin asigurarea dezvoltarii ulterioare a vegetatiei.

 

 

Autori:

ing. Ionut Alexandru CIOCANIU

prof dr. ing. Sanda MANEA

ing. Petre UTA

ing. Raluca-Despina PASCALAU

 

  

(*) articol publicat la GeoSint 2025 – Conferinta Romana de Geosintetice – editia a 4-a, 3-4 aprilie 2025, Bucuresti

 

 

 


GEOSOND SA
Romania, Bucuresti, Sector 6, Strada Alexandru Ivasiuc nr. 12
Tel/fax: + 40 (21) 319 48 44; Mobil: +40 749 12 08 45 / +40 744 55 00 14
www.geosond.comoffice@geosond.combirou@geosond.com


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 224 – mai 2025, pag. 12-13

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/05/12/geosond-stabilizarea-si-protectia-antierozionala-a-taluzurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>