«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Aluminiul de noua generatie in constructii – cum schimba materialele cu emisii reduse arhitectura?

Share

 

 

In confruntarea cu provocarile globale generate de schimbarile climatice, durabilitatea devine o prioritate in mai multe industrii, inclusiv in industria constructiilor. In Romania, la fel ca in alte tari din Europa Centrala si de Est, exista o cerere tot mai mare pentru solutii ecologice si eficiente din punct de vedere energetic, care sa raspunda nevoilor arhitecturii moderne. Aluminiul, unul dintre cele mai adaptabile materiale de constructii, devine un element-cheie al acestei schimbari. Datorita tehnologiilor cu emisii reduse de carbon, care asigura durabilitatea, eficienta energetica si impactul minim asupra mediului, aluminiul joaca un rol important in modelarea cladirilor durabile ale viitorului.

ALUPROF, lider in productia de sisteme din aluminiu, introduce constant solutii care sustin transformarea pietei de constructii si arhitectura urbana din Romania.

 

 

Constructia Terminalului de Plecari Internationale – prin extinderea cladirii existente a terminalului de sosiri internationale – Etapa 1. Comuna Ghiroda, Judetul Timis, Romania. Sisteme utilizate: MB-45, MB-79N ST, MB-SR50N, MB-SR60N

 

 

Solutii ecologice de la ALUPROF

ALUPROF lanseaza pe piata produse din aluminiu cu emisii de carbon foarte reduse – lingouri cu emisii de carbon ultra reduse, de 1,2 eCo₂/kg, care contin pana la 85% aluminiu reciclat post-consum. Acesta este un pas semnificativ catre reducerea amprentei de carbon in industria constructiilor.

De asemenea, compania utilizeaza aluminiu cu emisii reduse de carbon – lingouri cu un raport de emisii de 2,9 eCo₂/kg, care contin 65% aluminiu reciclat. In comparatie cu lingourile standard, acestea reprezinta o diferenta semnificativa in emisiile de CO₂ (media in UE fiind de 6,3 eCo₂/kg).

 

 

Diferente intre aluminiul traditional si cel ecologic

Comparat cu aluminiul primar traditional, avand o valoare a emisiilor de 6,3 eCo/kg, aluminiul cu emisii reduse, de 5,7 eCo/kg, folosit de ALUPROF are aceiasi parametri de rezistenta si durabilitate. Am redus amprenta de carbon lucrand la colectarea selectiva a deseurilor individuale, implementand linii moderne de extrudare a profilelor si turnand lingouri pe o linie speciala de topire si turnare alimentata cu gaze naturale”, explica Hubert NUCKOWSKI, Director General al ALUPROF SYSTEM ROMANIA.

 

Villa Pisek, Pisek, Republica Ceha. Sisteme utilizate: MB-77HS HI, MB-86 Usi cu panou, MB-86 SI

 

 

Impactul aluminiului ecologic asupra proiectarii de cladiri durabile

Aluminiul cu emisii reduse deschide noi posibilitati in proiectarea de cladiri durabile. Datorita parametrilor mai buni de izolare si impactului mai redus asupra mediului, arhitectii pot crea structuri care sunt deopotriva estetice si ecologice. Ferestrele si usile din aluminiu cu emisii reduse, precum si fatadele, fac posibila realizarea unor proiecte cu eficienta energetica ridicata, o cerinta esentiala in constructiile pasive si eficiente din punct de vedere energetic.

 

 

Exemple de aplicare a sistemelor ALUPROF

Ferestrele si usile din aluminiu din sistemul MB-79N sunt solutii moderne care combina izolarea termica excelenta, durabilitatea si estetica. Datorita diferitelor variante, cum ar fi MB-79N E, MB-79N ST si MB-79N SI, sistemul poate fi adaptat pentru a raspunde unor nevoi si cerinte de proiect variate. Alte sisteme pentru productia de ferestre, usi si fatade marca ALUPROF ating performante si mai ridicate. Exemplele includ ferestrele si usile din aluminiu din sistemul MB-104 Pasiv sau usile glisante din sistemul MB-82HS sau MB-86N.

 

Villa Menesi, Budapesta, Ungaria. Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-86 ST

 

 

Provocarile si viitorul aluminiului cu emisii reduse de carbon

Se preconizeaza ca utilizarea aluminiului in constructii va creste cu aproximativ 9% pana in 2027, comparativ cu nivelurile din 2022, iar piata globala a aluminiului cu emisii reduse de carbon va ajunge la 171,18 miliarde de dolari pana in 2034, in crestere de la 90,75 miliarde de dolari in 2023, cu o rata de crestere anuala compusa de 5,97% intre 2024 si 2034.

„Aluminiul cu emisii reduse de carbon devine un element-cheie in practicile de construire ecologice. Insa, pentru productia de aluminiu cu emisii reduse de carbon, este necesar sa avem acces la deseuri de aluminiu, care, in ciuda nivelului ridicat de reciclare actual (95% pentru deseurile de productie, 75% pentru deseurile post-consum) este inca insuficient”, subliniaza Hubert NUCKOWSKI.

 

ibis Timisoara City Center, Romania. Sisteme utilizate: MB-SR50NI

 

 

Control the climate, control the costs

Aluminiul cu emisii reduse din noua generatie este un element-cheie al constructiilor durabile. Datorita solutiilor oferite de companii precum ALUPROF, este posibil sa se creeze cladiri care nu sunt doar estetice si functionale, ci si ecologice si mai putin costisitoare. Este o investitie care da roade la mai multe niveluri – ecologic, de afaceri si economic.

 

 

 


ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 224 – mai 2025, pag. 44-45

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/05/13/aluprof-aluminium-systems-aluminiul-de-noua-generatie-in-constructii-cum-schimba-materialele-cu-emisii-reduse-arhitectura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>