Care sunt cerintele speciale pe care trebuie sa le indeplineasca ascensoarele pentru spitale?
Ce sunt, de fapt, ascensoarele pentru spital? Consultantul in domeniul lifturilor Horst SCHICKOR (Germania) a compilat cele mai importante informatii pentru beneficiarii acestui tip special de ascensor, comentate si prezentate de ELMAS SRL BRASOV, producator de ascensoare Made in Romania.
Spitalele au nevoie de diferite tipuri de ascensoare. Printre acestea se regasesc, de exemplu: ascensoarele pentru paturi, ascensoarele pentru persoane (vizitatori si/sau personal), ascensoarele pentru marfa, ascensoarele mici de materiale si unele ascensoare cu functii mai speciale, cum ar fi ascensoarele de EVACUARE in caz de urgenta, respectiv ascensoarele de pompieri.
In acest articol ne vom concentra pe ascensoarele pentru paturi de spital.
La proiectarea unui spital sau a unei clinici, este important sa se determine mai intai capacitatea de transport si redundanta necesare. Numarul de curse al ascensorului este foarte frecvent subestimat. Prin urmare, sunt necesare calcule corespunzatoare realizate cu asistenta companiilor din domeniul tehnologiei transportului pe verticala. Antreprenorii generali sau proiectantii de specialitate care nu provin din domeniul tehnologiei transportului pe verticala nu au, de obicei, expertiza necesara.
Fisa tehnica a ascensorului ar trebui sa trateze toate aspectele unui ascensor special pentru targa/paturi. In practica europeana sunt mult mai multe cerinte pentru aceste echipamente, in comparatie cu cele uzuale care deservesc cladirile in conditii normale:
- SR EN 81-20-50 ‒ cerinte de fabricare si instalare a ascensoarelor
- SR EN 81- 70 ‒ cerinte pentru persoane cu dizabilitati
- SR EN 81- 71 ‒ cerinte privind protectia antivandal
- SR EN 81- 72 ‒ cerinte pompieri
- SR EN 81 -73 ‒ cerinte de scoatere din functiune in caz de alarma
- SR EN 81- 77 ‒ cerinte cutremur
Disponibilitatea ascensoarelor
Mai ales de la ascensoarele pentru paturi de spital se asteapta o disponibilitate de aproape 100%. Acest lucru este aplicabil, de fapt, si tuturor celelalte lifturi din cladirile cu destinatie medicala. Ascensoarele sunt echipamente care pot avea defectiuni si pot cauza perioade de nefunctionare. Iata de ce, din motive de siguranta, se recomanda, ca prima optiune, proiectarea si instalarea unui numar suficient de ascensoare in zonele sensibile; daca nu exista aceasta posibilitate, atunci recomandarea se indreapta spre instalarea unor ascensoare foarte performante, cu o mentenanta predictiva.
Acest sistem de monitorizare cuprinde senzori si traductori (electronici), o aplicatie cloud si o aplicatie optionala pentru telefon inteligent (cu sistem Android). Senzorii sunt plasati pe diferite parti ale ascensorului, cum ar fi motorul electric, linia electrica trifazata, panoul electric al ascensorului, cablul de tractiune, patinele sau rolele care circula pe glisiere, usile de acces si asa mai departe. Senzorii colecteaza informatii din diferite parti ale ascensorului si le transfera la dispozitivul hardware la care are acces si beneficiarul ascensoarelor.
Plecand de la aceste cerinte de baza, se pot realiza ulterior modificari, adauga caracteristici si personaliza oricare dintre ecranele software-ului, senzorii si functiile ascensorului ‒ optiuni facil de implementat in cazul ascensoarelor pe care le oferim, deoarece hardware-ul si software-ul sunt proiectate si dezvoltate de ELMAS Brasov. Aceasta ii ofera utilizatorului avantajul unic de a obtine un sistem performant si personalizat.
Dimensiunea cabinei ascensorului
In mod normal, lifturile pentru paturi de spital dispun de cabine mai mari pentru preluarea paturilor si a personalului insotitor. Prin urmare, este necesara o capacitate de incarcare de aproximativ 2.500 kg, in raport cu suprafata podelei cabinei ascensorului. Ajustarea contragreutatii cu un procent de compensare de 40% are sens in acest caz. Acest lucru este recomandabil deoarece, din cauza sarcinilor care trebuie transportate, capacitatea de incarcare este de obicei departe de a fi atinsa si, in timpul curselor cu cabina goala, contragreutatea trebuie intotdeauna ridicata ‒ o masura avand ca scop economisirea de energie si sustenabilitatea.
Componentele ascensorului si camera masinii
Componentele ascensorului pentru paturi de spital trebuie sa fie robuste, pentru a face fata numarului mare de curse si pentru a garanta o durata lunga de viata. De asemenea, se recomanda ca ascensorul sa fie proiectat si executat cu o camera a masinii, aspect util in cazul unor lucrari ulterioare si, daca este cazul, pentru eliberarea persoanelor blocate in ascensor.
Cabina ascensorului
Ideal, cabina ascensorului ar trebui sa fie placata cu materiale usor de intretinut si dezinfectat, de exemplu sticla laminata, pentru a facilita curatarea. La interior, cabina ar trebui sa fie luminoasa si sa aiba un aspect prietenos, daca este posibil cu imagini printate pe pereti. De asemenea, lumina ar trebui sa fie destul de puternica, dar nu orbitoare. Iluminatul indirect, ca in anii ’70 ‒ ’80, ar trebui evitat ‒ explicatia fiind ca iluminarea indirecta sumbra tinde sa transmita o senzatie neplacuta in timpul calatoriei cu ascensorul!
Usile automate
Acestea trebuie sa aiba o latime corespunzatoare si, neaparat, posibilitatea reglarii independente a vitezelor de inchidere si de deschidere. Perdeaua de fotocelule care monitorizeaza usile este obligatorie. Usile ar trebui sa fie robuste, din tabla de cel putin 1,5 mm grosime, pentru a nu se deforma la o eventuala lovire cu un obiect mai mare. Sinele de ghidare ale usilor automate ar trebui sa fie din otel sau din inox (nu din aluminiu) pentru a evita deformarea, in timp, sub actiunea rotilor cu care sunt dotate paturile sau echipamentele medicale, iar diferenta de nivel dintre pragul cabinei si pragul usii de palier, la fiecare nivel, ar trebui sa fie de maximum 5 mm, pentru a nu genera zdruncinari care sa afecteze bolnavii si aparatura medicala sensibila.
Detectarea patului de spital in cabina ascensorului
Scopul acestei caracteristici este de a se garanta ca, in cazul prezentei unui pat in cabina, comenzile din cabina au prioritate, iar comenzile exterioare (de la paliere) raman in memorie, urmand a fi onorate ulterior.
Prezenta butoanelor de prioritate
Daca ascensorul urmeaza sa fie utilizat pentru curse de urgenta cu chemare din exterior, casetele de comanda exterioare trebuie prevazute cu cititoare tip TAG sau cu cartele magnetice de prioritate. Exista diferite optiuni pentru aceste comenzi interne/externe. Cabina poate inca sa proceseze comenzile existente sau sa existe o prioritate absoluta, de exemplu cursa sa fie anulata si cabina sa se deplaseze imediat la apelul extern.
Accesibilitate
Dotarile pentru persoanele cu mobilitate redusa ‒ precum anunturile vocale, maini curente in cabina, daca este cazul, scaune rabatabile ‒ sunt evidente. Precizia opririi ascensorului in statie este deosebit de importanta pentru a preveni impiedicarea pasagerilor.
Alimentarea cu energie electrica in caz de urgenta
- Lifturile pentru paturile de spital trebuie sa dispuna de o sursa de energie de rezerva pentru a preveni, pe cat posibil, blocarea in interior a persoanelor sau paturilor de spital. Astfel, in cazul caderii tensiunii electrice, dupa o perioada foarte scurta, un UPS instalat in camera masinii va alimenta motorul electric pentru a deplasa cabina ascensorului pana la statia cea mai apropiata, unde se vor deschide automat usile si astfel persoanele pot parasi cabina in siguranta.
- In cazul declansarii unei alarme, in situatii de urgenta, cladirea poate fi deconectata de la alimentarea principala cu energie electrica. In anumite situatii favorabile, ascensorul pentru paturi de spital poate fi alimentat dintr-o sursa de energie secundara si poate deveni, astfel, un ascensor de EVACUARE, utilizat exclusiv pentru transportul in regim de urgenta al persoanelor cu dizabilitati si al celor fara mobilitate.
Viteza de deplasare a ascensorului
Aceasta ar trebui selectata astfel incat sa nu fie prea mare (0,6 – 1,6 m/s), deoarece blocarea cabinei ascensorului in timpul deplasarii poate duce la miscari neplacute. Sistemul de franare a cabinei trebuie sa fie progresiv.
Alte aspecte importante
Pot fi prevazute in cabina si alte dotari necesare, cum ar fi: echipamente medicale (respiratie etc.), instalatie de purificare a aerului din cabina, aer conditionat, monitoare pentru comunicarea unor informatii in cabina, telefon aflat in legatura cu receptia, camere video, optional comanda exclusiv cu liftier sau comanda universala, simplex, duplex, colectiv in ambele sensuri etc.
Este important ca din cabina ascensorului sa existe o legatura telefonica cu CALL CENTER-ul PENTRU INTERVENTII ASCENSOARE.
Intretinere si curatenie
Intretinerea si curatarea periodica a lifturilor sunt indispensabile intr-un spital. Curatenia este, in general, o tema majora in ceea ce priveste ascensoarele de spital, deoarece exista o cantitate mare de scame in aerul din spitale, particule care pot ajunge in puturile lifturilor, unde se fixeaza in special in locurile tratate cu uleiuri sau cu unsori. In anumite imprejurari, aceasta situatie poate conduce chiar la incendii. Pentru intretinerea preventiva pot fi utilizate sisteme de supraveghere care permit o comparatie intre perioadele de intretinere indicate de producatorii componentelor, respectiv jocul pieselor de uzura instalate si cursele efective. Piesele de uzura inlocuite la timp garanteaza o disponibilitate ridicata. In afara acestui aspect, ascensorul special pentru targa/paturi este considerat mijloc fix si ar trebui sa fie functional (doar cu costuri de intretinere si energie) pe o perioada lunga de timp. El trebuie sa corespunda cerintelor utilizatorului la instalare, sa fie conceput in conformitate cu ultimele tehnologii, sa aiba un consum de energie redus prin aplicarea noilor tehnologii in domeniu, o functionare anuala garantata de 99,8% , o garantie a produsului de cel putin 5 ani si ‒ foarte important ‒ o durata de viata fizica de 25 de ani.
Durata de viata a acestui mijloc fix de folosinta indelungata, stabilita de producatorul echipamentului, este un factor economic insemnat si trebuie solicitat ca cerinta din Fisa Tehnica a ascensorului.
CONCLUZIE
Ascensoarele pentru paturi de spital sau instalatiile similare sunt, la randul lor, in ultima instanta, doar niste ascensoare normale carora insa le sunt impuse cerinte mai stricte.
In cabina ascensorului, igiena joaca un rol important. Disponibilitatea este o caracteristica majora, de asemenea precizia la oprire si functionalitatile usilor. Intretinerea preventiva si efectuarea la timp a reparatiilor sunt esentiale.
____________
* Sursa: Articol preluat din publicatia LIFTjournal, editia 05.2024. Autor: Horst SCHICKOR
____________
www.elmas.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 224 – mai 2025, pag. 40-41
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns