«

»

FPSC: Domeniul constructii – al doilea sector de negociere colectiva din mediul privat care are un Contract Colectiv de Munca Sectorial

Share

 

 

 

 

Consolidarea dialogului social reprezinta un obiectiv prioritar al UE, asumat de toate statele membre prin Pilonul European al Drepturilor Sociale, Declaratia de la Porto, Agenda 2030 si Recomandarea privind consolidarea dialogului social, corelata cu obiectivul Directivei (UE) 2022/2041 de promovare a negocierilor colective in sustinerea salariilor minime legale.

Acest instrument de sustinere a drepturilor sociale urmareste asigurarea echilibrului pe piata muncii si – prin angajarea unui Plan de actiune de promovare a negocierilor colective – atingerea unei rate de acoperire cu conventii colective sectoriale la nivel national de 80%. Romania este deficitara pe acest segment, datele EUROSTAT aratand ca avem o proportie de sub 20% de salariati acoperiti de protectia si clauzele unui contract colectiv de munca.

 

La nivel national, numai 4 sectoare de negociere colectiva – dintre cele 58 stabilite prin Ordinul 2311/2023 – au incheiat contracte colective de munca la nivel sectorial, iar 3 dintre ele vizeaza sectorul bugetar: invatamant preuniversitar, sanatate si asistenta sociala. Practic, dupa sectorul bancar, sectorul de negociere colectiva nr. 25 – Constructii civile si industriale este al doilea sector din mediul privat care negociaza si incheie un contract sectorial.

 

Dupa negocieri intense, care s-au derulat pe parcursul mai multor luni, FPSC, ca parte patronala, si FGS FAMILIA, ca parte sindicala, au semnat in 16 aprilie si au depus in 17 aprilie 2025 la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale (MMFTSS), Contractul Colectiv de Munca sectorial, aplicabil „pentru toti angajatii/ lucratorii incadrati in unitatile din sectorul de negociere colectiva pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la nivel de sector de negociere colectiva si care fac parte din organizatiile patronale semnatare, respectiv pentru toti angajatii/ lucratorii incadrati in unitatile organizatiilor patronale si ale angajatorilor din sectorul de negociere colectiva care au aderat ulterior la contractul colectiv de munca sectorial”, conform art. 101(1) c) din Legea Dialogului Social nr. 367/2022.

Semnatari din partea federatiei noastre au fost dl Cristian ERBASU, dna Adriana IFTIME si dna Irina FORGO, iar din partea federatiei sindicale, dl Gheorghe BALACEANU, dna Ramona VELEANU si dl Ilie BIRA.

 

Echipa de negociere: FPSC si FGS FAMILIA

 

Trebuie retinut ca si alte unitati pot solicita incadrare intr-un sector de negociere colectiva, conform procedurii prevazute in Ordinul 2311/2023, si implicit aplicarea CCM-lui negociat.

De asemenea, unitati care deruleaza activitatea principala pe coduri CAEN din diviziunile 41, 42, 43 sau organizatii patronale din acest domeniu pot adera ulterior, in baza unei solicitari scrise adresate partilor semnatare.

Mentinem deschisa aceasta invitatie catre cei interesati, cu atat mai mult cu cat Legea 283/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative pentru stabilirea salariilor minime adecvate a modificat Art. 187(5) d) din Legea Achizitiilor Publice nr. 98/2016.

Conform articolului sus-mentionat, autoritatile contractante care atribuie contractul de achizitie publica/acordul-cadru ofertantului care a depus oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic pot aplica criterii de atribuire bazate pe cel mai bun raport calitate-pret/calitate-cost pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte sociale, cum ar fi existenta la nivel de unitate a unui contract colectiv de munca incheiat cu o organizatie sindicala sau aplicabilitatea unui contract colectiv de munca la nivel de sector de negociere colectiva.

Venim astfel in intampinarea unei cereri si unei necesitati de pe piata si indeplinim unul dintre obiectivele statutare ale FPSC, respectiv obligativitatea prevazuta la art. 97 (1) din Legea Dialogului Social, de a negocia la nivel sectorial.

 

 

Va invitam sa ne contactati pentru detalii pe office@federatiaconstructorilor.ro si ramanem alaturi de cei care ne investesc cu incredere, ca unica organizatie reprezentativa la nivel patronal pe 3 sectoare, respectiv:

  • Constructii civile si industriale;
  • Industria sticlei si a ceramicii fine. Industria materialelor de constructii – fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  • Sector 15 – Fabricarea tamplariei termoizolante.

 

FPSC urmareste, asa cum o face de 19 ani, sa raspunda nevoilor breslei, iar semnarea acestui CCM sectorial este o dovada in plus a implicarii sale.

 

 

  

Autor:

Irina FORGO – director FPSC

 

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 224 – mai 2025, pag. 6

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/05/13/fpsc-domeniul-constructii-al-doilea-sector-de-negociere-colectiva-din-mediul-privat-care-are-un-contract-colectiv-de-munca-sectorial/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>