«

»

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) in parteneriat cu Organizatia Europeana Pentru Protectia Consumatorilor InfoCons deruleaza campania de informare „Tu stii cum stai? – 10 lucruri de care trebuie sa stii daca vrei sa locuiesti sanatos”

Share

 

 

 

 

Tu stii cum stai? 

Ordinul Arhitectilor din Romania a incheiat anul trecut un protocol de colaborare cu Organizatia Europeana Pentru Protectia Consumatorilor (InfoCons) pentru a veni in intampinarea celor care au intrebari dar nu si raspunsuri clare atunci cand prospecteaza piata imobiliara.

Pornind de la multiplele probleme ale sectorului imobiliar, semnalate de-a lungul timpului in spatiul public si in mass media, in mod particular cea a lipsei unor surse de informare independente pentru consumatorii care isi doresc sa achizitioneze un imobil si vor sa faca alegeri in cunostinta de cauza, cele doua organizatii partenere s-au alaturat pentru a sprijini publicul prin campania Tu stii cum stai?, derulata in mediul online si pe canalele de comunicare organizationale.

 

Tu stii cum stai? ‒ 10 lucruri de care trebuie sa stii daca vrei sa locuiesti sanatos este o campanie de informare, care isi propune sa raspunda celor mai frecvente intrebari pe care publicul le adreseaza in diverse moduri, sau ar trebui sa le adreseze, cu privire la domeniul imobiliar si la calitatea locuirii.

Prin aceasta initiativa, ne dorim sa sprijinim persoanele care intentioneaza sa inchirieze sau chiar sa achizitioneze o locuinta, fie ca este vorba despre un apartament sau o casa.

Intelegerea si cunoasterea diferentelor dintre termenii similari, utilizati frecvent in anunturile imobiliare, pot face diferenta intre o investitie reusita si una mai putin avantajoasa.

Am considerat, asadar, ca este foarte important sa explicam pe intelesul tuturor informatiile specifice domeniului, care pot parea uneori prea tehnice pentru clientii pietei imobiliare sau serviciilor de proiectare. Pornim de la detalii simple dar care pot fi criterii reale pentru a calcula calitatea unei locuinte – atat la faza de proiect cat si in faza de utilizare, le explicam pe intelesul tuturor si oferim sursele informatiilor date (legislatie, normative) si resurse pentru informare suplimentara. Nu in ultimul rand, reamintim importanta abordarii unui specialist, singurul capabil sa ofere solutii personalizate in conditiile in care caracteristicile particulare ale fiecarui proiect de locuinta pot varia semnificativ.

Ne dorim sa contribuim la o mai buna respectare a standardelor din arhitectura prin educarea publicului pentru cresterea calitatii locuirii, prin valorificarea experientei profesionistilor din domeniu, dar si prin responsabilizarea actorilor pietei imobiliare, de la ofertantii de materiale de constructii la autoritati.

 

 

 

 

10 lucruri de care trebuie sa stii daca vrei sa locuiesti sanatos 

Pana in prezent, in cadrul campaniei au fost difuzate 4 episoade, fiecare dedicat unui criteriu de calitate: de la ce reprezinta metrul patrat util si de ce este important sa cunoastem suprafata utila in evaluarea unei oferte imobiliare pana la finisajele interioare folosite si necesitatea alegerii unor materiale conforme, care sa respecte cerintele tehnice si standardele nationale si europene.

 

  • Episodul 1 – La ce ajuta metrul patrat util?

 

Primul termen abordat este esential in evaluarea unei locuinte, mai exact metrul patrat util. Acest episod trateaza importanta cunoasterii suprafetei utile in momentul achizitionarii sau inchirierii unei locuinte, pentru a evalua corect oferta.

 

  • Episodul 2 – Dreptul la iluminat natural in locuinta

 

 In acest episod am indreptat atentia spre iluminatul natural si spre orientarea locuintelor in functie de punctele cardinale, indicand si legislatia in vigoare care ne informeaza care sunt indicatorii pe care trebuie sa-i luam in considerare in momentul in care ne cautam o casa. Totodata, am tratat si problemele care apar in cazul in care nu luam in considerare acest aspect.

 

  • Episodul 3 – Calitatea finisajelor folosite in construirea unei locuinte

 

Cel de-al treilea episod din serie aduce in prim-plan mai multe elemente foarte importante in selectarea unei locuinte, si anume finisajele interioare. Cum ne asiguram ca finisajele nu ascund probleme care pot afecta confortul si siguranta pe termen lung? Si ce anume riscam daca totusi nu acordam atentie acestor aspecte esentiale? Toate acestea sunt criterii care fac diferenta la alegerea unei locuinte, prin conformitate si calitate.

 

  • Episodul 4 – Ce inseamna suficient spatiu verde per cap de locuitor si de ce conteaza?

 

In acest episod, ne concentram pe un criteriu adesea trecut cu vederea, dar esential pentru calitatea vietii: existenta unui spatiu verde suficient pentru fiecare locuitor si impactul pe care acesta il are asupra sanatatii si vietii comunitare. Cum se calculeaza spatiul verde si care sunt factorii care influenteaza rezultatul? Ce efecte negative poate avea lipsa lui asupra locuirii? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care publicul isi poate gasi raspunsul. Mai multe, pe site-ul oar.archi.

 

Urmeaza noi episoade care sa ofere noi instrumente utile in evaluarea ofertelor imobiliare sau a proiectelor de locuinte si care sa convinga de importanta dialogului si colaborarii cu specialistii – arhitecti, firme de constructii serioase, mesteri.

 

Cunoasterea inseamna putere si responsabilizare, de aceea este esential sa ne informam corect si sa ne cunoastem drepturile.

 

 


Toate episoadele publicate pot fi gasite pe site-ul oar.archi si pe infocons.ro 


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 224 – mai 2025, pag. 38-39

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/05/13/ordinul-arhitectilor-din-romania-oar-in-parteneriat-cu-organizatia-europeana-pentru-protectia-consumatorilor-infocons-deruleaza-campania-de-informare-tu-stii-cum-stai-10-lucruri-de-care/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>