«

»

UGR: Primavara benefica pentru Uniunea Geodezilor din Romania, pe plan intern si international

Share

 

 

 

Pentru comunitatea geodezilor, fiecare primavara debuteaza cu sarbatorirea Zilei Mondiale a Geodezilor (ZMG), pe data de 21 martie. Anul acesta, sarbatoarea a fost marcata si la Facultatea de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti care, prin Centrul de Cercetare Masuratori Ingineresti si Infrastructuri de Date Spatiale (MGIIDS), a organizat sesiunea de workflow complet cu aparatura de specialitate CHCNAV i93 Visual IMU-RTK GNSS, drona DJI MATRICE 300RTK si scanner 3D GeoSLAM.

 

In calendarul primaverii geodezilor din Romania a urmat Simpozionul International GEOMAT 2025 organizat la Iasi, in perioada 3-4 aprilie 2025.

 

 

Evenimentul de la Iasi ne-a fost prezentat pe scurt de catre conf. univ. dr. ing. Constantin CHIRILA, presedintele Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT, si sef lucrari univ. dr. ing. Loredana Mariana CRENGANIS, secretar general al Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT, ambii de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi:

„Simpozionul International cu tema Tehnologii geospatiale pentru un mediu sustenabil, organizat de Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi in colaborare cu Uniunea Geodezilor din Romania, a reunit peste 130 de participanti, printre acestia numarandu-se cercetatori din mediul academic, profesionisti din mediul privat si public, dar si un procent insemnat de studenti, care urmeaza cursurile unor programe de licenta, masterat sau doctorat ale unor institutii de invatamant superior din tara sau strainatate.

 

Tema principala a simpozionului a scos in lumina rolul esential al tehnologiilor geospatiale in dezvoltarea unui mediu sustenabil, iar apelul adresat specialistilor geodezi si cercetatorilor din domeniul stiintelor de mediu nu a ramas fara ecou.

 

Din partea Uniunii Geodezilor din Romania, la evenimentul desfasurat in capitala istorica a Moldovei au participat presedintele Mircea AFRASINEI, vicepresedintii zonali prof. univ. habil. dr. ing. Ana Cornelia BADEA, prof. univ. dr. ing. Petre Iuliu DRAGOMIR, ing. Dan E. POPESCU, ing. Cosmin DRAGOMIR, secretarul executiv dr. ing. Vlad PAUNESCU, cat si numerosi membri activi ai Uniunii. Fostul presedinte Ionut-Cristian SAVOIU, actualmente secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, a fost, de asemenea, prezent la lucrarile simpozionului, si a adresat un scurt mesaj in cadrul sesiunii de deschidere.

 

 

Programul simpozionului a cuprins peste 40 de lucrari stiintifice, prezentate in cadrul unor sesiuni paralele, care s-au axat pe solutii geospatiale in cadastru si masuratori ingineresti, pentru monitorizarea resurselor de apa, analiza riscurilor, dezvoltarea modelelor 3D urbane si managementul informatiei spatiale pentru protectia mediului.

 

 Un punct de atractie deosebit a fost sesiunea invitatilor speciali, in cadrul careia cercetatori din universitati si institute de cercetare europene de prestigiu au prezentat rezultatele unor studii recente privind: integrarea metodelor de observare a Pamantului si a celor hidroinformatice pentru modelare climatica, cartografierea utilizarii si acoperirii terenului prin metode avansate, utilizarea GIS pentru conservarea patrimoniului cultural, orientarea si valorificarea imaginilor aeriene istorice, perspective asupra integrarii inteligentei artificiale si a GeoAI in invatamantul superior, precum si clarificari istorice privind inceputurile masuratorilor topografice in regiunea Moldovei.

 

Prezenta tinerilor cercetatori in proportie de aproximativ 40% in cadrul colectivelor de autori ai lucrarilor simpozionului este unul dintre indicatorii care ne indreptatesc sa consideram ca evenimentul le-a oferit studentilor cadrul necesar pentru a pasi pe taramul inovatiei stiintifice, de a se afirma si de a initia dialogul intre generatii in domeniul cercetarii geospatiale.

 

 

Expozitia de echipamente geodezice si produse informatice pentru prelucrarea datelor spatiale a oferit, la randul ei, un cadru dinamic de interactiune intre mediul academic, tinerii cercetatori si companiile de profil, prin conectarea la cele mai noi tendinte tehnologice din domeniu.

 

 

Suntem convinsi ca, la finalul acestui eveniment, participantii au plecat inspirati de idei valoroase pentru viitoarele proiecte de cercetare, cu noi legaturi de colaborare si cu dorinta de a reveni la viitoarele editii ale simpozionului GEOMAT, un eveniment care continua sa inspire, sa conecteze si sa consolideze comunitatea geospatiala academica si profesionala.”

 

 

Prezenta Uniunii Geodezilor din Romania pe plan international

Pentru comunitatea mondiala a geodezilor, primavara este cel mai important anotimp, acesta incepand, asa cum am precizat mai devreme, cu sarbatorirea Zilei Mondiale a Geodezului si continuand cu Saptamana de Lucru a Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG Working Week – FIG WW). Tema generala a FIG WW 2025 a fost Colaborare, inovare si rezilienta: Promovarea unei generatii digitale (Collaboration, Innovation and Resilience: Championing a Digital Generation).

 

Anul acesta, FIG WW a fost gazduita de catre orasul Brisbane din Australia, in perioada 6 – 10 aprilie 2025. In cadrul Saptamanii de Lucru FIG au avut loc mai multe evenimente: conferinta internationala (7 – 9 aprilie), Adunarea Generala a FIG (6 si 10 aprilie), pre-evenimente – cea de-a 9-a Conferinta FIG a tinerilor geodezi (5 – 6 aprilie).

Uniunea Geodezilor din Romania a fost reprezentata la Brisbane de catre presedintele onorific Cornel PAUNESCU – prof. univ. dr. ing. la Universitatea Bucuresti, presedintele Comisiei de Tineret UGR Iaroslav ZIFCEAC (reprezentantul european al tinerilor geodezi si membru in Consiliul FIG) si Aurel NEGRILA – conf. univ. dr. ing. la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Facultatea de Geodezie.

Delegatia UGR a interactionat cu delegatiile celorlalte tari membre, fiind abordate aspecte ale evolutiei tehnologiei si modului in care AI (Inteligenta Artificiala) poate sustine domeniul geodeziei. Membrii delegatiei UGR au avut ocazia de a se reintalni cu presedinta FIG, dr. Diane DUMASHIE, dar si cu reprezentantii CLGE prezenti la Brisbane: proaspatul presedinte – Nicolas SMITH, si directorul general – Jean-Yves PIRLOT.

 

 

In cadrul sesiunii tehnice a Comisiei 8 ‒ Spatial Planning and Development, a fost prezentat un articol cu tema Conservation and adaptive reuse of the Romanian industrial heritage as circular architecture solutions, avandu-i ca autori pe Florentina-Cristina MERCIU, Cornel PAUNESCU si George MERCIU. Iaroslav ZIFCEAC a fost raportor la sesiunea respectiva.

 

Un alt eveniment important in cadrul FIG WW l-a reprezentat expozitia de echipamente si software de specialitate, unde au fost prezente cele mai importante companii internationale din domeniu, fiecare dintre acestea avand prezentari pe teme concrete privind modul in care se pot solutiona anumite probleme tehnice.

 

In cadrul FIG WW a fost prezentat si evenimentul major al comunitatii geodezilor din Romania, Saptamana Geodeziei Romanesti (SGR). SGR este organizat de catre Uniunea Geodezilor din Romania in parteneriat cu Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnice Timisoara (FCUPT) si Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara (USVT), si in colaborare cu Comisiile 2 si 8 ale Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG) si cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Cea de-a sasea editie a SGR va avea loc la Timisoara intre 21 si 25 octombrie 2025.

La evenimentul de la Timisoara, din partea FIG, va participa si presedinta dr. Diane DUMASHIE (Marea Britanie), alaturi de presedintele Comisiei 2 a FIG (Educatie profesionala) – dr. Dimo TODOROVSKI (Olanda) si presedintele Comisiei 8 a FIG (Planificare spatiala si dezvoltare) – Kwabena ASIAMA (Ghana).

 

Conferinta dedicata tinerilor geodezi a avut loc in perioada 5 – 6 aprilie si a avut ca tema Next-Gen Geospatial Professionals: Driving a Digitally Enabled Future.

In cadrul evenimentului, participantii au avut ocazia sa exploreze, prin intermediul prezentarilor si invitatilor speciali, puterea tehnologiilor emergente, practicile inovatoare si colaborarea la nivel global care definesc un viitor digital si sustenabil.

Conferinta a reprezentat o veritabila platforma de intalnire intre tinerii geodezi si expertii din domeniu, unde au fost impartasite idei, experiente si viziuni asupra viitorului profesiei.

Acestia au avut ocazia sa faca networking, sa invete si sa se lase inspirati de un program dinamic, plin de ateliere interactive, sesiuni de discutii si experiente practice. Fie ca au fost pasionati de tehnologii de ultima generatie, de solutii pentru probleme reale sau de conectarea cu alti pionieri ai domeniului, conferinta a fost scena perfecta pentru participanti de a-si pune in valoare potentialul.

Prima zi a conferintei a fost foarte consistenta, cu invitati de renume si teme de foarte mare actualitate, cum ar fi: What makes a Next-Gen Geospatial ProfessionalHow Our Industry is Driving a Digitally Enabled Future; Mapping Opportunities: Get Involved with VCSP.

Ziua s-a incheiat cu o „vanatoare de comori” pe strazile orasului Brisbane, urmata de o seara de socializare, intr-un cadru mai putin formal, unde tinerii geodezi au avut posibilitatea continuarii discutiilor incepute in cadrul sesiunilor.

 

 

In cea de-a doua zi a Conferintei dedicate tinerilor, Iaroslav ZIFCEAC, in calitate de presedinte al regiunii YSN Europa, a prezentat noutatile si initiativele desfasurate, respectiv planurile YSN Europe pentru anul care vine. Cu aceasta ocazie a fost prezentat si evenimentul tinerilor geodezi care a avut loc anul trecut la Bucuresti, 7th FIG Young Surveyors European Meeting.

Conferinta de tineret s-a incheiat cu un workshop dedicat YSN prin care liderii regionali si participantii au incercat sa raspunda la intrebari precum: incotro ne indreptam la nivel de tineret, ce ne-am dori sa avem din partea acestei retele de tineret (YSN), respectiv cum am putea sa ne implicam fiecare dintre noi?

 

Si in luna mai, Uniunea Geodezilor din Romania se implica, atat pe plan intern, cat si international, in activitati ale comunitatii geodezilor. Pe plan intern, UGR este partenerul Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului (FIFIM) din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB), in organizarea celei de-a 19-a editii a Simpozionului International Studentesc IF IM CAD. Pe plan international, UGR va fi prezenta, prin reprezentantii desemnati, la Adunarea Generala a CLGE (Consiliul European al Geodezilor), care va avea loc la Amersfoort, Olanda. Ambele evenimente, cel de la Bucuresti si cel din Olanda, vor avea loc in perioada 9 – 10 mai.

 

 


Pentru a fi la curent cu toate activitatile desfasurate de catre Uniunea Geodezilor din Romania, urmariti pagina www.ugr.ro.


 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 224 – mai 2025, pag. 16-19

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2025/05/13/ugr-primavara-benefica-pentru-uniunea-geodezilor-din-romania-pe-plan-intern-si-international/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>