«

»

Arhitectura de interior si scenografie

Share

chira - arhitectura bar fig 6Spectacolul oferit de arhitectura, la scara unei epoci sau a unei na­tiuni, se particularizeaza in intimitatea unui interior, fie ca este vorba de un interior cu caracter public sau de unul privat.

In situatia in care se doreste o amenajare de interior reala, modul de abordare a problemei, privit din punctul de vedere al arhitectului, poate fi asemanat cu munca sce­nografului. Aceasta deoarece, in ambele cazuri, se creeaza si se gandeste un ambient, real sau ima­ginar, pentru un scop determinat, respectiv crearea de ambianta interioara. Avem de-a face, astfel, cu un spectacol dorit de un public ce isi imagineaza o scenografie persona­lizata.

Avem, in locuinta noastra, interiorul pe care il dorim, frecventam interioarele care ne ofera confortul nostru vizual si o armonie ambientala spre care tindem. Aceasta armonie ambientala este perceputa in toate cele trei dimensiuni ale ei, adaugandu-se o a patra si anume timpul, care va fi apreciat de utilizatorii spatiilor in succesiunea actiunilor lor.

Arhitectura de interior trebuie sa ofere cat mai multe posibilitati de variabilitate si de adaptabilitate a ambiantelor arhitecturale. Ea trebuie sa tina cont de tot ceea ce inseamna schimbari in mediul inconjurator, de modificarile biologice sau fiziologice, de statutul social al locatarilor, de temperamentele, cultura si gradul de educatie al acestora. Toate acestea se pot schimba si transforma in perioade mai scurte sau mai lungi de timp.

Datorita schimbarii viziunilor, a innoirilor tehnice si tehnologice si datorita aparitiei tendintelor noi in estetica arhitecturii, exista si dorinta utilizatorilor de modificare a vechilor interioare, uneori si abandonarea lor stilistica. Toate aceste transformari putem sa le inscriem in ceea ce numim uzura morala a arhitecturii si inlocuirea cu noile aspiratii. 

Amenajarile interioare pot capa­ta, cel mai lesne, dimensiuni sceno­grafice.

Un prim exemplu de mentionat este amenajarea Barului Muzeu H.R. Giger numit Alien Bar. Giger este desenatorul personajului Alien din filmul cu acelasi nume iar barul este decorat in acelasi stil.

Asa cum o scenografie buna raspunde perfect cerintelor filmului pentru care a fost creata, asa si o amenajare reusita este reprezentativa pentru beneficiarul ei. Varianta ideala este aceea in care beneficiarul se regaseste pe sine in fiecare coltisor al locuintei sale, iar locuinta corespunde cerintelor si nevoilor lui.

Urmatorul proiect (Rainbow house) se remarca prin culorile puternice, prin mobilele supradimensionate si mai ales prin faptul ca toate aceste elemente creeaza un imens loc de joaca in interior. 

Poti foarte usor sa te pierzi dupa cateva minute de stat in acest spatiu inconjurat de suprafete reflectante, cum ar fi peretii luciosi sau acoperiti de oglinzi, totul, in jur, stralucind cu maxima intensitate.

Chiar si pode­lele par sa se miste, datorita designului lor mesmerizant, care poate sa zguduie cu usurinta echilibrul unui adult.

Printr-o gaura din podeaua dormitorului matrimonial de la etaj se poate cobori, cu usurinta, in sufra­gerie, pe un tobogan. 

Patul matrimonial se poate roti in functie de dorinta proprietarului sau: spre televizor, spre gradina exterioara sau spre imensa cada din mijlocul dormitorului.

Piesa principala a sufrageriei este o imensa canapea galbena, numai buna pentru joaca si care isi poate modifica foarte usor forma.

Scara in spirala contine toate culorile curcubeului iar culoarea pardoselilor este anuntata de aceasta scara. Pe pardoseli ne apare desenat un parchet supradimensionat si colorat diferit.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 97 – octombrie 2013, pag. 30

Autor:
arh. drd. Cristia Chira

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/10/03/arhitectura-de-interior-si-scenografie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.