«

»

INOVECO: Protectie eficienta impotriva alunecarilor de teren cu barierele GEOBRUGG

Share

 

 In ultimii ani am vazut o crestere semnificativa a frecventei si a intensitatii furtunilor, iar Agentia Europeana de Mediu estimeaza ca fenomenele cu furtuni si ploi abundente si severe se vor inmulti pe perioada secolului 21, din cauza schimbarilor climatice. Intrucat aceasta tendinta climatica va continua, trebuie sa ne pregatim pentru niveluri record ale precipitatiilor si evenimente cu ploi torentiale.

Un hazard natural strans asociat cu ploile abundente il constituie curgerile si alunecarile de pe versanti. Potentialul de hazard poate fi redus insa in mod eficient prin prevederea de sisteme moderne de protectie.

 

 

Alunecarile de teren: imprevizibile si distructive

Alunecarile de teren de suprafata pot aparea acolo unde un strat de roca alterata si saturata are ca suport un strat de roca impermeabila. Cand apa se acumuleaza intre stratul alterat si cel de baza, intre cele doua se formeaza un plan de alunecare ce poate avea drept rezultat o alunecare de suprafata. Aceste alunecari sunt mult mai dificil de anticipat, prin comparatie cu curgerile torentiale, deoarce cursul, compozitia si volumul alunecarii depind in mare masura de morfologia si de geologia locala.

Alunecarile de teren pot afecta infrastructura, creand pagube semnificative. Adesea, caile de comunicatie terestre trebuie sa ramana inchise pe o perioada lunga de timp, pana cand pericolul si pagubele sunt inlaturate. Masurile traditionale de mitigare constau in diguri de protectie pentru retentia materialului alunecat sau structuri din beton pentru deviere. Ambele solutii trebuie proiectate sa poata prelua forte de impact foarte mari. In plus, executia este scumpa si necesita mult timp, mai ales in locurile cu alunecari dezvoltate pe versanti abrupti, unde accesul este dificil. O alta masura des intalnita este folosirea gabioanelor, dar acestea sunt mai degraba o solutie temporara, permeabila la apa pana la un anumit nivel. In orice caz, nu se poate conta pe aceste structuri statice cand este vorba de preluarea fortelor dinamice mari, cum este cazul impactului unei alunecari.

 

Foto 1: Testarea la scara reala a unei bariere pentru alunecari superficiale de teren in Veltheim, Elvetia

 

 

Bariera inteligenta este solutia

Barierele pentru versanti de la Geobrugg au in componenta montanti din otel, plasa din otel de inalta rezistenta, cabluri si elemente de disipare a energiei. Pe de-o parte, sistemul are flexibilitatea necesara pentru preluarea fortelor mari de impact, datorita plasei si prezentei elementelor de dispare a energiei. Pe de alta parte, sistemul are stabilitatea necesara preluarii fortelor statice mari dezvoltate ca urmare a impingerilor exercitate de masele alunecatoare.

Plasa permeabila permite drenarea rapida a resturilor de panta si retine materialul grosier. Sistemul se poate adapta cu usurinta topografiei locale si poate fi dimensionat in functie de volumul de retentie si incarcarile date de materialul acumulat in plasa (programul de dimensionare este disponibil gratuit pe mygeobrugg.com). Toate componentele sunt constant revizuite si imbunatatite pentru a avea o greutate redusa, facilitand astfel transportul si instalarea in zonele greu accesibile. Datorita deformarii reduse, sistemele pot fi instalate in apropierea obiectivelor de protejat.

Din punct de vedere economic, este avantajoasa implementarea unei astfel de solutii, intrucat este necesara doar o interferenta minima cu natura.

 

Foto 2: Bariere instalate in zona „Rest and Be Thankful”, Scotia

Foto 3: Bariera Geobrugg SL-150 dupa retentia unei alunecari de teren

 

 

O solutie de protectie pentru doua hazarduri naturale

Barierele Geobrugg de protectie impotriva alunecarilor superficiale de teren au fost testate si aprobate in urma unor incercari in teren la scara de 1:1 si sunt singurele sisteme de acest fel care au ETA (Evaluare Tehnica Europeana) cu marcajul CE. Importanta aici este capacitatea dovedita de a prelua incarcari de 150 kN/m2 atunci cand bariera este complet umpluta. In plus, barierele de protectie impotriva alunecarilor superficiale de teren au fost testate cu succes la caderi de blocuri de roca – cu o capacitate de absorbtie a energiei de minimum 500 kJ. Drept urmare, aceasta solutie poate fi folosita ca o bariera cu roluri multiple.

Sistemul de protectie impotriva alunecarilor superficiale de teren si-a dovedit eficienta si sustenabilitatea in numeroase cazuri. De exemplu, furtuna Desmond a produs inundatii pe regiuni extinse din nordul Europei. Drept rezultat, printre alte pagube majore, in Scotia, de-a lungul drumului „Rest and Be Thankful”, s-a declansat o alunecare superficiala de teren. Masa alunecatoare a fost retinuta cu succes de catre una dintre barierele Geobrugg de protectie, drumul din aval nesuferind deteriorari si ramanand practicabil. Dupa indepartarea unui volum de 300 m3 de resturi si aluviuni si lucrari minore de revizie a sistemului, bariera a fost din nou perfect functionala.

 

Foto 4: Bariera pentru alunecari superficiale de teren instalata aproape de infrastructura

 

 

Informatii suplimentare despre solutiile de protectie concepute de Geobrugg va oferim pe www.geobrugg.com.

 

INOVECO SRL
Bulevardul Eroilor nr. 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Judetul Ilfov
Tel.: 021 241 55 13
E-mail: geo@inovecoexpert.ro
Web: www.inovecoexpert.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 212 – aprilie 2024, pag. 34-35

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/04/15/inoveco-protectie-eficienta-impotriva-alunecarilor-de-teren-cu-barierele-geobrugg/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.