Proiectul se refera la structura din lemn lamelat incleiat executata pentru acoperirea unui spatiu de agrement de tip „aqualand”, amplasat in localitatea Balotesti, judetul Ilfov.
Proiectul structurii a fost intocmit in anul 2012, data la care era in vigoare P100/2006 – „Cod de proiectare seismica – Partea I – Prevederi de proiectare pentru cladiri”.
Pentru calculul structurii au fost luate in considerare urmatoarele caracteristici ale amplasamentului:
- viteza de referinta a vantului v = 35 m/s;
- incarcarea din zapada pe sol sk = 2,00 kN/m2;0505
- acceleratia de proiectare a terenului ag = 0,24g m/s2;
- perioada de colt Tc = 1,60 s.
Constructia a fost incadrata in clasa de importanta III cu gi = 1,00.
Ansamblul structural are o forma rectangulara in plan, cu o retragere in zona ultimelor doua travee, dimensiunile de gabarit ale acestuia fiind de 49,00 m x 79,45 m.
Constructia este alcatuita din saptesprezece travee (paisprezece travee de cate 4,60 m, o travee de 3,70 m si doua travee de cate 5,10 m) si o singura deschidere de 45,00 m.
Pentru ultimele doua travee, in zona de retragere, deschiderea este de 37,50 m.
Sistemul structural este alcatuit din cadre triplu articulate inversate, amplasate pe directia transversala si pane dispuse longitudinal.
Pentru preluarea fortelor orizontale din vant si seism s-a prevazut, in sapte dintre travee, un sistem de contravantuire alcatuit din tiranti metalici cu intinzator si pane de compresiune din glulam.
Tendinta de voalare a cadrelor, in zona schimbarii de directie, a fost inlaturata prin prevederea unui sistem de contravantuiri verticale din lemn lamelat incleiat, pozitionat in dreptul umarului.
Cadrele plane din glulam sunt rezemate la baza pe contraforti din beton armat, legati intre ei cu pereti in traveele contravantuite si cu grinzi in traveele necontravantuite. Astfel, peretii si contrafortii din beton armat preiau eforturile de la sistemul de contravantuiri si le transmit la infrastructura.
Inaltimea de 16,10 m a constructiei, precum si deschiderea considerabila, au pus probleme deosebite de rezistenta si stabilitate pentru elementele structurale considerate individual, cat si pentru structura in ansamblu. Acestora li s-au adaugat cresterea incarcarilor permanente rezultate din inlocuirea invelitorii din tabla cutata cu cea din ardezie, marirea numarului de luminatoare si modificarea pozitiei luminatoarelor, cat si prinderea toboganelor cu apa de structura din lemn lamelat incleiat.
Toate aceste modificari au dus la reluarea calculului structural cu noile date, obtinandu-se, astfel, eforturi mai mari decat in calculul initial.
Eforturile maxime obtinute in urma noului calcul au fost urmatoarele:
- My = 1.142 kNm (moment incovoietor);
- Vz = 327 kN (forta taietoare);
- Nx = 919 kN (compresiune axiala).
Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, cat si pentru a evita dificultatile generate de productia unor elemente cu latimea sectiunii mai mare de 215 mm si inaltimea sectiunii mai mare de 2.500 mm, s-a optat pentru o sectiune chesonata. Aceasta a fost executata din pereti laterali cu latimea de 140 mm si inaltimea variabila si elemente centrale cu latimea de 160 mm si inaltimea de 160 mm.
Dimensiunile sectiunii chesonate astfel obtinute sunt urmatoarele:
- Latimea totala – 440 mm
- Inaltimea in dreptul articulatiei de baza – 1.000 mm
- Inaltimea maxima la umar – 2.280 mm
- Inaltimea in dreptul articulatiei centrale – 1.440 mm
Asamblarea in fabrica a elementelor principale ale structurii a permis respectarea cu precizie a dimensiunilor geometrice, aplicarea adezivului, montarea cu usurinta a rigidizarilor interioare si a prinderilor mecanice folosite pentru compunerea chesonului. In interiorul chesonului au fost „ascunse” si conexiunile metalice de la reazemul de pe beton, precum si cele care cupleaza semicadrele. Gaurile pentru prinderea conexiunilor metalice ale contravantuirilor si ale panelor de compresiune au fost executate tot in fabrica. In acest fel s-au evitat dificultatile generate de lucrul la inaltime si s-a scurtat timpul efectiv de montaj pe santier.
Apa folosita in complexul de agrement pentru alimentarea piscinelor si a toboganelor este apa termala. Aceasta are o actiune puternic coroziva asupra elementelor din otel. De aceea, toate conexiunile metalice au fost galvanizate termic, dupa care li s-au aplicat o amorsa si o vopsea epoxidica.
Inaltimea mare a structurii a impus executia, pe santier, a unei schele dulgheresti din lemn lamelat incleiat, care sa poata prelua incarcarile produse de rezemarea provizorie pe aceasta a trei cadre consecutive, dintre care doua au fost contravantuite. Dupa montarea tuturor conexiunilor si a elementelor de legatura aferente celor trei cadre si dupa montarea contravantuirilor acestora, schela a fost deplasata in lungul constructiei, pentru a servi la ridicarea si rezemarea provizorie a cadrelor urmatoare.
Structura panourilor termoizolante a fost realizata dintr-un cadru din lemn lamelat incleiat, in care au fost amplasate rigidizari longitudinale si transversale. Fata interioara a panoului a fost executata din glulam, iar cea exterioara din OSB, in interiorul panoului fiind montata vata minerala rigida cu grosimea de 200 mm. S-au obtinut, astfel, panouri prefabricate cu dimensiunile in plan de 1.315 mm x 4.600 mm si cu o grosime totala de 255 mm, acestea fiind montate pe acoperisul constructiei.
Autor:
Bogdan Ghioc – sef departament proiectare, GLULAM SA
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 26
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns