«

»

Perete decorativ din sticla

Share

Daca ne gandim la un perete care are doar rol de compartimen­tare, acesta poate fi neportant si executat din orice material. Practica ne ofera destule solutii demne de luat in seama de catre cei care pot executa asemenea lucrari. In ultimul timp, materialele de constructie s-au diversificat foarte mult, avand la baza diverse materii prime incepand cu cele textile, lemn, plastice, sticla, vegetale, metal, ceramica etc.

 

Peretele la care ne referim a fost gandit sa separe vizual doua spatii, fara a avea un rol portant. Compartimentarea este, practic, doar vizuala, pe o anumita inaltime, deoarece peretele se opreste mult sub zona tavanului.

Este vorba de un spatiu de serviciu, o zona de grupuri sanitare si spatii de repaos pe o autostrada, spatii care sunt izolate vizual de zona parcarilor, cu ajutorul acestui „paravan decorativ”.

Concret, peretele este alcatuit dintr-o structura metalica ce sustine doua panouri de sticla. Aceste panouri, care prezinta calitati speciale de siguranta (sticla securit eventual), inchid un spatiu etans intre ele.

In interiorul acestuia se gasesc se­minte de grau, vopsite in diferite culori, care asezate in straturi succesive, formeaza un decor interesant, foarte simplu dar potrivit pentru locul ales.

Detaliile de fixare a sticlei sunt simple, rezolvarea lor fiind bine gandita, in concordanta cu cele care fi­xeaza ansamblul de structura meta­lica de rezistenta.

Este o idee interesanta, ea fiind folosita la o serie de spatii rezervate serviciilor si parcarilor de pe o autostrada din Austria.

Am observat o diversificare a decorului obtinut in interspatiul dintre panourile de sticla, prin folosirea de seminte diferite, cu granulatii si culori ce formeaza imagini deose­bite, pe care le observi cu placere ruland pe autostrada.

Peretele decorativ poate fi utilizat si in alte situatii; de pilda, in cadrul unor interioare publice sau, chiar, in cadrul locuintelor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 50

 

Autor:
drd. arh. Cristina Maria Chira



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/perete-decorativ-din-sticla/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.