Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii este membra a Federatiei Europene a Industriei Constructiilor – FIEC incepand cu 1 ianuarie 2022. Suntem acolo fiindca ne-am dorit acest lucru, am vrut sa fim in contact direct cu breasla europeana si pentru ca aceasta avea nevoie de un partener de dialog si colaborare din Romania.
Si asta deoarece intreaga breasla isi doreste construirea impreuna a unei Europe reziliente si durabile.
Constructiile din Europa in cifre:
- Total investitii in constructii in Europa: 1.751 mld euro
- Total lucratori in constructii: 12 mil.
- Total intreprinderi de constructii: 3 mil.
- Ponderea in PIB EU-27: 10,3%
Este de remarcat ca, daca primii indicatori au un rol mai degraba de informare, ultimul ar trebui sa ne ingrijoreze, daca il comparam cu cel din Romania, care abia daca se ridica in jurul a 7 procente din PIB-ul tarii.
Spun asta tinand seama de faptul ca marea majoritate a tarilor europene au un nivel ridicat de dezvoltare a investitiilor publice, in timp ce Romania are nevoie de inca multe investitii, mai ales cele publice, de infrastructura rutiera, de cale ferata, spitale, scoli, gradinite, retele de alimentari cu apa si canalizare, statii de tratare a apelor uzate etc. Dar aceasta tine, mai ales, de politicile statului roman care, in opinia constructorilor, ar trebui sa dea mai multa greutate investitiilor din constructii, si nu pentru ca nu am avea de lucru, ci pentru ca investitiile in infrastructura unei tari reflecta in mod covarsitor nivelul de civilizatie, nivelul de trai si chiar „sanatatea unui popor”.
Federatia europeana al carei membru suntem se preocupa cu perseverenta sa descopere problemele de orice fel ale constructorilor si sa gaseasca solutii pe care sa le propuna si sa le sustina in fata factorului politic, lucru pe care trebuie sa-l facem si noi la nivel local si cu europarlamentarii romani.
Pentru anul 2024, FIEC a intocmit un Manifesto − un document deschis care se actualizeaza de cate ori este nevoie − ce atinge 10 problematici importante, pe care le voi prezenta mai jos, fara a intra prea mult in detalii si gandind ca voi reusi sa provoc cititorii sa vina cu idei pentru a completa documentul amintit.
- Asigurarea unui cadru adecvat pentru achizitiile publice
Se porneste de la ideea ca procedurile de achizitii publice se bazeaza pe un cadru UE care lasa o anumita marja de manevra pentru norme nationale specifice de punere in aplicare. Acest lucru genereaza diferente semnificative intre legislatiile nationale.Tinand cont de caracteristicile specifice ale sectorului, care pot fi diferite de la o tara la alta, cadrul UE ar trebui sa fie flexibil, lasand statelor membre o marja de manevra mult mai rezonabila.
- Mecanisme de ajustare a preturilor
Comisia Europeana ar trebui sa emita un document de orientare menit sa incurajeze statele membre sa ia in considerare mecanisme de revizuire a preturilor care sa tina seama in mod adecvat de particularitatile si complexitatea fiecarui proiect de constructii, in situatiile in care antreprenorii nu isi pot asuma riscul de crestere a preturilor pe durata contractului. Este adevarat ca, la acest capitol, Romania a facut deja primul pas, incepand cu anul 2021, prin adaptarea legislatiei salvand sectorul de la un colaps previzibil, proces in care federatia noastra a fost profund implicata.
- lnvestitii in infrastructura pentru competitivitate, siguranta si mediu
UE a stabilit obiective ambitioase in materie de clima, printre care se numara atingerea neutralitatii climatice pana in 2050 si incurajarea renovarilor eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, o prioritate majora a factorilor de decizie, atat la nivel national, cat si la nivelul UE, ar trebui sa fie continuarea investitiilor si accelerarea executiei proiectelor de infrastructura, cu scopul de a promova competitivitatea economiilor noastre si de a accelera punerea in aplicare a obiectivelor de mediu.
- Constructiile − in centrul tranzitiei catre o societate durabila
Noile politici ale UE privind economia circulara si decarbonizarea reprezinta o oportunitate de afaceri uriasa pentru sectorul constructiilor. Cu toate acestea, este esential sa se gaseasca un echilibru corect intre o agenda ecologica ambitioasa si flexibilitatea pentru industrie, respectiv o alocare de timp realista pentru atingerea unor rezultate dorite.
- Asigurarea unei implementari adecvate a taxonomiei UE pentru activitatile durabile
Comisia Europeana trebuie sa asigure utilitatea taxonomiei UE si a cadrului mai larg al finantarii durabile, care ar trebui revizuite in mod regulat. Eventualele criterii noi sau revizuite trebuie sa poata fi puse in aplicare de catre companiile de constructii si sa tina seama in mod corespunzator de posibilitatile tehnice disponibile si de noile progrese tehnice, fara a afecta in vreun fel firmele mici.
- Construirea oraselor de maine rezistente la schimbarile climatice
Comisia Europeana trebuie sa sprijine statele membre, regiunile si orasele in definirea obiectivelor pe termen mediu/lung pentru zonele urbane si sa se implice in tranzitia lor catre un mediu construit rezistent la schimbarile climatice.
- Abordarea deficitului de forta de munca si a deficitului de competente
UE ar trebui sa sporeasca investitiile in invatarea initiala si pe tot parcursul vietii, precum si in programele de ucenicie, inclusiv in proiectele finantate de UE. De asemenea, ar trebui sa contribuie la promovarea atractivitatii sectorului constructiilor, in special prin sprijinirea campaniilor de comunicare si de sensibilizare.
- Asigurarea unor conditii de munca echitabile
Pe fondul mandatului Autoritatii Europene a Muncii (ELA), UE ar trebui sa continue sa lupte impotriva tuturor tipurilor de practici frauduloase din industria constructiilor. De asemenea, ar trebui sa continue sa sprijine initiativele partenerilor sociali.
- Consolidarea unei culturi a prevenirii pentru un mediu de lucru sanatos si sigur
„Viziunea zero” promovata de Comisia Europeana in domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca trebuie sa ramana principalul obiectiv pentru o forta de munca sanatoasa, un loc de munca sigur si o piata a muncii functionala.
Avand in vedere deficitul actual de lucratori si necesitatea de a imbunatati atractivitatea sectorului, companiile de constructii ar trebui sa acorde in continuare o atentie deosebita sanatatii si sigurantei lucratorilor lor.
Atunci cand elaboreaza sau adapteaza legislatia privind securitatea si sanatatea in munca, UE trebuie sa tina seama de circumstantele si nevoile sectoriale specifice, inclusiv de o perioada adecvata de adaptare pentru intreprinderi.
- Crearea unor conditii de concurenta echitabile pentru antreprenorii internationali europeni
In ultimul deceniu, industria europeana a constructiilor s-a confruntat cu o concurenta neloiala tot mai mare din partea intreprinderilor de stat din tari terte in cadrul procedurilor de achizitii publice, atat in interiorul, cat si in afara pietei interne a UE. In consecinta, antreprenorii europeni internationali au pierdut cote de piata semnificative pe pietele de constructii din strainatate.
Facilitatea propusa pentru Ucraina reprezinta o ocazie ideala pentru Uniunea Europeana de a introduce o politica de „cumparare europeana” in scopul asigurarii unei implementari eficiente a fondurilor UE pentru activitatile de constructii si in lumina politicilor similare ale principalilor parteneri comerciali mondiali ai UE.
Fara indoiala ca acest modest extras din documentul FIEC nu poate constitui decat o provocare si o deschidere la dialog cu mediul de afaceri romanesc din constructii pentru a aduce pe masa politicienilor romani/europeni punctul de vedere romanesc cu specificul sau. Chiar daca ne este greu, sectorul de constructii din Romania trebuie sa constituie „motorul” important al economiei, care sa schimbe fata Romaniei.
Autor:
Adriana IFTIME − Director General FPSC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 211 – martie 2024, pag. 14-15
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns