«

»

REXIMACO: Combaterea ascensiunii capilare a apei in ziduri la cladiri vechi

Share

 

Cu trecerea timpului, orice cladire sufera degradari. Gradul de afectare este invers proportional cu activitatea de intretinere asigurata de proprietar. Cu cat este mai bine ingrijit un imobil, cu lucrari de reparatii si intretinere facute la timp, cu atat se reduc degradarile.

O cauza foarte importanta care grabeste afectarea structurilor si alterarea confortului interior este prezenta apei. Caile ei de acces sunt multiple si posibile tocmai din cauza neefectuarii la timp a reparatiilor.

Cele mai importante cai de acces ale apei sunt date de:

  • degradari cauzate de lipsa de etanseitate a sistemului de scurgere a apelor pluviale
  • degradarea invelitorilor la acoperisuri sau terase
  • infiltratii din cauza instalatiilor sanitare defecte
  • aparitia condensului in spatii cu deficiente de ventilare sau fara termoizolatii
  • executarea de reparatii la hidroizolatii cu personal fara calificare si experienta in domeniu

In aceasta situatie, o reabilitare a unui imobil vechi trebuie sa inceapa cu alegerea unei solutii eficiente de hidroizolare, prin care sa se restabileasca aspectul exterior al imobilului si confortul interior.

 

Hidroizolarea are doua aspecte distincte:

  1. executia invelitorilor si a sistemului de scurgere a apelor pluviale
  2. executia hidroizolatiilor la infrastructura cladirii

 

In cele ce urmeaza, vom face cateva adnotari privind hidroizolarea cladirilor vechi la zona de infrastructura, cu efecte benefice asupra partii supraterane a constructiei, prezentandu-va si un studiu de caz asupra tratamentului unei cladiri monument istoric si arhitectonic.

O problema des intalnita la subsolurile caselor vechi, cat si la soclurile constructiilor care nu au subsol, este cedarea hidroizolatiei orizontale pe sectiunea peretilor construiti pe fundatii. In unele cazuri, aceasta hidroizolatie nici nu exista.

In perioada interbelica, o hidroizolatie eficienta consta din utilizarea unui amestec de nisip cu bitum sau pacura aplicat pe sectiunea fundatiei ca un mortar.

O alta modalitate era utilizarea slamului de batal − un amestec de nisip foarte fin, apa si fractii grele din petrolul transportat la rafinarii − care se depozita in gropi. Acest slam se depunea in cisternele vagoanelor de transport titei crud, care trebuiau curatate periodic.

De remarcat este eficienta solutiei. Cu ocazia masuratorilor de umiditate efectuate la diverse imobile, s-au gasit multe situatii in care aceasta hidroizolatie inca mai functiona, dupa 40-60 de ani de la aplicare.

Un alt procedeu, intens folosit in perioada comunismului, dar care a prezentat o durata de viata mult mai scurta, a fost utilizarea cartonului bitumat, si, mai tarziu, a panzei din fibra de sticla bitumata.

Tehnologiile din prezent presupun o interventie mecanica, prin care se introduc tole metalice pe sectiunea peretilor din caramida, sau utilizarea uneia dintre numeroasele optiuni de tratare a zidurilor cu solutii chimice pe baza de derivati silicici care produc o hidrofobizare a sistemului de pori comunicanti ai elementelor constitutive ale zidariei, cu durate de viata variabile, dupa care eventualele cedari se repara prin interventii locale, sau, in unele cazuri, prin refacerea completa.

Va prezentam un procedeu utilizat cu rezultate deosebite in Romania inca din anul 1997, si care a putut fi urmarit in comportare pe parcursul a 26 de ani, ocazie cu care s-a constatat fiabilitatea si durata lunga de viata a tratamentului.

 

PROCEDEUL FREEZTEQ

FREEZTEQ este un sistem unic si foarte eficace de combatere a igrasiei, produs in Marea Britanie, care ofera cateva avantaje fata de alte metode:

  • Tehnologia de aplicare asigura o distributie uniforma pe toata grosimea zidurilor.
  • Ecranul se dezvolta pe cca 30 cm inaltime si pe toata grosimea zidului.
  • Este un procedeu ce asigura refacerea hidroizolatiei fara interventii majore la structura.
  • Se reface complet structura peretilor tratati prin injectarea cu mortar a gaurilor prin care s-a aplicat solutia.
  • Este foarte sigur, fiind verificat la lucrari executate care au depasit deja durata de viata declarata de producator si totusi se comporta foarte bine.

Metoda este destinata lucrarilor de combatere a igrasiei date de ascensiunea capilara prin elementele peretilor imobilului (refacerea izolatiei hidrofuge intre fundatie si pereti) la toate tipurile de zidarie. Procedeul s-a dovedit foarte eficient la refacerea hidroizolatiei in cazul cladirilor vechi.

FREEZTEQ este aplicabil la:

  • ziduri din caramida de orice grosime
  • ziduri din piatra sau blocheti
  • ziduri cu goluri obisnuite
  • ziduri cu umplutura de pietris

FREEZTEQ nu poate fi folosit la constructii noi, unde mortarul este puternic alcalin. Alcalinitatea presupune un pH ridicat, ce poate produce degradarea compusilor de hidrofobizare. Din acest motiv, nu este indicat pentru constructii noi, unde mortarul are o concentratie mare de hidroxid de calciu.

Durata de viata a unui astfel de tratament este de min. 25 de ani, cu reparatii locale dupa aceasta perioada.

Calculul necesarului de material se face cu o formula din care rezulta o cantitate exacta, astfel incat nu apar cheltuieli suplimentare.

Pentru mai multe informatii, puteti accesa www.reximaco.ro, sectiunea FREEZTEQ, unde veti gasi toate detaliile despre acesta solutie.

 

Un exemplu de refacere a hidroizolatiei pentru combaterea ascensiunii capilare la o constructie monument istoric si arhitectonic este cea de la Castelul Sturdza din comuna Miclauseni, o superba constructie cu o istorie bogata, locuita de-a lungul timpului de personalitati ale politicii si culturii romanesti. Lucrarea a fost realizata in anul 2022.

 

CASTELUL STURDZA – EXECUTAREA HIDROIZOLATIEI ORIZONTALE LA ZIDURILE AFECTATE DE IGRASIE ASCENSIONALA

 

Scurta prezentare a istoriei Castelului Sturdza

Castelul Sturdza este situat in localitatea Miclauseni, atestata documentar in anul 1472, intr-un document emis de cancelaria voievodului Stefan cel Mare.

In anul 1682, pe 16 decembrie, Miclauseni intra in proprietatea familiei Sturdza, Duca Voda intarind ulterior stapanirea lui Ion si Dimitrie Sturdza, pentru ca mai apoi, in 1752, Ion Sturdza sa ridice conacul vechi pe care, intre anii 1880–1904, fiul lui Ion, George Sturdza, si sotia sa, Maria, nascuta Ghica, il inglobeaza in noul proiect al unui castel in stil neogotic tarziu proiectat de arhitectii S. Reineche si I. Gribberg.

In anul 1944, Ecaterina Serban Cantacuzino, fiica lui George si a Mariei Sturdza, infiinteaza in castel o manastire de maici. In 1947, castelul si parcul dendrologic ce-l inconjoara sunt donate Episcopiei Romanului.

Astazi, castelul Sturdza este parte a Manastirii Miclauseni, si sunt laudabile eforturile facute de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Arhiepiscopia Iasilor, pentru restaurarea acestui monument arhitectonic si istoric de mare valoare.

Prin grija si stradania conducerii Mitropoliei s-a demarat un program de evaluare a lucrarilor necesare restaurarii. Din punct de vedere al hidroizolatiei, era necesara efectuarea unui studiu prin care s-au facut masuratori ce au evidentiat gradul de afectare a structurii. A rezultat o afectare a majoritatii zidurilor pana la o inaltime cuprinsa intre 0,80 m si 2,40 m la intersectia de pereti de rezistenta, cu degradarea picturilor originale.

Castelul Sturdza, Miclauseni

 

 Lucrari executate

In cadrul unui proiect amplu de restaurare, s-a luat in considerare, in prima faza, rezolvarea problemelor urgente, avand ca punct central stoparea degradarilor produse de factorii externi. Printre masurile adoptate a fost si executarea hidroizolatiei orizontale la zidurile castelului.

In acest sens, dupa o cercetare preliminara pentru stabilirea cauzelor si a amplorii fenomenului de ascensiune capilara, s-a stabilit procedeul ce urma a fi aplicat si modul de lucru, cu proceduri de executie clare pentru situatiile particulare date de structura constructiei.

 

Procedeul tehnic trebuia sa indeplineasca cateva conditii:

  • Sa fie un procedeu sigur, si cu un portofoliu de lucrari cu o vechime de peste 20 ani in Romania
  • Sa implice doar interventii minime asupra peretilor cladirii
  • Sa asigure posibilitatea refacerii integrale a structurii zidurilor dupa tratament prin matarea oricarui orificiu prin care s-a facut aplicarea cu un mortar preparat dupa o reteta identica cu a celui utilizat la construire
  • Sa aiba o anumita durata de viata declarata a hidroizolatiei

 

S-a optat pentru aplicarea procedeului si produsului FREEZTEQ, care oferea posibilitatea umplerii gaurilor dupa tratament cu mortar de restaurare, si astfel se asigura integritatea zidariei.

Un alt factor determinant a fost modul de comportare in timp, dovedit prin observarea altor lucrari executate de-a lungul timpului in Romania.

 

Procedeul FREEZTEQ utilizeaza proprietatile compusilor pe baza de siliciu de tip silani care au aditionati radicali organici. Acesti produsi au capacitate foarte mare de orientare si de a crea legaturi de tip punti de hidrogen si de tip Van der Waals, datorita sarcinilor reziduale si implicit polaritatii moleculelor care sunt generatoarele caracteristicii de hidrofobizare a structurii.

In general, ordonarea moleculelor produsului la un corp solid, in cazul nostru la suprafata interioara a porilor unui mediu anorganic de tip mineral, se va face intotdeauna cu radicalul silanic la suportul anorganic (caramida, mortar, piatra, elemente argiloase etc.) si radicalul organic de tip radical (CH3) orientat intotdeauna catre interiorul porilor, canaliculelor sau microfisurilor, schimband umidibilitatea mediului respectiv si devenind, astfel, „respingator” pentru moleculele de apa.

Rezultatul este anularea tensiunii superficiale a apei, care genereaza o ascensiune capilara intr-un mediu mineral.

Imaginile de mai jos ilustreaza succint modul de aplicare a tratamentului.

Procedura de aplicare se bazeaza pe fenomenul fizico-chimic de difuzie in gauri practicate intr-o asiza aleasa conform specificatiilor producatorului. Este de mentionat ca in porii structurii in care se face tratamentul trebuie sa fie prezenta apa care, datorita polaritatii moleculelor sale, favorizeaza hidrofobizarea. Apa prezenta nu va schimba cu nimic randamentul de ordonare a moleculelor produsului de hidrofobizare.

Pentru a se atinge acest scop, si realizarea unui ecran uniform, cea mai eficienta metoda de asigurare a difuziei este de a obtine un contact gradual al solutiei de metil silanetriolat de potasiu cu structura. Aceasta se realizeaza prin congelarea prealabila a reactivului ambalat sub forma de fiole, ce pot fi introduse ulterior in gaurile practicate. Prin topire lenta se asigura alimentarea controlata a procesului de difuzie care, astfel, se va face uniform, fara pierderi in goluri necunoscute, pe seama vitezei de absorbtie − care este asemanatoare cu viteza de topire din starea congelata − a produsului in gaura de tratare.

Un avantaj deosebit al procedeului este acela ca toate perforarile vor fi injectate cu mortar, astfel refacandu-se structura zidului, ceea ce elimina posibilitatea crearii unui plan de alunecare in dreptul braului de gauri, in cazul unei miscari seismice.

Durata de viata a unui astfel de tratament este de minimum 25 de ani. In cazul aparitiei discontinutatii ecranului, aplicarea se va face numai local.

Procedeul este utilizat in Romania inca din anul 1997, iar lucrarile executate in acea perioada sunt fara probleme dupa cei 25 de ani.

 

REXIMACO SRL s-a infiintat in anul 1992 cu capital integral romanesc. Obiectul de activitate a fost inca de la inceput ecranarea si hidroizolarea infrastructurilor din beton armat cu o tehnologie proprie aplicabila, la acea vreme, la lucrarile hidrotehnice si miniere.

Ca urmare a diminuarii investitiilor in aceste domenii de activitate, s-a luat decizia de a se largi domeniul de activitate prin implementarea tehnologiilor moderne de tratare a elementelor de constructie vechi sau noi in vederea impermeabilizarii si hidroizolarii impotriva apelor freatice sau contaminate chimic, inclusiv a produselor petroliere.

Astfel, REXIMACO a devenit, in anul 1995, distribuitorul unic pentru Romania al produselor de impermeabilizare prin cristalizare XYPEX, ceea ce a dus la implementarea tratamentelor chimice pe piata impermeabilizarilor infrastructurilor industriale si a celor cu destinatie de locuit.
Prin promovarea produsului FREEZTEQ de combatere a igrasiei la imobile vechi, s-a adus un aport substantial la restaurarea unor monumente istorice si de importanta arhitectonica ce fac parte din patrimoniul istoric si cultural al Romaniei.

Procesul tehnologic minim invaziv si faptul ca aceasta tehnologie nu presupune afectarea structurilor de rezistenta au facut ca popularitatea solutiei sa creasca constant.
Fiind tehnologii care au la baza studierea proceselor chimice ce au loc in structura elementelor de constructie, s-au depus eforturi pentru instruirea personalului in domeniul chimiei materialelor de constructie, astfel incat, prin prezentarile facute de personalul nostru, am creat in randul factorilor de decizie din constructii ( proiectanti, arhitecti si ingineri) un mod de a privi elementul din beton sau zidarie ca pe un sistem chimic care poate fi influentat de factori externi, si implicit solutia prin care acesta poate fi protejat impotriva degradarii, marindu-i considerabil durata de viata.

 

 

 

REXIMACO SRL
Str. Stoica Ludescu nr. 40, Bucureti 012214
(+4021) 222.59.61
office@reximaco.ro
www.reximaco.ro
www.xypex-romania.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 92-94

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/12/11/reximaco-combaterea-ascensiunii-capilare-a-apei-in-ziduri-la-cladiri-vechi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.