«

»

Noi stele dispar de pe cerul Romaniei – Nicolai TOPA (1929 – 2017)

Share

Vestea trecerii in nefiinta a Prof. Univ. Em. Dr. Ing. DHC Nicolai TOPA – membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania a intristat si indurerat intreaga comunitate a constructorilor.

Fiind de datoria mea sa fac cunoscut tristul eveniment, in calitatea de Secretar stiintific al sectiei 6 ASTR “Constructii si Urbanism”, al carei membru titular era si ilustrul profesor, am avut ocazia sa cunosc reactiile de regret si compasiune ale multor colegi. Chiar Dl. Prof. Dr. Euring. Mihai Mihaita – presedinte AGIR si ASTR m-a sunat imediat dupa primirea anuntului, pentru a-si marturisi indurerarea si regretul in urma acestei neasteptate stiri.  «Ne-ai dat o veste rea» mi-a spus. «Tineam foarte mult la acest om, pentru ca era o persoana speciala-un adevarat profesionist inzestrat cu o deosebita delicatete si omenie. Mi-a spus ca doreste sa se retraga din ASTR pentru ca simte ca la varsta pe care o are nu mai poate fi atat de activ pe cat si-ar dori. I-am explicat ca Academia noastra nu se indeparteaza de acei membri care din motive obiective nu mai pot avea aceeasi contributie ca in trecut, uitand trecutul lor valoros si tot ceea ce au facut pentru societate. Mi-a acceptat tacit explicatia, dar am simtit in privire o anumita neliniste. Am simtit din nou cat de special este acest om. Sunt foarte indurerat.» a conchis presedintele Mihai Mihaita.

Am mai scris depre personalitati remarcabile care ne-au parasit, lasand fiecare un gol imens in domeniul pe care l-au slujit. Le-am numit “stele” prin asimilare cu acei artisti, care prin munca lor neostoita, prin pasiunea, harul si talentul lor au stralucit de-alungul intregii lor cariere si si-au servit tara cu daruire si credinta. In acelasi fel, aceste mari personalitati din domeniul stiintei si tehnicii au stralucit de-alungul integii lor activitati, fiind deopotriva folositori societatii.

Printre aceste mari personalitati se poate considera si profesorul Nicolai TOPA – cadru didactic universitar de inalta tinuta profesionala si morala, formator al zeci de generatii de ingineri constructori si a peste 20 de doctori in domeniul tehnico-stiintific al ingineriei constructiilor.

Nicolai TOPA s-a nascut la 8 februarie 1929 in satul Lipnic, judetul Soroca din zona Moldovei de peste Prut a Romaniei Mari (azi raionul Ocnita din Republica Moldova) intr-o familie modesta, dar harnica si onesta (tatal – fochist de locomotiva, iar mama – casnica). Impreuna si cu celelalte surori mai mari formau o familie linistita, muncitoare si iubitoare de neam si tara.

Declansarea celui de-al doilea razboi mondial le-a stricat toata linistea si le-a produs necazuri si greutati greu de imaginat. Tanarul de doar 11 ani a fost nevoit sa devina un al doilea stalp al familiei in lupta pentru subzistenta, situatie pe care a continuat-o si dupa varsta de 15 ani, cand familia Topa reunita dupa ce fusese destramata din cauza evenimentelor, a ajuns pe teritoriul romanesc, din cauza urmaririi de catre autoritatile sovietice pentru a fi “repatriati”.

Intreaga familie a trecut prin mari peripetii, fiind in pericol de a ajunge in Siberia ca cetateni sovietici “tradatori”, pana cand si-au gasit linistea si siguranta cu ajutorul statului roman si a oamenilor de bine din tara noastra. Greutatile au continuat insa si aici o buna bucata de timp, familia fiind nevoita sa se mute dintr-un loc in altul pentru a scapa de urmaritori si pentru a-si gasi o locatie mai potrivita necesara unui trai normal. Au trecut astfel de la Tg. Jiu la Stuparei langa Govora, apoi la periferia orsului Rm. Valcea si la depoul din Buzau, iar intr-un final la Bucuresti.

Probleme deosebite de asigurare a subzistentei a avut familia Topa in timpul secetei din anii 1946-1947, cand tanarul de 17-18 ani strabatea tara in lung si-n lat pentru procurarea vreunui sac cu grane, calatorind cu trenuri de marfa in conditii impropri, adesea pe acoperisul vagoanelor.

Scoala primara a absolvit-o in satul natal Lipnic, dar studiile liceale le-a continuat in patru institutii de invatamant diferite: Gimnaziul CFR din Lipnic; liceul “Alexandru Lahovary” din Rm. Valcea; liceul “Bobdan Petriceicu Hasdeu” din Buzau si liceul “Sfantu Sava” din Bucuresti.

Greutatile prin care a trecut familia Topa, anii de refugiu si bejenie nu l-au descurajat pe tanarul Niculai, ci dimpotriva l-au calit pentru viata si pentru ceea ce avea sa urmeze.

In anul 1949 a dat examen de admitere la Facultatea de Poduri si Constructii Masive a Institutului de Constructii Bucuresti, reusind pe primul loc.

Dupa absolvirea cu brio a facultatii in anul 1953, datorita rezultatelor bune obtinute, a fost repartizat sa lucreze in cercetare cu functia de baza si cu jumatate de norma didactica in functia de asistent universitar si apoi sef de lucrari la Institutul de Constructii Bucuresti.

Odata cu terminarea facultatii si inceperea activitatii profesionale a luat sfarsit si perioada grea din viata tanarului si proaspatului inginer Nicolai Topa, dedicandu-se intru totul activitatii profesionale.

S-a casatorit cu distinsa domnisoara Varvara si impreuna au conceput unica fiica Olguta (cum ii placea sa o alinte), aceasta devenind in timp inginer hidrotehnician valoros.

In anul 1965 si-a sustinut teza de doctorat la Institutul de Constructii Bucuresti, otinand titlul de doctor inginer si functia de conferentiar la catedra de rezistenta materialelor la acelasi institut pana in anul 1971.

In perioada 1971-1979 a functionat ca profesor unuversitar sef de catedra la Facultatea de Imbunatatiri Funciare din cadrul Institutului de Agronomie “Nicolae Balcescu” din Bucuresti.

In anul 1979 a revenit la Institutul de Constructii Bucuresti, devenind seful catedrei largite de Mecanica, Statica si Rezistenta materialelor in perioada 1985-1990, iar in perioda 1990-1996 a indeplinit functia de Sef al catedrei de Rezistenta materialelor din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB).

Cursurile predate in perioada carierei sale didactice au fost variate si de mare importanta pentru pregatirea viitorilor ingineri constructori si anume: Statica constructiilor; Dinamica si Stabilitatea constructiilor; Teoria elasticitatii; Teoria placilor plane si curbe; Elemente de teoria plasicitatii, precum si studii aprofundate sub forma de cursuri de Calcul postelastic; Bare cu pereti subtiri; Placi curbe subtiri.

Cursurile profesorului Nicolai Topa s-au remarcat prin claritate, logica si un anumit farmec al prezentarii, care i-au atras simpatia si aprecierea unanima a studentilor. Asa se explica de ce profesorul Nicolai Topa a fost atat de indragit si respectat de toate generatiile de ingineri constructori, inlusiv de cei carora nu le-a fost profesor.

Profesorul Nicolai Topa nu a fost numai un eminent dascal, ci si un excelent practician, imbinand cu succes cunostintele teoretice profunde cu aplicarea lor concreta in productie. In aceasta calitate a proiectat si executat poduri (printre care un pod in arc cu tirant avand cea mai mare deschidere din tara la acea data), a proiectat constructii metalice unicat pentru cupole ale unor cladiri din piete agro-alimentare, a elaborat studii seismice pentru edificii importante precum hotelul International Bucuresti. Timp de peste doua decenii a colaborat in calitate de expert tehnic si verificator proiecte pentru poduri si lucrari hidrotehnice cu firme de prestgiu precum SEARCH CORPORATION si CONSITRANS, precum si pentru constructii civile si edilitare cu firma ALFA CONSULTING.

Timp de 5 ani a fost chiar membru al comisiei de atestare a expertilor tehnici si verificatorilor de proiecte din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), dar si membru in comisii de licitatii.

In ultimele doua decenii de activitate a fost presedinte al Comisiei de licenta la Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din Institutul de Constructii Bucuresti. De asemenea, a fost conducator stiintific la peste 20 de doctoranzi, majoritatea finalizand cu brio aceasta etapa superioara de pregatire profesionala.

Activitatea sa stiintifica s-a concretizat in peste 70 articole si comunicari prezentate la evenimente de prestigiu interne si internationale, peste 40 de contracte de cercetare, coautor la 4 tratate si monografii, dintre care una a primit premiul “Aurel Vlaicu” din partea Academiei Romane (P. Mazilu, N. Topa si M. Ieremia – “Teoria si calculul placilor ortotrope”), coautor la elaborarea “Manualului pentru calculul constructiilor” coordonat de reputatul profesor universitar Andrei Caracostea (P. Mazilu, N. Topa – Sectiunea VIII-a de 100 de pagini).

In anul 1999 a fost ales membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, iar in ziua de 10 aprilie 2008 i s-a decernat titlul academic de Doctor Honoris Cauza (DHC) al Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti.

O viata inceputa cu necazuri, greutati si peripetii, dar incununata cu succese, pretuire si repect.

A trait decent intr-o atmosfera de dragoste familiala si sentimente adanci de intelegere si omenie.

S-a stins in mod neasteptat in ziua de 11 septembrie 2017 in jurul orei 13:00 in deplina capacitate intelectuala, lasand in urma un mare gol in lumea constructorilor, facand ca inca o “stea” sa dispara de pe cerul Romaniei.

DUMNEZEU SĀ-L ODIHNEASCA!

Cu respect si piosenie,
Dr. ing. Victor Popa

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/10/01/noi-stele-dispar-de-pe-cerul-romaniei-nicolai-topa-1929-2017/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.