«

»

UNRMI: Trienala Nationala de Restaurare 2022 – 15 proiecte  premiate si foarte multe lucrari de inalta calitate

Share

Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania (UNRMI) a organizat, la finalul lunii octombrie a.c., Trienala Nationala de Restaurare – Editia a IX-a, ocazie cu care membrii organizatiei au prezentat, pe 102 panouri, 72 de lucrari de restaurare din toata tara finalizate in ultimii 3 ani.

Lucrarile au fost jurizate de un juriu extern, din care au facut parte dl arh. Serban Sturdza – presedintele comisiei de jurizare, dna prof. dr. Tereza Sinigalia, dl ing. Dan Sava Ionescu si dna ing. Gabriela Simona Carpov – presedinte UNRMI.

Dintre cele 72 de proiecte  inscrise, juriul a ales 15 lucrari reprezentative pentru urmatoarele categorii:

  • Ansambluri arhitecturale
  • Monumente din mediul urban si rural – biserici
  • Monumente din mediul urban si rural – constructii civile
  • Componente artistice si cercetari de specialitate

Un premiu suplimentar special, Premiul Presedintelui UNRMI, a fost acordat uneia dintre lucrarile selectionate, dar nu si premiate de juriul extern.

 

Cele 15 premii ale Trienalei Nationale de Restaurare 2022 au fost acordate astfel:

A. Categoria Ansambluri arhitecturale

  1. REMON PROIECT: Restaurare, consolidare si punere in valoare Ansamblul Manastirii Negru-Voda, Biserica Domneasca Adormirea Maicii Domnului (Campulung-Muscel, jud. Arges)
  2. GENERAL CONSTRUCT: Consolidarea, restaurarea si conservarea Ansamblului Bisericii Sfantul Ilie – biserica, clopotnita, zid de incinta (sat Sf. Ilie, com. Scheia, jud. Suceava)

 

B. Categoria Monumente din mediul urban si rural – biserici

 

  1. SCUT: Restaurare pictura, finisaje interioare si exterioare Biserica Sfanta Vineri si restaurare turn clopotnita (Ploiesti, jud. Prahova)
  2. ABRAL ART PRODUCT si CAROLIN: Consolidare, restaurare si punere in valoare a Ansamblului Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – fosta Manastire Berca (sat Berca, com. Berca, jud. Buzau)
  3. EURAS: Punerea in valoare a cladirii de patrimoniu Biserica Evanghelica C.A. Sibiu (Piata Huet, Sibiu, jud. Sibiu)
  4. EURAS: Restaurarea Bisericii de lemn Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, imprejmuire si amenajare cimitir sat Geogel (com. Ponor, jud. Alba)

 

C. Categoria Monumente din mediul urban si rural – constructii civile

 

  1. RASUB: Restaurare, consolidare si valorificare cladirea Scoala Veche in vederea amenajarii centrului multicultural Bolintin-Vale (Bolintin-Vale, jud. Giurgiu)
  2. ABRAL ART PRODUCT si CORAL: Punerea in valoare a potentialului istoric prin restaurarea si conservarea obiectivului Farul Vechi din Sulina(Sulina, jud. Tulcea)
  3. CELLA COSIMEX: Restaurare si reamenajare imobil de locuit P+2E+M (Strada Aurel Vlaicu nr. 91, Bucuresti)
  4. RUSTIC: Proiectare, asistenta tehnica si executie lucrari in prima urgenta – Lotul 1, Scoala Petre Dulfu – refacere acoperis primaria Baia Mare, lucrari suplimentare (Baia Mare, jud. Maramures)
  5. Arh. SEVER MITRACHE: Restaurarea, consolidarea si promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu (sat Brabova, com. Brabova, jud. Dolj)

 

D. Categoria Componente artistice si cercetari de specialitate

 

  1. CERECS ART: Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural la Manastirea Bogdana (Radauti, jud. Suceava)
  2. HESTER ART: Consolidare, restaurare, valorificare turistica Biserica Sf. Nicolae(Glogova, jud. Gorj)
  3. DANART: Renovare, conservare si reabilitare a cladirii Catedralei Romano-Catolice din Timisoara si a imprejmuirii (Timisoara, jud. Timis)

 

E. Premiul Presedintelui Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice

 

  1. MILCONSTRUCT TOTAL: Restaurare Biserica Adormirea Maicii Domnului – Icoanei(Bucuresti)

 

Lucrarile expuse la Trienala sunt lucrari de restaurare finantate in principal prin Programul Operational Regional 2014-2022, Axa prioritara 5.1, singurul program de finantare cu coerenta a restaurarii obiectivelor de patrimoniu, cu ajutorul caruia s-au pus in valoare prin restaurare-conservare adevarate comori arhitecturale cu o mare incarcatura istorica si/sau cu o inegalabila expresie artistica.

La restaurarea obiectivelor expuse au participat peste 50 de antreprenori de specialitate si specialisti precum arhitecti, ingineri de structura, pictori restauratori, mesteri pietrari si ipsosari, artisti plastici, ingineri cu diverse specializari etc. Se cuvine sa-i evocam in acest context pe dl Ioan Loghin – constructor restaurator cu multa experienta din Ploiesti, pe dl Mircea Mironescu – un eminent inginer structurist din Bucuresti, si pe dl Calin Hoinarescu – un impecabil arhitect restaurator, cu o experienta de peste 50 de ani in proiecte de restaurare si un obstacol de netrecut in savarsirea abuzurilor de distrugere sau mutilare a siturilor arhitecturale protejate din Romania. Domniile lor nu mai sunt printre noi, dar si-au lasat amprenta profesionala pe proiectele prezentate in Trienala de Restaurare. Le vom ramane vesnic recunoscatori pentru munca lor, dar si pentru formarea celor care ii urmeaza in meseria de restaurator.

 

Jubileul Trienalei de Restaurare a avut loc joi, 3 noiembrie 2022, la Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, partener traditional al Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice. In cadrul jubileului si in prezenta a peste 250 de invitati, au fost anuntate lucrarile de restaurare premiate la Trienala 2022 si li s-au inmanat diplomele premiantilor. Cu aceasta ocazie a fost inaugurata oficial expozitia cu panourile priectelor de restaurare prezentate – expozitie ce a fost gazduita in foaierul Salii Media de la Teatrul National (intrarea din Str. Tudor Arghezi) pana in data de 21 noiembrie 2022.

 

Pentru cei care nu au avut ragazul de a vizita expozitia, proiectele de restaurare premiate vor fi prezentate pe larg in numerele viitoare.

 

ing. Gabriela Simona CARPOV – Presedinte UNRMI

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 198 – decembrie 2022, pag. 80-81

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/12/29/unrmi-trienala-nationala-de-restaurare-2022-15-proiecte-premiate-si-foarte-multe-lucrari-de-inalta-calitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.