«

»

Saptamana nZEB – un festival al profesionistilor pentru cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero

Share

 Uniunea Europeana si statele membre au adoptat o serie de politici si reglementari pentru a promova cladirile cu consum de energie egal cu zero. Acestea includ standarde de performanta energetica, directive privind eficienta energetica in cladiri, promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie si sprijinirea proiectelor de renovare energetica. Prin intermediul acestor masuri, se urmareste transformarea treptata a sectorului constructiilor si crearea unui mediu construit sustenabil si eficient energetic pentru generatiile viitoare.

 

Noul concept nZEB (engl. NearlyZero Energy Buildings) vine cu noutati tehnologice, cunostinte imbunatatite in domeniul cladirilor performante energetic dar si cu materiale noi, considerate ca fiind inovatoare pe piata europeana a materialelor de constructii. Imbinand principiile caselor pasive cu abordari socio-economice si de protectie a mediului disponibile in piata constructiilor, conceptul nZEB se adreseaza atat profesionistilor din domeniu cat si cetatenilor dornici de imbunatatirea confortului din locuinte.

Intr-o lume in continua schimbare, nevoia de a adopta solutii sustenabile si de a reduce impactul negativ asupra mediului devine tot mai urgenta. In aceasta lumina, Saptamana nZEB reprezinta un eveniment de referinta, un festival al tehnologiilor si profesionistilor din cadrul sectorului constructiilor, axat pe promovarea cladirilor verzi si a performantei energetice la standard nZEB. Conceptul Saptamana nZEB a fost dezvoltat in cadrul proiectului The nZEB Roadshow, proiect finantat prin programul HORIZON 2020 al Uniunii Europene si implementat de un consortiu format din organizatii din Bulgaria, Croatia, Grecia, Italia si Romania, in vederea promovarii pe plan local si regional a bunelor practici in materie de nZEB si pentru stimularea cererii de personal calificat.

Dupa seria de evenimente Saptamana nZEB organizate in ultimii doi ani la Bucuresti, Brasov, Iasi si Cluj-Napoca, cea de-a cincea oprire a Caravanei nZEB (nZEB Roadshow) a fost in vestul Romaniei, la Timisoara, in perioada 10-13 mai 2023, unde ne-am intalnit cu toate partile interesate in realizarea unui mediu construit durabil si sanatos, pentru a vorbi despre cultura nZEB. Saptamana nZEB TIMISOARA a fost organizata de Clusterul pRO-nZEB impreuna cu INCD URBAN-INCERC (parteneri in proiectul The nZEB Roadshow) si cu Asociatia PORTIC, in calitate de organizator local, in parteneriat cu Primaria Municipiului Timisoara si Universitatea Politehnica Timisoara.

Timp de patru zile, in Piata Iancu Huniade a avut loc un maraton de activitati menite sa faciliteze o mai buna intelegere a cerintelor privind performanta energetica a cladirilor si sa pregateasca atat principalii actori din sectorul constructiilor, cat si viitoarele generatii, pentru dezvoltarea unui mediu construit sustenabil. Experti din domeniile constructiilor si eficientei energetice, furnizori de solutii si tehnologii, mediul academic, autoritati publice locale si dezvoltatori imobiliari au participat la dialogul care a avut loc in spatiul public, la cele peste 50 de standuri, cat si in Aula Universitatii Politehnica Timisoara, unde s-au desfasurat 6 sesiuni de comunicari, ateliere de lucru si dezbateri. Joi si vineri, cei interesati – curiosi sau profesionisti in domeniu – au putut vizita o serie de cladiri nZEB, unele noi, altele in constructie, pentru a vedea la fata locului cum se proiecteaza si executa o astfel de cladire.

Vineri si sambata s-au tinut o serie de ateliere „Ce este o casa pasiva?” gandite pentru cei mici, in parteneriat cu De-a arhitectura, unde copiii au invatat intr-un mod simplu si interactiv, prin diferite jocuri si de la catelusul nZEBO – personajul principal al cartii de benzi desenate Casa viitorului – despre importanta performantei energetice si principiile casei pasive.

 

 

Promotor al conceptului de Caravana nZEB in Romania, proiectul The nZEB Roadshow nu se opreste aici, odata cu incheierea activitatilor planificate conform contractului de finantare, ci va merge mai departe, pentru ca Romania are nevoie de constientizare si de solutii, iar romanii si-au manifestat interesul si dorinta de a duce Caravana si mai departe si de a afla mai multe despre:

  1. Eficienta energetica ridicata: Cladirile nZEB sunt proiectate si construite astfel incat sa minimizeze consumul de energie si sa optimizeze utilizarea resurselor disponibile. Acestea utilizeaza sisteme eficiente de izolare termica, ventilare controlata, tehnologii avansate de iluminare si echipamente energetic eficiente pentru a reduce consumul de energie si pentru a obtine un echilibru intre consum si productie.
  2. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera: Cladirile nZEB reduc dependenta de combustibilii fosili si, prin utilizarea surselor regenerabile de energie, contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la combaterea schimbarilor climatice.
  3. Economii de costuri si resurse: Cladirile nZEB pot aduce economii semnificative de costuri pe termen lung. Prin reducerea consumului de energie si integrarea surselor regenerabile de energie, proprietarii de cladiri pot reduce facturile de utilitati si pot obtine un randament financiar mai bun pe termen lung. De asemenea, aceste cladiri utilizeaza mai putine resurse naturale si materiale, contribuind la conservarea mediului inconjurator.
  4. Cresterea calitatii vietii si confortului: Cladirile nZEB sunt concepute cu un accent deosebit pe confortul locatarilor. Izolarea termica si sistemele de ventilare eficiente asigura o temperatura si o calitate a aerului interior optimizate. Aceste cladiri sunt mai putin expuse la fluctuatiile preturilor si aprovizionarii cu energie, oferind un mediu de viata mai stabil si mai sigur.
  5. Stimularea inovatiei si cresterea economica: Trecerea catre cladiri nZEB reprezinta o oportunitate de dezvoltare a industriei de constructii si a sectoarelor conexe, cum ar fi productia de echipamente si tehnologii verzi. Aceasta contribuie la crearea de noi locuri de munca si la stimularea inovatiei, promovand dezvoltarea economica durabila.

 

Entuziasmul participantilor la Saptamana nZEB ne confirma ca Romania este pregatita si dornica sa traiasca, sa lucreze, sa se recupereze in cladiri sustenabile si eficiente energetic. Comunitatea de oameni si companii proactive care si-au exprimat interesul din ce in ce mai mare de la o editie la alta a acestui festival nZEB, cu parteneri care au crescut, ca numar, de la cca. 20 la Brasov la peste 50 la Timisoara, au reusit sa creeze sentimentul unui viitor sustenabil, cu consum redus de energie, unde generatiile viitoare se vor simti in siguranta.

 

Autori: Mihai TOADER-PASTI, Horia PETRAN

 

Informatii despre saptamanile nZEB organizate pana acum sunt disponibile pe website-ul Clusterului Pro-nZEB (www.pro-nzeb.ro/) si pe canalele de social media ale Clusterului: facebook.com/ClusterPronZEB, twitter.com/nzebpro si linkedin.com/company/cluster-pro-nzeb/. Ramaneti in contact cu noi pentru a afla despre urmatoarele editii ale Saptamanii nZEB.

 


Proiectul The nZEB Roadshow este finantat in cadrul programului HORIZON 2020 al Uniunii Europene si este implementat de un consortiu format din organizatii din Bulgaria, Croatia, Grecia, Italia si Romania, in vederea promovarii pe plan local si regional a bunelor practici in materie de cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) si pentru stimularea cererii de personal calificat.


 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 203 – iunie 2023, pag. 30-31

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/06/13/saptamana-nzeb-un-festival-al-profesionistilor-pentru-cladiri-cu-consum-de-energie-aproape-egal-cu-zero/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.