«

»

Un mare profesionist, un exemplu de om, o remarcabila personalitate: In memoriam, ing. Nicolae LITA

Share

Recent ne-a parasit pentru totdeauna inginerul Nicolae LITA, la venerabila varsta de 98 de ani. Noi, cei care il cunosteam si ii stiam modul ordonat si sanatos de viata, ne gandeam cum sa-i sarbatorim mai frumos Centenarul.

Din pacate, virusul necrutator Covid 19 l-a rapit in plina activitate creatoare. Abia cu patru luni inainte trimisese pentru publicare la revista de specialitate „Drumuri si Poduri” un articol deosebit de interesant despre viaductul peste balta Catusa din Galati, lucrare de referinta din activitatea inginerului Nicolae Lita, remarcata prin inventivitatea solutiei si amploarea investitiei. In articolul publicat deja in numarul din ianuarie – februarie a.c. al revistei, isi impartaseste din experinta bogata de proiectare a acestei lucrari, dar si de executie, pentru ca a si urmarit indeaproape intreaga realizare a acesteia.

Inginerul Nicolae LITA s-a nascut in Bucuresti la data de 20 februarie 1922. Dupa absolvirea liceului Gheorghe Lazar din Bucuresti (1936 – 1941) s-a inscris la Scoala Militara de Ofiteri de Geniu (1941 – 1945), iar ca sublocotenent a participat la cel de-al doilea razboi mondial, atat in est cat si in vest. Dupa terminarea razboiului s-a inscris la Facultatea de Constructii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, continuandu-si studiile la Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti, devenind inginer constructor in anul 1950. A fost angajat mai intai ca proiectant de poduri la IPCS – Institutul de Proiectari Constructii Speciale din Bucuresti (1950 – 1952), apoi s-a transferat, in 1952, la IPTANA – Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene din Bucuresti, unde a activat pana la varsta de pensionare (1983). In aceasta perioada a proiectat, coordonat si condus  elaborarea documentatiilor in toate fazele pentru numeroase lucrari in specialitatea poduri.

Eu l-am cunoscut pe inginerul Nicolae Lita in anul 1966, cand am fost repartizat la IPTANA, in atelierul de proiectare poduri de sosea pe care il conducea. IPTANA era la acel moment o institutie nationala de elita cu personal super-calificat, care putea avansa in functii numai prin concurs, tinand cont de vechimea in munca, experienta si cunostintele dobandite in decursul activitatii desfasurate. Intr-o astfel de institutie a lucrat cu devotament si profesionalism inginerul Nicolae LITA timp de peste trei decenii, perioada in care, asa cum am mai aratat, a elaborat, coordonat, condus si urmarit la executie sute, poate chiar cu mult peste 1.000 de documentatii de poduri.

La momentul cand am luat contact cu inginerul Nicolae Lita, acesta era deci seful atelierului de proiectare poduri de sosea PS2. Un om deosebit de serios prin statura si mod de comportare. Inginerul Nicolae Lita a fost marele meu noroc in activitatea de proiectant de poduri, caci de la acest mare profesionist am invatat totul nu numai despre proiectarea acestui gen de lucrari, dar si despre executia acestora. Inginerul Nicolae Lita spunea ca daca vrei sa executi o lucrare fezabila, trebuie sa te gandesti intii cum o executi, sa presupui ca esti executantul acesteia. Tot de la acest mare profesionist am invatat nenumarate tehnologii de executie si la ce tipuri de lucrari se potrivesc cel mai bine. Am invatat cum sa compun memorii tehnice clare si succinte, nu lungi si complicate, explicandu-mi ca cel care construieste nu are timp mult sa citeasca „povesti” ci doar esentialul. Nu mai spun de cate ori memoriile mele tehnice se intorceau inrosite de la verificare, pentru ca le controla totdeauna cu creion de culoare rosie. Chiar imi era ciuda pe dansul ca imi schimba aproape tot, iar mie mi se parea ca spune acelasi lucru ca si mine. Cu timpul mi-am dat seama cata dreptate avea. Spunea acelasi lucru, dar mult mai clar. Niciodata nu-i da inginerului solutia, ci ii cerea sa vina el cu o solutie, iar daca nu ii placea ii cerea din nou o alta solutie, iar in final stabileau impreuna solutia cea mai potrivita, explicandu-i si motivele pentru care au ales-o.

Daca cineva spunea ca ceva nu se poate, replica venea imediat: nu exista nu se poate, totul este posibil, numai sa vrei. Acesta era inginerul Nicolae Lita si metodele lui de lucru. Cert este ca a devenit in scurt timp mentorul meu, iar eu – discipolul domniei sale.

Pe langa calitatea de sef de atelier, era si seful de proiect al celor 33 de proiecte pentru poduri (viaducte si pasaje) in curs de elaborare pe noul drum national DN6, stramutat mai sus din cauza lacului de acumulare format la SHEN-PF1 (Sistemul Hidro-Energetic si de Navigatie – Portile de Fier I), unele cu solutii deosebit de interesante, precum: o bolta flexibila cu deschiderea de 44 m; un tablier rigid cu schema statica sub forma de cadru din beton armat cu lungimea de 167,60 m;  un cadru cu articulatii cu 6 deschideri (27 m + 4 x 54 m + 27 m) realizat cu noua metoda de executie in consola, aplicata pentru prima data in tara noastra. La acest proiect am avut onoarea sa lucrez si eu, acordandu-mi-se increderea si sprijinul necesar, chiar daca eram inca proaspat inginer.

Pana la aceasta data insa, inginerul Nicolae Lita elaborase nenumarate proiecte de lucrari de poduri, care erau deja in functiune. Pe vremea cand eram student, telejurnalul cu care televiziunea nationala isi incepea programul prezenta pe fundal un frumos viaduct in curba, cu patru bolti din beton armat, care asigura accesul rutier pe coronamentul barajului de la Bicaz. La IPTANA am aflat ca se numeste viaductul Valea Postei cu patru deschideri de cate 20 m lungime fiecare si ca fusese proiectat chiar de catre inginerul Nicolae Lita la inceputurile activitatii sale. Printre lucrarile mai importante mai pot fi amintite: podul peste raul Amaradia la Logresti, avand solutia de cadru din beton armat cu infrastructura in forma de V si cu lungimea de 65 m; consolidarea malului nord-est al orasului Constanta, folosind solutia durabila si eficienta de chesoane din beton armat distantate, coborate la 14-16 m adancime si prevazute cu contraforti si cu dren continuu in spatele constructiei, executat concomitent cu coborarea chesoanelor (solutie unicat); podul peste Siret la Hutani, cu solutia de grinda continua casetata din beton armat, L = 33 m + 43 m + 33 m; pasajul superior pe DN1 in zona statiei de cale ferata Ploiesti Sud pentru patru benzi de circulatie, avand lungimea de 592 m (solutie unicat); podul peste raul Oituz pe DN11 Bretcu-Oituz in comuna Ferastrau, cu solutia de grinda Gerber din beton armat in curba cu pile cu sectiuni eliptice variabile pe inaltime, fundate in masiv de sare, L = 18 m + 32 m + 18 m (solutie unicat); podul peste Mures la Ilia, cu suprastructura alcatuita din elemente prefabricate precomprimate cu console fixate pe pile cu cabluri de precomprimare, pe care rezemau grinzi simplu rezemate in deschideri, cu fundatii pe chesoane din beton armat, L = 35 m + 4 x 47 m + 35 m (solutie unicat); estacada metalica demontabila cu grinzi macaz pentru transportul betonului in corpul barajului Vidraru; pasajul Palas din Constanta peste DN3, L = 22 x 30 m + 20,80 m, prima lucrare executata cu grinzi prefabricate tronsonate pentru care a primit Ordinul Muncii Cl.III. Lucrarea care l-a consacrat in categoria profesionistilor de top a fost totusi viaductul Catusa, care la data executiei din anii ’70 a constituit emblema municipiului Galati. Acest viaduct cu lungimea totala de 1.070 m a fost cea de-a doua constructie din tara realizata prin metoda executiei in consola, avand 15 deschideri L = 47,50 + 13 x 75 m + 47,50 m, iar inginerul Nicolae Lita a fost seful de  de proiect, dar si cel care a urmarit indeaproape executia pana la punerea in functiune.

In anul 1970 a devenit consilier pentru lucrari hidrotehnice si poduri, aducandu-si contributia la verificarea si avizarea proiectelor pentru realizarea acestora. In aceasta calitate, impreuna cu inginerul Ionel Beli (tot un discipol al inginerului Nicolae Lita), care era seful colectivului Porturi Canal din sectia Canale Navigabile, au dat solutia deosebit de eficienta la proiectele porturilor de asteptare ale ecluzelor canalului.

Inginerul Nicolae Lita a lucrat mai mult de un deceniu si dupa pensionare la firma de proiectare Search Corporation, in calitate de consilier, lasand solutii interesante pentru lucrari rutiere si urmarind executia acestora.

In cursul desfasurarii profesiei sale a avut si o sustinuta activitate tehnico-stiintifica, remarcandu-se si prin contributiile sale la elaborarea de norme de proiectare, procedee noi de calcul, publicarea a nenumarate articole in reviste de specialitate, prezentare de comunicari la evenimente interne si internationale, certificate de inovatii, cercetare in situ a fundatiilor si grinzilor de suprastructura pentru poduri. A fost expert poduri si verificator de calitate pentru proiecte de poduri.

In relatiile interumane a fost un model de onestitate, obiectivitate si umanism, un familist plin de devotament si seriozitate alaturi de sotia sa Elena, cu care a convietuit in deplina armonie timp de peste sapte decenii, si de fiul lor, Mihai, de care erau foarte mandri, caci le-a urmat intocmai calea cinstei, profesionalismului si devotamentului pentru munca si familie.

Inginerul Nicolae Lita a fost un creator de valori umane si materiale, adoptand adesea solutii unice, asa cum unic a fost si domnia sa: un mare profesionist, un mare om, o mare personalitate.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA! 

Cu adanca piosenie,
ing. Victor Popa 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 171 – iulie 2020, pag. 64

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/07/01/un-mare-profesionist-un-exemplu-de-om-o-remarcabila-personalitate-in-memoriam-ing-nicolae-lita/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.